luni, 5 februarie 2024

Elia Cohen Weissert vine la Satu Mare

     Alături de mai vechea noastră cunoștință, pianistul clujean Balázs Demény, în această săptămână ne va încânta nu mai puțin celebra soprană și violoncelistă Elia Cohen Weissert (Israel). Dacă despre viața și activitatea ardeleanului nostru am scris în nenumărate rânduri, despre Elia, care după cunoștințele mele se află pentru prima oară la Satu Mare, nu am avut această onoare. Astfel în spațiul pe care îl acordăm sistematic pentru îmbunătățirea cunoștințelor noastre din sfera muzicii clasice vom împrumuta date despre biografia invitatei direct de pe site-ul acesteia.


 

    Așadar joi, 8 februarie, în sala Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti, de la ora 19, în cadrul unui „Concert cameral”, vom putea audia pe cei doi protagoniști într-un program inedit în care Elia va interpreta în simbioză, atât la violoncel cât și, în calitate de soprană, bucăți muzicale instrumentale și arii din opere celebre. La spectacol se poate intra și cu abonamentul cu nr. 24.



    Pentru început „Sonatina pentru violoncel și pian” a compozitorului maghiar Zoltán Kodály va fi urmată de aria „Ocheadă spre cavaler” din opera „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti. În continuare, secvențe din muzicalul „Cincisprezece cântece țărănești maghiare”  al membrului post mortem al Academiei Române, Béla Bartók, urmate de aria „Când plec” din opera „Boema” de Giacomo Puccini. În final „Sonata pentru violoncel și pian” a compozitorului rus Serghei Prokofiev va fi completată de alte două arii celebre. „Vreau să trăiesc” din opera „Romeo și Julieta” în versiunea francezului Charles Gounod și „O, dragul meu tătic” din opera comică într-un act „Gianni Schicchi” a lui Puccini.

 Elia Cohen Weissert

     Soprana și violoncelista israeliană Elia Cohen Weissert s-a impus ca o artistă captivantă și versatilă, combinând cele două modalități de a simți muzica într-un lirism unic. Este lăudată pentru tehnica ei perfectă, sunetul cald și foarte personal.


 

    După ce și-a descoperit vocea la 23 de ani, Elia a lucrat îndeaproape cu Stephanie D'outrac la Paris și mai târziu cu Fionnuala McCarthy în Rostock. Din 2022, Elia studiază canto de operă la Chapelle Musicale Reine Elizabeth cu Josée van Damm și Sophie Koch. 
    A debutat la Theater Vorpommern din Germania în rolul Amore (Oreo ed Euridice - Gluck), apoi în rolul Adinei (L'elixir d'amour - Donizetti) din Rostock. De asemenea, a cântat rolul Michaelei (Carmen) în festivalul «Éole en Musique» din Paimboeuf. Din septembrie 2023 este membră a studioului Opera din Rostock.
    „Vocea ei este atât de extraordinară încât nu numai că lămurește juriul, ci și publicul poate simți că tocmai a asistat la o reprezentație extraordinară: cu aria „Quel guardo il cavaliere” din Don Pasquale de Donizetti, Elia arată o prezență scenică emoționantă” o descrie Hanno Taufenbach, redactor de specialitate din Germania.
    Câștigătoare a numeroase premii la concursuri internaționale  precum: premiul I al prestigiosului Concurs internațional de violoncel „Guilhermina Suggia” de la Porto, premiul al II-lea la Concursul Internațional „Antonio Janigro” de la Zagreb, Premiul Landgraf von Hessen la Kronberg Academy 2018 și altele). Elia concertează în mod regulat în Europa, precum și în Israel și în Statele Unite, în festivaluri renumite precum Festivalul de la Verbier, Festivalul de violoncel Kronberg, Festivalul Chopin etc. De asemenea, a susținut concerte majore în săli precum Filarmonica din Berlin, Sala Smetana din Praga, Flagey și Bozar din Bruxelles, Teatrul Jerusalem, Auditoriul Bronfman din Tel Aviv, Sala Lisinski din Zagreb și Casa da Musica din Porto.
    În calitate de solistă, a cântat cu Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra Radio Croată, Orchestra Națională a Belgiei, Orchestra Valonă, Orchestra de Cameră, Orchestra Filarmonicii Cehe și Orchestra Simfonică din Porto cu dirijori precum Christian Zacharias sau Franck Braley. 
    Îndrăgostită de muzica de cameră, Elia a avut plăcerea de a colabora printre alții cu Josquin Otal, Philippe Graffin, Paul Meyer, Miguel da Silva Maxim Vengerov, Quatuor Modigliani și Eric Lesage.

    Opriți războaiele!

Niciun comentariu: