joi, 30 octombrie 2008

Lupul

Haituind prin hatisuri preumblate eroul nostru nu apuca sa devina pozitiv sau negativ. Era doar un erou. Eroul lui personal. Fiecare suntem eroii nostri personali. Stia ca in padurea vecina sunt oi mai multe, mai grase si ciobani mai betivi. Da, dar erau si vanatori mai meseriasi. Ar fi fost riscant.
Frica sau instinctul, eu i-as spune chiar inteligenta nativa, i-a creat un areal permis si unul nepermis. Era cel menit, dar nu cel puternic. Era cel indicat, dar nu cel rasfatat. Stapanea viezurii, iepurii, vulpile si convietuia cu ursul. Aici apare invidia. Roade si intarzie. Asta-i menirea invidiei. De ce are ursul mai multi centrimetri cubi? De ce laba lui lasa urme mai adanci decat a lui? De ce el inspira numai teama pe cand ursul inspira si respect?
A descoperit printre ai lui un arici. Mic, tepos si razvratit. Uneori il place, alteori il irita. Uneori il admira, alteori il desconsidera. Un caine pripasit in salbaticie, purtand sentimente inca domestice, nu poate sa-si sustina puiul de hiena, al carui bot s-a intepat de prea multe ori in blana ariciului. Catranit si cu influenta, caninul isi ia bocanci de vanator si-i trage un sut bietului arici ce statea si el cu burta la soare, prea constient de valoarea lui... (Continuarea in numarul viitor)
Poate ca nu v-a placut la toti faptul ca am considerat ca meci derbi confruntarea dintre Cluj si Urziceni in detrimentul regalului Steaua - Dinamo. Marturisesc ca am exagerat un pic. Prea mult mi-aduc aminte de cat rau au facut aceste doua echipe fotbalului romanesc. Recunosc ca au facut performanta in plan international. Nu pot sa stiu daca performanta a avut radacini politicomafiotocomuniste sau nu, dar stiu ca pe plan intern a distrus notiunea de sport. Pardon de sportivitate in fotbal. Spre lauda celorlalte sporturi acestea nu au mers pana la a truca rezultate (exceptie Anisoara Cusmir si inca vreo doua cazuri izolate). S-au multumit doar sa adune valorile potentiale in ograda lor si sa le ofere conditii de pregatire si viata la un nivel acceptabil.
S-a impamantenit ideea ca multvehiculata "cooperativa" a fost inventata, uzitata si mentinuta de nea Jean. Nu este adevarat. Padureanu are vina de a o fi prelungit si in esalonul secund si de a fi adus-o la rang de arta cu ajutor politic inainte de '89 si cu vadit ajutor politic, dupa "89. De data asta in divizia A, unde a promovat chiar in '90. Cei care dictau rezultatele la 90% din meciuri erau Dinamo si Steaua. Aceasta era si ordinea, cu toate ca putere politica avea mai multa Steaua decat Dinamo. Inversiunea s-a produs pentru ca "bulanul" era mai vizibil decat "ordinul".
Recent am vazut pe un post de televiziune doua declaratii stupefiante ale renegatului din Giulesti, rosualbastrul Lita Dumitru, si pripasitului dunarean, albrosul Costel Orac. Au sustinut cu nonsalanta ca pe vremuri meciurile Steaua - Dinamo erau frumoase. Cand "trebuia" sa castige Steaua castiga cu siguranta Steaua, iar atunci cand "trebuia" sa castige Dinamo, cu siguranta castiga Dinamo. Numai in Cupa Romaniei meciurile erau pe bune. Nu aveau sansa sa se intalneasca decat in finale (a fost o singura exceptie) si cum rar se intampla ca vreuna sa "trebuiasca" sa se califice in cupele europene se juca cu adevarat. Dar cata patima se punea atunci? Atata, incat o finala nici macar nu s-a terminat pe teren, ci in cabinete. Sa nu uit. Mai era la moda ca la aceste meciuri sa fie regizata si cate o bataie intre jucatori la care arbitri nu aveau voie sa arate cartonase rosii (nici galbene la cei care ar fi urmat sa stea in urmatorul meci).
Asa s-a nascut Becali!

miercuri, 29 octombrie 2008

Derby

Oras in mijlocul Angliei. Cam de doua ori cat Satu Mare. Nod de cale ferata. Industria siderurgica reprezinta ocupatia celor mai multi angajati. La numar nu sunt departe nici cei care construiesc motoare Rolls Royce pentru avioane. Daca te duci pana acolo poti admira o catedrala din secolul al saisprezecelea si un muzeu al matasii.
Motivul pentru care am adus in discutie numele acestui oras se leaga totusi de sport. Toata lumea stie ce este un derby [pronuntie: da:bi]. Cred ca mai putini stiu de la ce vine denumirea. Nu prea are legatura cu orasul Derby decat prin faptul ca aici aveau loc in secolul trecut curse de cai. Mai la sud si mai la vest de Londra se afla o alta localitate implicata in acest traseu: Epsom. Aici nu este numai un important colegiu englez ci si un hipodrom celebru cu o sumedenie de curse de cai. Fiecare cursa poarta o denumire. In secolul al XVIII-lea, prin 1780, s-a nascocit o cursa careia i s-a dat numele "derby" dupa locul de obarsie al organizatorului, contele Edward Stanley. Este o cursa care se desfasoara si astazi la Epsom. O cursa clasica de trap, uneori de galop a cailor (nu si a iepelor, motiv pentru care astazi in Anglia nu exista derbiuri feminine la nici un sport) in varsta de trei ani.
Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca un stranepot al acestui Edward Stanley, Henry, a fost membru de onoare al Academiei Romane. A facut in Principate o ancheta in legatura cu justetea luptei pentru unire. A alcatuit totodata o antologie in 1871 din poieti romani dintre care nu au lipsit Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, Dimitrie Bolintineanu sau Cezar Bolliac.
Sa revenim la derbi. Cred ca derbiul etapei se va incheia cu victoria CFR-ului. Campioana intalneste locul doi din clasament si Trombetta trebuie sa-si dovedeasca valoarea. Nu cred ca o noua infrangere i-ar cadea bine lui Paskani.
Am fost foarte suparat aseara cand am aflat ca in cursul diminetii in cadrul Diviziei B la sah, sportivi pentru care aveam toata consideratia au vandut ca niste tradatori partidele lor in meciul cu sahisti din Sighetul Marmatiei. Conducerea clubului Unio a luat masuri severe impotriva acestora retragandu-i de la primele doua mese pe inculpati (nu vreau sa le mai pronunt numele vreodata). Cu juniorii, Unio a reusit sa remizeze in meciul urmator si, in echipa completa, sa castige in ultima etapa, pastrandu-si astfel prima pozitie si promovand in Divizia A. Nu va ascund ca Informatia Zilei s-a implicat direct pentru ca acest campionat sa se desfasoare in Satu Mare, astfel incat contributia financiara a clubului Unio sa fie cat mai redusa. Cunosteam starea precara din punct de vedere financiar a acestuia. Vointa Informatia Zilei formata din Ciprian Munteanu (ELO 2161), Dinu-Simi Suciu (2183), Iuliu Follert (2139), Vasile Remetean (2067), Ioan Todosiciuc (2005) si juniorul Sandor Szilagyi (1693) a ocupat in final locul sapte, atingandu-si obiectivul.
La tenis din pacate ambele romance au pierdut partidele disputate in primul tur la Quebec.

marți, 28 octombrie 2008

Puzderie de animaliculi

Se intampla un fenomen inexplicabil pe care unii se prefac ca il inteleg. Cu cat cresc framantarile si disensiunile din randul marilor echipe bucurestene cu atat creste valoarea fotbalului practicat in Romania. Nu mai stiu daca FIFA sau UEFA au decretat ca in tara noastra se desfasoara al saptele campionat valoric. Daca ar fi FIFA ar fi incredibil, pentru ca la cele cinci mari puteri europene (in ordine alfabetica pentru ca altfel isc contoverse: Anglia, Franta, Germania, Italia si Spania; daca ar fi dupa mine alfabetul ar fi A,S,F,I,G) s-ar adauga cele doua mari forte ale Americii de Sud (pe acelasi principiu: Argentina si Brazilia; aici trebuie sa specific ca imi place mai mult fotbalul de pe Amazon, dar trebuie sa recunosc ca cel de mai la sud este mai complect) si n-ar fi chiar indecent sa luam in considerare si pe cel nipon. Cred totusi ca despre UEFA este vorba si atunci poate sa ne mai ia fata Portugalia sau Rusia. Depinde de criteriile luate in calcul: participarea in cupele europene, coeficientul de tara, valoarea in euro a jucatorilor sau cine mai stie ce criteriu. Uf! Rapiduletul...
Saptamana trecuta a inceput la Satu Mare, cu sprijinul nostru, al Informatiei Zilei, una din seriile Diviziei B la sah. Dupa patru runde pe primul loc se afla favorita noastra, a satmarenilor, Unio cu opt puncte, maximum posibil (se acorda doua puncte la victorie si unul la egal). Vointa Informatia Zilei cu toate ca este organizator al competitiei si participa cu echipa secunda la acest nivel (sper ca n-ati uitat ca s-a calificat de o maniera superba in Superliga dupa un parcurs cu doar doua meciuri nule, jocuri pentru care componentii nu si-au primit primele suplimentare deoarece aflasem rezultatele cu o seara inainte de disputarea rundelor respective; tactic era ideal, dar sportiv a fost incalificabil, hotarand astfel pe cea de-a doua clasata si implicit promovata) nu isi aroga veleitati de promovare. N-ar fi sustinere financiara pentru a participa cu o echipa in Superliga si una in Divizia A. In continuare clasamentul dupa cele trei criterii de clasificare arata astfel: Sighetul Marmatiei, Oradea si Lugoj cate sase puncte, Cluj, Vointa Informatia Zilei si Baia Mare cate patru puncte, Arad si Lupeni cate trei puncte, iar codase sunt Deva si Miercurea Ciuc cu cate doua puncte. Interesant este ca Unio a jucat deja cu doua dintre contracandidatele la promovare, Oradea si Lugoj, ramanandu-le un singur joc mai dificil, cel cu Sighetul Marmatiei.
Cred ca ar fi frumos sa mentionam si componenta liderului. In ordinea asezarii la mese acestia sunt: Attila Szabo (ELO 2294), Sorin "Elevul" Levay (2264), Robert Hajbok (2217), Radu Marian Doros (2101) si Costin Petrica (1954). Singurii care au castigat toate partidele jucate sunt ultimii doi, juniorii. Se joaca la patru mese, Costin inlocuindu-l in meciul cu Vointa Informatia Zilei pe Radu.

luni, 27 octombrie 2008

Verbe de traditie

Cine spune ca la noi nu este fotbal? Cei care au vazut meciul de la Timisoara nu pot spune acest lucru. Nici cei care au vazut cateva jocuri din liga secunda nu pot fi imbufnati. Poate doar cei ce s-au uitat la jocurile din capitala sa fi ramas cu buzele umflate. Sau meciul de la Brasov. Am vazut Chelsea - Liverpool dupa care Poli - CFR. Desfatare in ambele. Doar accentele de duritate sa fi facut diferenta. Pe gazonul englezesc (ce pleonasm...) duritatile apareau din lupta pentru balon si nu aveau caracter intentionat, pe cand pe iarba din Banat duritatile aveau un caracter clar voit.. De aceea si cartonasele au fost mai multe. Ar trebui sa remarc cu majuscule: arbitajul romanesc prinde contur. Nu am mai vazut "greseli" intentionate si apropiatul meci pe care il va arbitra Tudor in Liga Campionilor s-a dovedit benefic acestuia, onorand derbiul.
Sorana Carstea a castigat finala de dublu de la Luxemburg alaturi de aborigena Erakovic. Adversarele Dusevina si Coruteva au castigat primul set la doi si primele doua ghemuri din cel de-al doilea, moment in care s-a produs declicul in tabara romano-neozeelandeza. Au revenit si au castigat setul la trei. In tie-brack-ul specific partidelor de dublu care sunt la egalitate dupa doua seturi (se joaca pana la 10 mingi castigate cu specificatia ca trebuie sa aiba doua puncte diferenta), am condus cu 5-2, 6-3 si am fost condusi cu 8-7. In final am invins 10-8.
Robert Muresan a obtinut cel mai bun loc al sau in acest an: 21. Departe de puncte, Robi spera ca in anul urmator sa nu mai spele vasele din care s-au infruptat altii. Daca se va pune pe roti acel Team Romania despre care se tot vorbeste in cadrul clasei 125 cmc, Robert ar fi precis vedeta ei. Ultima etapa a dat castig de cauza lui Simone Corsi, Marco Simoncelli si Casye Stoner. Titlurile au fost castigate de Mike di Meglio, Marco Simonceli si Valentino Rossi.
La slalomul urias masculin de la Soelden s-a consemnat o surpriza: nici un austriac pe podium. Dubla elvetiana bordata cu un american. Adica Daniel Albrecht, Didier Cuch si Ted Ligety.
Cine imi poate spune cum va juca Rapidul cu Otopeniul?

sâmbătă, 25 octombrie 2008

Sa(n)se zero

N-au fost chiar zero sansele oaspetilor, bistritenii intorcandu-se cu un punct de sub Poarta Schei. Trupa de langa Biserica Neagra multumindu-se din nou cu putin. Sase au fost golurile marcate de gazde si zero cele primite in cele cinci meciuri disputate vineri si sambata. Trei le-au dat urmasii Mesterului Manole, Kamara (ca sa spun asa), Doman si Iordache. Al. Piturca, Onofras si Torje au inscris fiecare pentru cate doua puncte. Au inlocuit nedecisul cu maximum.
La tenis finala avem doar la dublu feminin. Victor, (3-6; 0-6 cu Golubev) si Sorana (2-6; 2-6 cu Dementieva) n-au reusit sa iasa victoriosi din ultimele lor turnee de simplu ale anului. Cuplul romano-neozeelandez a trecut de cel iberic greu, cu 6-1, 3-6 si 10-4 si va intalni in finala pe cel exsovietic. In saptamana viitoare vom avea alte doua fete la turneul canadian din Quebec: Ioana Olaru si Edina Gallovits. Au (ne)sansa ca daca trec de turul intai sa joace intre ele. Ioana va juca cu o fata venita din calificari, iar Edina o va intalni pe favorita numarul cinci, bastinasa Alexandra Wozniak.
A debutat schiul. La Soelden, in Austria s-a disputat prima proba de schi alpin a sezonului. Austriaca Kathrin Zettel (22 de ani) si-a bucurat numerosii suporteri printro evolutie magnifica, mai ales in mansa doua a probei de slalom special. Prima mansa a revenit dublei castigatoare a Globului de Cristal, finlandeza Tanja Poutiainen (28 de ani), care s-a multumit cu a doua treapta a podiumului. La baza lui s-a asezat o alta tanara (23 de ani) austriaca, prefigurand parca un nou an de dominatie categorica a dansatorilor de vals: Andrea Fischbacher. Maine va fi proba masculina dupa care urmeaza o pauza pana spre sfarsitul lunii urmatoare. Din pacate, n-am reusit sa gasesc nici macar pe lista abandonurilor vreun nume romanesc, asa ca mai asteptam.
Robi Muresan a cazut in prima zi de calificari, pe ploaie, dupa numai doua tururi parcurse si nu a mai revenit pe pista in Spania. In a doua zi a avut o comportare mult mai buna pana cu sase minute inainte de finalul calificarilor, cand a disparut de pe pista si nu a mai aparut. Nu stiu ce s-a intamplat. La acea ora se afla pe un promitator loc 26, dar in ultimele patru tururi l-au mai depasit 6 sportivi. Primele linii sunt domminate de Gabor Talmacsi la 125, Marco Simoncelli la 250 si Casey Stoner la MotoGP, dar titlurile sunt deja adjudecate de Mike di Meglio, Marco Simoncelli, respectiv Valentino Rossi.

Palma de mahorca

Tutun. Normal ca nu se impaca cu sportul. Se spune ca cel care se poate lasa de fumat are un caracter puternic. Orice fiinta cu ratiune are un caracter puternic. Chestia este sa doreasca acest lucru. Numai cine nu doreste sa se lase de mahorca nu are un caracter puternic. S.a.m.d. Poate vreti sa-mi spuneti ca mahorca este un tutun de proasta calitate. Va inselati. Nu exista tutun de buna calitate. Din moment ce iti afecteaza sanatatea...
Bietul Popa. Tot plange ca ar dori ca macar o data in viata sa antreneze o echipa de calitate. Dupa cum stiti are cel mai prost procentaj de puncte realizate dintre toti antrenorii romani care antreneaza in Liga Realitatea sau care au antrenat in Divizia A in ultimii 20 de ani. Am spus romani ca sa nu trebuiasca sa-i iau in calcul pe meteoritii care s-au perindat pe la Tg. Jiu si Buzau. Cred ca ar fi fost singurul antrenor care nu ar fi decazut in ochii mei pentru ca ar fi devenit sluga latifundiarului. Bietul Dorinel (la Munteanu ma refer acum) a cazut victima propriului sau interes. Paradoxal Steaua este singurul club de pe prima scena care l-ar mai angaja ca antrenor. I-as sugera ca dupa ce il da Becali afara sa se roage de el sa-l lase la centrul de juniori. Cu ocazia asta si-ar spala si pacatele fata de fotbal. Chiar si cele de la Copenhaga. Dar oare ce parinte si-ar lasa copilul pe mana un ui om cu un asa caracter...? Pe Popa l-as propune la Rapid dupa ce pleaca Peseiro din lipsa de creitari. Poate asa va mai ajunge si echipa din Grant sa se plimbe primavara pe stadioanele batranului continent.
Dupa cum stiti Cartu l-a pocnit pe Hizo (curata lipsa de condescendenta) si Badea de trei ori pe Popa (asijderea). Badea ista chiar ca-i bun. Atunci sa vina el la Rapid. Hi, hi.
Nu mai tin minte cand doi tenismeni romani au jucat ultima oara semifinale in aceeasi saptamana. Uite ca azi se va intampla minunea. Victor Hanescu a trecut de rusul poposit ca invitat la St. Petersburg, Mihail Elgin, cu 6-1, 6-4 si-l va intalni in semifinale pe cazacul venit din calificari Andrei Golubev. In caz de victorie, ceea ce-i sta perfect la indemana, il va intalni in finala pe invingatorul dintre favoritii numarul unu si trei, britanicul Andy Murray respectiv spaniolul Fernando Verdasco.
Al doilea tenismen roman prezent intr-o semifinala este un reprezentant al lumii diafane, Sorana Carstea. Are meritul de a se fi calificat in semifinalele turneului de la Luxembourg atat la simplu cat si la dublu. La simplu Sorana a castigat surprinzator in fata favoritei numarul trei, slovaca Daniela Hantuchova cu 7-6(7-2), 6-2, si o va intalni in semifinale pe prima favorita, rusoaica Elena Dementieva. In cealalta semifinala se intalnesc daneza Caroline Wozniacki (a patra favorita) si chinezoaica Na Li (favorita numarul sase). Sa nu uitam ca si Sorana a pornit ca favorita numarul opt. La dublu Sorana, facand pereche cu neozeelandeza Marina Erakovic, favorite numarul patru, vor intalni in semifinala pe principalele favorite, cuplul spaniol Anabe Medina Garrigues - Virginia Ruano Pascual. Din cealalta jumatate a tabloului au venit perechile Vera Dusevina (Rusia) - Marlia Coruteva (Ucraina), numarul trei in acest turneu si cuplul bosniaco-francez Mervana Jugic Salkic - Aurelie Vedy.

joi, 23 octombrie 2008

De bani gata.

Rapidul e un club de bani gata. Sau gata de bani. Adica terminat. Copos nu mai exista, Taher nu mai exista, salarii enorme si neplatite. Conducere demisionara si... public fantastaic. Cele 16 puncte acumulate pana acum nu ajung nici macar pentru tur. Mai trebuiesc vreo 25 pentru a ne salva de la retrogradare.
Becali trebuie sa plateasca punctele acumulate in anii trecuti de pe la Cluj, Pitesti si Vaslui. Adica pe Dorinel Munteanu. Ca antrenor nu e rau. E aservit. Faptul ca este aservit Stelei i-ar ridica acesteia valoarea. Dar, Europei nu trebuie sa-i fie frica. Cat timp Becali se va baga la echipa pentru rezultate pe termen scurt (adica din aproape in aproape) n-are nici o sansa in afara granitelor. Din pacate, aici in Liga Realitatea, isi va face in continuare de cap. Se mai gasesc la noi si alti Dorinei sau Burebista pentru a rezolva situatii. Partea curata ar putea veni din partea DNA-ului. Dar ei sunt curati?
La Dinamo este vadita lipsa de forma, de conceptie de joc si de clasa. Se afla pe prima pozitie doar datorita conjucturii. Un inceput de tur cu un program relativ usor. A pierdut cele doua derbiuri jucate pana acum (Rapid si CFR) si a invins toate out-side-rele cu exceptia Pandurilor din prima etapa. Ca merite ar fi doar victoria de la Vaslui daca n-ar urla din toti rarunchii Porumboiu.
Uite de ce Urziceniul, cu un program usor, si Timisoara sunt "echipele momentului" (n-a c-am picat in platitudine). Daca n-ar fi fost penalizarea de 6 puncte... Poate ca dispare.
Pe terenurile de tenis doar victorii pentru romani in aceasta saptamana. La cele descrise deja se mai adauga victoria de la Luxembourg a Soranei in turul doi din fata italiencei Sara Errani (4-6, 6-2, 6-2), si o va intalni astazi, in sferturi, pe favorita numarul trei, slovaca Daniela Hantuchova. Tot astazi, dar in turul doi la St. Petersburg, Victor Hanescu va juca cu cazacul Cucuschin despre care v-am spus ca este venit din calificari si a produs surpriza primului tur scotandu-l din turneu pe favoritul nr. 5, croatul Marin Cilic.
P.S. Hanescu a castigat in doua seturi, ultimul la tie-brack. Simona a jucat astazi doar la dublu, invingand in turul doi gazdele de care va vorbeam intr-un articol anterior.

miercuri, 22 octombrie 2008

Fara sedila

Prins cu mita-n sac. Fara sedila.
Pe latifundiar il asteapta o toamna de foc. S-ar putea sa scape. Si eu as vrea sa scape dar cu conditia sa scape si fotbalul de el. Unii ar spune ca mita din sac (valiza, pardon) era pentru Trica si nu pentru albnegri. Altii mai creduli ar spune ca banii cu pricina erau destinati cumpararii de terenuri. Sa fie selectionerul unul dintre creduli? El asa a semnat. Concluzie: il are la mana rau; rau de tot. Probabil de aceea a plecat mai repede de la meci. Cum este sa fi fotbalist, sa ai sansa la un meci egal intr-un final de partida de Liga Campionilor si sa vezi ca omul care ar trebui sa moara odata cu echipa, care trebuie sa admita cu barbatie infrangerea si valoarea adversarului, fuge jignind in stanga si dreapta? In apararea lui ar pleda doar calitatea arbitrajului care, pentru cei ce se pricep o leaca, a fost constanta si persistenta in favoarea oaspetilor. Dar sa nu uitam ca a fost si invers. In anii trecuti.
As face o paralela intre golul lui Ricardo Fernandes (Rapid) din poarta mediesenilor cu cel inscris de Goian in poarta francezilor. In ambele cazuri jucatorii nu pot fi invinovatiti ca au inscris in mod intentionat cu mana, ceea ce conform cu regulamentele in vigoare, putem spune ca golurile sunt perfect valabile. Daca nu se acorda 11 m atunci cand nu joci intentionat mingea cu mana, de ce sa penalizezi un jucator care inscrie neintentionat cu mana?
Hanescu va avea ca adversar in turul doi pe Cucuschin (l-au rebotezat pe cazacul venit din calificari) care a reusit sa-l elimine pe Cilic in 36 de ghemuri. Sorana, favorita numarul opt la Luxembourg, a trecut la randul ei de rusnaca Iuliana Fedac si o va intalni in turul doi pe italianca Sara Erani, care a depasit-o pe colega Soranei de dublu, neozeelandeza Marina Erakovic (numai in Auckland nu s-a nascut asta). La dublu, in calitate de favorite numarul patru Sorana si Marina au pierdut un singur ghem in turul unu la cuplul Sarah Borwell (Marea Britanie), Courtney Nagle (State) si se vor intalni cu cuplul gazda Mandy Minella, Claudine Schaul.

luni, 20 octombrie 2008

Zigot (din gameti) simbiot

Pentru ca tot a trebuit sa se nasca a fost necesar sa existe. Si atunci cuprins de moftul starii pe loc respira gradual spre gandul de inaltare, de umflare spirituala, pompieristica (asa cum ii place unui om la care tin, dar care ma incurca, sa graiasca), astfel incat rezultatul nazuintelor sale sa deprime in loc sa imprime, sa buluceasca in loc sa uluiasca, sa raneasca in loc sa raneasca (pana reusesc sa-mi asez diacriticele, puneti, va rog, pe ultimul a un accent circumflex, mersi).
Poate sunt confuz, dar va las pe voi sa-mi spuneti despre ce personaj am scris mai sus.
Sa revenim la sport. Hanescu a reusit sa treaca in turul doi cu un sec 6-1, 6-2 in fata rusului Evgheni Corolev si urmeaza sa-l intalneasca, miercuri, cel mai probabil pe croatul Marin Cilic (favorit numarul 5). Daca nu, atunci pe cazacul Mihail Curuschin, venit din calificari.
Hai sa ne gandim un pic la echipele noastre din Liga Campionilor. Marti Lacatus trebuie sa demonstreze ca are valoare. Nici nu mai conteaza ce fac jucatorii in teren. Asta trebuie sa fie meciul lui Laca. Echipa pe care o face, tactica pe care o dezvolta, schimbarile de tactica functie de tactica adversarului si evolutia scorului, schimbarile de jucatori (cine si in ce moment e foarte important), totul, absolut totul trebuie sa poarte marca Marius Lacatus. Altfel se intoarce in mediocritate. Trebuie sa fie momentul lui, chiar daca dupa aceea latifundiarul i-l va confisca.
La Cluj Trombetta a demonstrat. Acum trebuie sa confirme si toata lumea spune ca e greu sa ajungi sus, dar si mai greu este sa nu te rostogolesti. Punct si de la capat. Tot cu Stancioiu. Tot cu Cadu. Tot cu Trica. Tot cu Kone.

duminică, 19 octombrie 2008

Masca de manevra

Cine este Pese. Intrebare fara semn de intrebare. Rapid face spectacol??... Afirmatie cu multe semne de intrebare. Sa lasam ofurile mele si sa trecem la ale noastre. Merita campionatul nostru sa fie urmarit? Este Liga Intai mai curata? Se niveleaza valorile in primul esalon al fotbalului romanesc? Creste calitatea arbitrajelor? Se marcheaza mai multe goluri? Terenurile sunt mai bune? Spectatorii sunt mai multi? Antrenorii sunt mai priceputi? La toate aceste intrebari sunt tentat sa raspund: "Din ce in ce mai mult!"
Liana Ungur, singura romanca prezenta in calificarile vreunui turneu WTA pentru saptamana viitoare (doua la numar: Luxembourg si Linz) a trecut doar un tur, asa ca o vom avea doar pe Sorana Carstea pe tablourile principale la simplu si la dublu (impreuna cu o neozeelandeza). La baieti si in aceasta saptamana il avem doar pe Hanescu. Spre deosebire de Madrid, la St. Petersburg este calificat direct pe tabloul principal si va intalni in primul tur gazda Corolev.
Rossi dovedeste ca este cel mai bun, iar Dovizioso roseste pentru prima oara pe podium la MotoGP. Hamilton ii ia fata lui Massa in cockpitul unui bolid. Duel franco-englez la Trafalgar, pardon la Madrid, in care a biruit Murray (mai corect spus i-a zambit multumitor lui Tiriac).
Turul Lombardiei a pus capat anului ciclist 2008. Ultimul invingator este marele favorit al cursei, Damiano Cunego.

vineri, 17 octombrie 2008

Pupaza di-ntai

Mi-e ciuda. Tare as fi vrut sa vad regalul de snooker dintre actualul mare maestru al tacului si viitorul mare campion mondial si cu voia Domnului si olimpic (daca o fi sa recunoasca CIO snookerul). A castigat Trump in partida decisiva, prefigurand parca ce am zis. Acum e Ding la masa cu un alt fost campion mondial, si gazda pe de-asupra, John Higgins. A pierdut si Ding. Se anunta semifinale interesante: Day - Carter, Trump - Higgins. Favoritul meu e Trump. De fapt v-ati dat seama.
Steaua si Dinamo invinse in aceeasi etapa. Ba mai mult: in aceeasi zi. Parca ar fi in Cupa UEFA de acum cativa ani. Beneficiare Otelul si CFR. Gresesc daca spun ca acarii din Gruia formeaza cel mai omogen si ridicat valoric lot de la noi? Toate acestea cu un antrenor de foarte buna calitate. Stau si ma intreb: oare nu italianul o fi stat in spatele titlului de campioana? Daca n-ar fi fost turul de foc din 2006 cu Dinamo, mai ca m-as da de partea clevetitorilor. Dar atunci parca nu s-au obtinut toate rezultatele pe teren. Parca un sumum de greseli de arbitraj, noncombaturi si alte elemente ajutatoare i-au dus pe canini spre cotetul din loja. A treia victorie a zilei, a doua in ordine cronologica au obtinut-o pseudobucurestenii din aeroportul capitalei. Unde? Unde altundeva decat la Steluta. Dupa drama din Ghencea, au coborat drapelul ros-albastru in berna si Buzau.
Abia astept sa inceapa schiul. Oare romancele noastre vor prinde anul acesta vreun podium la biatlon?

joi, 16 octombrie 2008

Teatru de tara

Fotbal
Va sunt dator cu rezultatele zilei de miercuri din Cupa Romaniei. Sunt convins ca oricum le stiti, dar hai sa le vorovim un pic.
Arges - Arges 2-1. Curtea s-a impus in fata elitei.
Lupeni - Urziceni 0-4. Marca inregistrata.
Dunarea - Gaz Metan 0-0 (2-4 parca). S-au dovedit imiscibile.
CFR Timisoara - Bistrita 1-4. Ajung doua echipe de acari (sper eu).
Constanta - Brasov 0-1. Greu, dar normal. Normal, dar greu.
FCM Bacau - Pandurii 0-1. Un meci inutil. Mai stii...

Rapid - Petrolul 3-2. Ce gol a dat Rapidul in minutul 81uuu...!?
Vaslui - Iasi se joaca de ziua mamei mele
Tenis
La Madrid Hanescu n-a facut fata favoritului cu numarul trei al turneului. Dupa doua seturi ajunse la tie-brack si in cadrul carora fiecare a obtinut o singura data ghemul pe serviciul adversarului, Victor s-a enervat ca nu a obtinut rebrack-ul in ghemul al patrulea al decisivului si a cedat fara lupta. Este posibil sa fie si accidentat.
Niculescu si Carstea au trecut in turul doi la Zurich in proba de dublu tot dupa trei seturi. L-au cedat pe primul. Astazi la simplu Azarenco (Bielorusia) i-a luat primul set la zero lui Monica si nu prea avem sperante pentru o calificare in turul trei. Mai tarziu Monica va juca alaturi de Sorana in proba de dublu. La simolu Monica a pierdut ambele seturi la zero. Pe terenul principal Flavia Pennetta se indreapta spre decisiv contra Jelenei Jankovici. Interesant pentru ca peste aproximativ o ora si jumatate Monica si Sorana vor avea ca adversare la dublu perechea Pennetta/Chirilenco. Pennetta a intrat in decisiv si cred ca este epuizata. Corect ar fi sa se reprogrameze jocul. Asa cum am prevazut partida de dublu a fetelor s-a reprogramat asa ca plusul de vigoare sperat devine minim. Totusi se pare ca romancele au reusit performanta sa piarda in prelungiri (un fel de tie-brack special pana la 10) cu 10-6. Cam ilogic.
Ding Jun-hui si Ronnie O'Sullivan au trecut in turul doi la Glasgow. Am vazut si un viitor multiplu campion mondial de snooker: Judd Trump. Seamana cu un liceean ce tocmai a fost prins cu temele nefacute spargand nuci in toaleta. Ce ar fi sa inceapa victoriile chiar din capitala Scotiei. La 19 ani. Ar fi ceva...!?

marți, 14 octombrie 2008

Rezultate

Fotbal
Cupa Romaniei

Sportul Studentesc - Steaua 2-0. Rezervele rezervelor nu au valoare.
Botosani - Buzau 4-3 (dupa lovituri de departajare). Ibidem
Rm. Valcea - Otopeni 0-1. Golul in min. 92.
U - CFR 13-14 (la inceputul celei de-a doua serii de lovituri de departajare).
Breaza - galati 1-2. Golul victoriei in min. 85.
Ploiesti - Craiova 1-3. Singurul meci normal
Tg. Mures - Dinamo 1-2. Golulk victoriei in min. 93.
CFR II - Timisoara 0-1. Golul in min. 92.
Tenis
ATP Madrid
Hanescu - Tursunov 4-6; 6-2, 6-3, Victor a cedat doar doua servicii.
WTA Zurich
Niculescu - Sacvetate 3-6, 6-3, 6-2, Monica a trecut si ea in turul doi
Handbal
Cupa Mondiala (Danemarca)
Romania - Norvegia 23-30 (11-17), Radu Voina cauta saptele cu schepsis.

Banca de salvare

Se pare ca o parte din criza bancara de sorginte americano-mondiala se rasfrange asupra fotbalului romanesc. Nu numai situatia de la Targu Jiu si Buzau unde pe bani putini s-au aciuat lustragii si hamali de pe meleaguri afro sub tricou de pandur sau microstelist. Nici banii fara numar investiti in Giulesti pe straini cu si fara valoare ca tentativa de pastisare a experimentului din depoul din Gruia. Ma gandesc in aceste clipe la situatia ingrata a unor jucatori gen, Lovin sau Danciulescu (sunt doar exemple, mai puteam scrie inca vreo 16 nume) aflati in barca cu rezerve.
Monica Niculescu nu numai ca s-a calificat pe tabloul principal al turneului de la Zurich, ci a obtinut si succesul in primul tur. Hanescu va juca astazi la Madrid. Spre deosebire de Monica el nu s-a inscris si la dublu.
A inceput al treilea turneu de puncte al competitiilor de snooker. La Glasgow. Doar patru sprtivi care nu sunt britanici. Doi chinezi, un australian si unul din Hong Konk. Deocamdata sunt jocuri din primul tur. Astazi de la 15,30 il veti putea urmari pe Ronnie O'Sullivan la Eurosport.

duminică, 12 octombrie 2008

Europenele de tenis de masa

Disputate la St. Petersburg, europenele de tenis de masa au adus Romaniei doar medalia de cupru de la echipe feminin. La simplu baieti cel mai bine s-a prezentat Adrian Crisan care a pierdut in saisprezecimi, iar la dublu baieti acelasi Adrian alaturi de Andrei Filimon au atins sferturile.
La feminin, Daniela Dodean si Elizabeta Samara au atins optimile la simplu si tot sferturile la dublu. Au mai servit Andrei Filimon (1/32), Lucian Filimon (1/64), Adriana Dodean (1/64), si Constantin Cioti (1/64) la masculin. La dublu C-tin cu Lucian au atins saisprezecimile. La simplu feminin, Iulia Necula (1/32), Ioana Ghemes (1/64) si Mariana Stoian (1/64) au reprezentat Romania. La dublu, Mariana cu o belgianca au ajuns in optimi, iar Iulia si Ioana s-au oprit cu un tur inainte.

Casca de piatra

Pastravul marinat din galeata manelistului a retusat o minge pe arhiprevizibila impleticeala a gainusei galice. Pentru a nu da curs eternului sah perpetuu ce sigileaza conceptia infatuatului, Go(l)ian al nostru isi aseaza la rever o pentapetala pentru frunza noastra de artar (pentru unii stejar). Atat. De aici incolo metehnele ne sufoca si ne pazim de mama focului, de parca n-am merita si noi putina miere, ci doar coliva.
O veste buna din inima Parangului, de pe versantul Lotrului, unde sase feti frumosi la sase momarlance vesele s-au opintit peste noua hotare si ne-am trezit in Superliga sahului romanesc. O sa stim sa cugetam asupra acestui prinos? Vedem la anul. Daca totul merge conform nazuintelor la anul in pieptul "ganditorilor" satmareni va fi mai multa emotie si pe pieptul acestora cel putin sclipiri de arama.
Monica Niculescu a atins penultimul act pe tabloul de dublu de la Moscova si probabil va rata calificarile de simplu de la Zurich unde ar trebui sa o intalneasca tocmai pe Sorana Carstea, colega ei de dublu la aceeasi competitie. Ba bine ca nu! Chiar la aceasta ora joaca. Monica a castigat primul set si este 3-3 in al doilea. Sa consemnam o surpriza?. La Madrid Hanescu a trecut in primul tur al calificarilor de favoritul Garcia Lopez 6-1, 7-6 (2) si de Benneteau 6-3, 6-4 si s-a calificat pe panoul principal. S-a terminat la Zurich. Monica a dispus in doua seturi siameze la patru.
Voi reveni cu vesti din tenis de masa.

marți, 7 octombrie 2008

Paravan

Unii cladesc castele din carti de joc, altii din nisip. Niste purcelusi arhicunoscuti prefera materiale de constructii mai mult sau mai putin moderne. Numai sahistii nostri isi astern umed ca sa faca spuze. S-au prezentat lamentabil in fata principalilor contracandidati la promovare si au reusit doar un rezultat de egalitate, care ar putea influenta a doua echipa care promoveaza in Superliga. In cursul dupaamiezii de marti, echipierii Informatiei Zilei au depasit cu 5-1 un adversar inferior, al carei singure griji a fost sa nu piarda la zero. Studentii ieseni, beneficiarii presupusului noncombat, s-au facut de ras seara printr-o infrangere nescontata. Vointa Informatia Zilei este lider detasat si are mutarea in plic catre superliga.
La tenis am ramas doar cu participarea Monicai Niculescu in turneul de dublu de la Moscova pentru ca Hanescu a trebuit sa se recunoasca invins in turul inaugural.
La St. Petersburg, echipa masculina de tenis de masa a Romaniei a obtinut locul 7 in urma victoriei cu 3-1 in fata danezilor. La feminin fetele noastre au luat medaliile de bronz in componenta Daniela Dodean, Samara Elisabeta, Iulia Necula, Mariana Stoian si Ioana Ghemes, antrenate de Viorel Filimon. Pentru tricolori au jucat Lucian Filimon, Adrian Dodean si Adrian Crisan. Astazi s-au dat publicitatii si clasamentele juniorilor doi (cadete si cadeti). Din pacate nici un satmarean nu mai apare in acestea.

luni, 6 octombrie 2008

Cinci din cinci

Vointa Informatia Zilei a obtinut cea de-a cincea victorie din cadrul Campionatelor Nationale de sah, Divizia A, ce se disputa in aceste zile la Voineasa. Meciul cel mai dificil este urmatorul. Echipa va fi premiata cu o suta de euro in caz ca vor obtine punctajul maxim. Ultima victorie, cea de luni, a fost obtinuta cu 4-2.
Pe Crivoi l-a ucis Verdasco la Viena in primul tur. Saptamana aceasta ii mai avem la Moscova pe Monica Niculescu (la dublu) si Victor Hanescu (la simplu). Ei vor juca marti pentru accederea in turul doi de la orele aproximative 14,30, respectiv 11,30.
L-am revazut pe Fabiani, jucatorul CFR-ului evoluand in campionatul Argentinei pentru Newell's Old Boys. A fost cel mai bun de pe teren intr-o disputa cu cei de la Tigre. 2-0 pentru gazde, ambele goluri fiind facute de Fabiani. La primul a inventat o pasa cu pieptul intr-o situatie aproape imposibila, iar la al doilea pur si simplu a insirat vreo patru margele pe partea dreapta a terenului, la doua trecandu-le mingea pe unde s-ar trece ata bikinilor la fetele (ne)maritate.
S-a incheiat o noua etapa de campionat din care Dinamo a tras cele mai mari foloase. Doar Timisoara a mai castigat dintre echipele care au disputat la mijlocul saptamanii trecute jocuri pentru cupele europene. Cele mai sifonate au iesit Steaua, Rapid, Urziceni si Vaslui, ultima avand totusi scuza unui adversar mai valoros.

duminică, 5 octombrie 2008

Vointa Informatia Zilei a surclasat toti adversarii intalniti in cale.

La Voineasa se desfasoara in aceste zile Campionatul National de Sah, Divizia A. Dupa patru runde echipa noastra se afla pe primul loc cu patru victorii la scor: 5 1/2 - 1/2 o data, 0 data 5-1 si de doua ori 4 1/2 - 1 1/2. As scrie eu mai multe, dar mi-e frica. Sa-i lasam sa termine pe locul intai, sa promovam in Superliga si abia apoi incepem cu laudele. Fata de rezultatul aparut in editia printata a ziarului nostru exista o diferenta pentru ca ultima runda s-a incheiat seara tarziu, dupa inchiderea editiei.
Sorana Cristea si Ioana Raluca Olaru invingatoare la Taschent. Sorana, pornita favorita numarul trei a reusit sa-si invinga pe traseu toate cele cinci adversare. In capiatala Uzbechistanului au mai fost prezente doua romance cu comportari bune. Monica Niculescu, favorita numarul sase, s-a oprit in semifinale, iar Ioana Olaru in sferturi. De fapt Ioana s-a concentrat mai mult pe proba de dublu unde a si reusit o victorie muncita in finala alaturi de partenera ei, rusnaca Olga Savciuc.
Tot in lumea tenisului in saptamana urmatoare sunt trei turnee masculine si doua feminine. La baieti, Victor Hanescu va participa in cel mai tare turneu al saptamanii, cel de la Moscova. Din calificari a reusit sa patrunda pe tabloul principal la Viena celalalt reprezentant al echipei Romaniei din Cupa Davis, Victor Crivoi. La Moscova n-a reusit acelasi lucru Monica Niculescu.
Sunt suparat pe Rapid

joi, 2 octombrie 2008

Crah existential

Nu-mi vine sa cred. Soarta i-a dat satisfactie lui Radu Cobi sau cum l-o chema, ca pe de-o parte ii dau dreptate si pe de alta ma enerveaza cu propavaduitul lui in desertaciune. Deci, nu avem ce cauta in esalonul doi al fotbalului european. Bine ca in primul esalon nu ne-am facut chiar de ras. Pe Steaua o ajuta celelalte rezultate din grupa pentru ca daca luam in considerare numai rezultatele ei sunt sub medie. Infrangere acasa si doar un egal la contracandidata pentru locul doi-trei nu-i mult. Bine ca macar jocul si l-a imbunatatit. Clujul este totusi revelatia romaneasca a acestui an, tine-le-ar Domnul naravul.
M-am uitat un pic peste snooker. Robertson a cedat cu 5-4 dupa ce la un moment dat conducea cu 4-1. Fu a trecut in turul trei, dar cel mai spectaculos a fost tot O'Sullivan. A fost magnific.
Cum a putut rata Goian o astfel de ocazie?

"Faliment managerial" zice Florin Caramavlov

Crahul se datoreaza lasarii unei echipe de suflet pe mana unui om care vrea, poate, dar nu stie. Sau, poate nu vrea? Se zvonise ca de fapt Taher nu e rapidist cu inima, dar nici nu cred ca ar fi mers cu strategia pana acolo incat sa-i bata pe CFR si (mai ales) Dinamo pentru ca apoi sa o distruga total. Inca incerc sa mai cred ca singurul lui defect este ca nu stie. Mi-a placut incercarea lui de a merge intai la galerie pentru a-i anunta pe ei cei dintai despre masurile luate. Erau prea suparati!
A aruncat cu bani in nestire. Si unde a trebuit si in cine nu a trebuit. Numai in Dani nu a aruncat. Cica a simtit ca se accidenteaza cam des. Asta e! Macar Copos se pricepea cat de cat la fotbal. Macar se pricepea sa-i faca sa aprecieze banii si sa "puna presiune" (ce limbaj folosesc...?). Daca Fatih este totusi sincer ar putea sa invete din acest esec si sa castige campionatul. Numai asa mai poate reveni pe termen scurt in inima giulestenilor. Eu il cred capabil.
Hanescu a pierdut la Metz un joc pe care as putea spune ca l-a controlat. A pierdut primul set in prelungiri (6-8) fara ca adversarul sau sa aiba vreo minge de brec. El a avut doua. Chiar de set. Iar in prelungiri a condus cu 5-3. Setul doi s-a desfasurat dupa acelasi tipar cu deosebirea ca i-a revenit lui Victor (7-5) in setul maximal. Setul trei m-a debusolat de tot. Pana la 5-4 pentru argentinian, Schwank n-a avut nici macar o singura minge de brec in tot meciul. La acest scor a castigat-o pe a patra. Victor a risipit pana atunci nu mai putin de unsprezece asemenea mingi (pe seturi: doua, doua, sapte).
Fetele s-au calificat in corpore in turul trei la Taschent. Sorana Carstea (favorita nr. 3), Monica Niculescu (favorita nr. 6 si nu 5 cum am spus ieri) si Ioana Olaru sunt performerele, Ioana ajungand in turul trei si la dublu chiar in detrimentul Monicai.

miercuri, 1 octombrie 2008

Fior alb-visiniu

N-a inceput inca. Ma uitam pe diverse site-uri si am remarcat victoria Ralucai Olaru la Taskent. Este cea de-a doua, adica patrunderea in turul trei ceea ce, la acest turneu, este similara cu sferturile de finala. Daca o tine tot asa risca sa joace semifinala cu Sorana Carstea, ajunsa si ea in turul doi, si finala cu Monica Niculescu, de asemenea in turul doi. Vise, nu-i asa... La baieti, Victor Hanescu este si el in pauza astazi. Ca si Sorana si Victor. El si Sorana nu disputa probele de dublu.
Mai sunt doua ore. Trag cu coada ochiului spre turneul de snooker din Shanghai. Nu de la restaurantul satmarean cu acelasi nume. Acolo nu este masa de snooker. Apropo! Stiti ca in Satu Mare exista masa de snooker? Nu va spun unde ca nu m-a platit pentru asta si, dupa cum stiti, acest anunt este citit si in Informatia Zilei (editia electronica). Ultimul turneu (primul al acestui an competitional) i-a revenit celui mai iubit dintre pamantenii cu tac si creta, Ronnie O'Sullivan. Se intampla la Northern Ireland Trophy. Acum, la competitia din China, abia s-a trecut de primul tur. Ma surprinde infrangerea favoritului gazdelor, Ding Junhui, a multiplului campion mondial, Stephen Hendry si a rotunjorului Shaun Murphy. Piticul Peter Ebdon se afla si el pe o curba descendenta in cariera. Ma bucura jocul lui Neil Robertson si Marco Fu. John Higgins, Mark Williams, Graeme Dott si Ronnie au obtinut victorii logice. Se pare ca dintre cei enumerati mai sus se va alege si castigatorul din acest an. Normal ca Ronnie are cei mai multi sustinatori, dar pe acestia i-a castigat prin jocul sau inventiv, stralucitor si de inalt nivel valoric si nu cumparandu-i sau inventandu-i prin internet cum se procedeaza in vestul capitalei noastre fotbalistice. Cu exceptia lui Fu (Hong Kong) si Robertson (Australia) toti ceilalti sunt din Regatul Unit al Marii Britanii, motiv pentru care as dori ca daca Ronnie nu-si dubleaza succesul din acest an, atunci titlul sa se indrepte spre ex-britanici. Marco a mai castigat in cariera un singur turneu, Grand Prix 2007, iar Neil doua, acelasi Grand Prix cu un an inaintea lui Marco si Welsh Open in 2007).
Inca o ora. Nu mai am rabdare. Mi-a cerut cineva azi un pronostic si am zis 4-0 si am ras in hohote. Chiar e un rezultat imposibil. Daca nu aveti ce face cu banii pariati pe 4-0. Veti pierde cu siguranta. Mai bine pariati toti banii ca nu va fi 4-0. Veti castiga putin, dar veti castiga. Asta nu inseamna ca pe undeva printr-un cotlon al unei aorte nu mi s-a cuibarit speranta unui sfert din acest rezultat. O sa vedem.
Pe maine!

Zgarcitii

La Florenta: N-am dat, dar nici n-am luat.
La Bucuresti: N-am luat, dar nici n-am dat.
La Munchen: A dat mai putine pere decat cate mere a luat.
La Lyon: Si ce daca!
Tunarii si MU au inscris doar de sapte ori. Celelalte sase echipe au scuturat plasa de 10 ori. Cam putin pentru LC. Pentru ca in editia printata a ziarului nostru nu aveti rezultatele jocurilor de aseara vi le descriu mai jos.
In preambul Real a obtinut nemeritat toate punctele la St. Petersburg (era sa scriu Leningrad) printr-un autogol si realizarea olandezului din prima linie a spaniolilor. Gazdele n-au avut decat o singura realizare dintr-o groaza de ocazii. Mai ales in ultima jumatate de ora. In celalalt meci al grupei "Batrana Doamna" nu a avut aceasi soarta chinuindu-se prin Iaquinta sa egaleze dupa ce au fost condusi la doua lungimi. BATE n-a batut. Era si greu.
Scoruri normale in grupa E. Scor de forfait al Dracilor Rosii la AaB si victorie la limita limitei pentru Villareal cu Celtic.
In grupa F au inscris doar Adebayor si Van Persie. De cate doua ori. Porto doar a incasat, iar turcii si rusnacii din Kiev s-au anihilat reciproc.
In final cateva cuvinte despre tenis. Hanescu, Carstea, Niculescu si Olaru au trecut cu totii in turul doi la competitiile de prim rang la care au participat. De remarcat ca Monica si Sorana sunt considerate favorite nr 5, respectiv 3. La dublu fetele au trecut de asemenea in corpore in turul doi.