sâmbătă, 19 iulie 2014

Liniște

   Această melodie se auzea în anii 60-70 la fiecare meci al Rapidului de pe pe Giulești. Chiar și Valentin Stănescu tăcea când cânta Toderică.



'Il Silenzio' - Melissa Venema (13 yo)

   
La aproximativ șase mile distanta de Maastricht, în Olanda, se află îngropati 8301 de soldați americani care au murit în "Operațiunea  Market Garden", în luptele pentru eliberarea Olandei în toamna și iarna 1944-1945. Fiecare ostas îngropat în cimitirul din apropierea orasului Maastricht, precum și din alte  cimitire ale eroilor canadieni și britanici, a fost adoptat de o familie olandeză care ingrijeste de mormânt pentru ca să păstreze vie amintirea soldatului care a luptat pentru libertatea tarii lor.

Olandezii au obiceiul de a păstra un portret al soldatului american sau al cimitirului respectiv într- un loc de cinste în casa lor. Anual, de " Ziua Eliberării", serviciile de comemorare sunt ținute pentru  "cei care au murit pentru a elibera Olanda".


Ziua următoare celei de comemorare se încheie cu un concert.


Piesa de final al acestui concert este întotdeauna " Il Silenzio ", o piesă comemorativă comandata de olandezi, și care a fost cîntată pentru prima dată in 1965, la aniversarea a 20 de ani de la eliberarea Olandei.

În anul 2008, ”Il Silenzio” a fost interpretat de o tînără olandeză în vârstă de 13 ani, Melissa Venema, acompaniată de orchestra condusă de André Rieu (Orchestra Regală din Țările de Jos).


Această  piesă de concert  se bazează pe  versiunea originală si a fost scrisă de compozitorul italian Nini Rosso.
 

N.A. - text preluat de pe internet.

marți, 1 iulie 2014

Din nou acasă (reciclare)

   Mergeam în vânt cu părul zburlit, cu gândul vraişte şi cu obrajii plânşi de lacrimi seci. Nu căutam vinovaţi, nu cătam vini şi-mi ţuguiam buzele într-o singură întrebare adresată înaltului cerului, brizei de răsărit, apusului de soare, gheţarilor nordului şi Saharei încremenite: De ce?