joi, 29 septembrie 2016

Scândura

Motto: "Nu v-am mai spus, dar o repet" - Ioan Gyuri Pascu

   O scândură plutea pe valuri. Când încă soarele nu spărgea linia orizontului, o barcă plină cu frânghii şi plase, mirosind a alge şi peşte, trece în linişte pe lângă scândură fără să o clatine prea mult. Barca s-a dus în drumul ei. Poate mai târziu se întoarce cu linia de plutire adâncită binişor în zgomotul glasurilor surescitate de rom. Poate se întoarce neblagoslovită de Neptun şi Fortuna, dar cu speranţa că mâine va fi mai bine. În oricare din cazuri scândura este tot acolo, legănată de valuri. Nici mai lungă, nici mai scurtă.
   O scândură plutea pe valuri. Când soarele privea pieziş spre ea de la distanţa unei suliţe, o barjă păcurie împinsă spre larg, mirosind a alge şi smoală trece în linişte pe lângă scăndură clătinând-o niţel. Barja s-a dus în drumul ei. Poate că până la întoarcere păcura din cală a aprins opaiţul în câteva case sau poate, cine ştie, câteva motoare au început să se învârtă aducând puţină bunăstare unora, altora... În oricare din cazuri scândura este tot acolo. Nici mai lată, nici mai îngustă.
   O scândură plutea pe valuri. Când soarele încălzea binişor trupurile dezvelite ale celor dornici de o culoare mai închisă, un iaht cu vele şi petrecăreţi, mirosind a Chanel şi Metaxa, trece fremătând spre pitorescul cotidian. Un colţ de stâncă deasupra apei, o peşteră în care iahtul dispare misterios, un fiord de o frumuseţe aparte impresionează retina. La întoarcere scândura este tot acolo. Nici mai udă, nici mai uscată.
   O scândură plutea pe valuri. În apropierea ei plutea un colac de salvare. Două trupuri vlăguite de efort, neputând să mai ajungă prin forţele proprii la mal se agaţă de scândură, respectiv de colac cu gândul să-şi mai tragă sufletul. Scândura dispare în adâncuri în vreme ce colacul de salvare se îndreaptă spre mal. Privirea cătătoare şi tristă a celui salvat priveşte spre larg la scândura solitară. Plutea pe valuri.

miercuri, 21 septembrie 2016

Sathmarer Oktoberfest

   Pe vremea când cavalerii priveau pe furiș spre botinele domnițelor de la curte sperând ca măcar din greșeală să le zărească glezna trandafirie, pe vremea când întorși în zale de prin turniruri sau chiar de prin războaie, aceiași cavaleri sperau ca altor doamne de curte să le pice, din "neatenție", batista înmiresmată, pe acea vreme deci, prin 1539, a apărut în Bavaria o lege dură: este interzis consumul de bere între 24 aprilie și 28 septembrie!