Prima ediție a concursului speranțelor instrumentiștilor (violoncel, vioară și pian) români și moldoveni a avut loc la Cluj, în urmă cu trei ani, mai precis între 25 și 29 iunie. Concursul se adresează tinerilor până în 36 de ani împliniți până în ziua decernării premiilor (20 martie, a.c.) și scopul său este ușor de întrezărit. Faptul că s-a bucurat de un real succes i-a făcut pe organizatori, Asociația New Hope, să revină cu această idee abia după trei ani, probabil pentru a nu se bagateliza. Acest interval de timp dă posibilitatea unei noi generații de tineri să ridice cortina consacrării.
De pe pagina de web a „Asociației Nee Hope” am cules câteva dorințe ale inițiatorului: „New Hope este un concept unic în lume. Excelența, empatia și forța dezlănțuită a muzicii sunt temelia orchestrei noastre. New Hope transcede prin artă la cel mai înalt nivel, spre nevoile acute ale societăți actuale, cu ajutorul muzicii. Misiunea noastră este să inspirăm societatea, prin fiecare concert, spre valorile în care credem: excelență, respect, solidaritate, educație, atenție la nevoile actuale, sustenabilitate și mai ales acțiuni caritabile. De-a lungul anilor am demonstrat că muzica ne conectează, ne înfășoară în mrejele-i puternice făcându-ne sensibili și determinați să oferim celor din jur mesajul generozității și al speranței.”
„Muzica trebuie să pornească din inimă și să se adreseze inimii” este motto-ul sub care se aliniază tendințele acestei asociații. După cum bine știți această aserțiune aparține geniului George Enescu.
Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare are onoarea să găzduiască această a doua ediție în perioada 17-20 martie, precizând că finalele vor avea loc miercuri și joi. Directorul artistic al acestui eveniment este chiar managerul filarmonicii sătmărene Kovács Emőke, care împreună cu Octavian Lup, directorul executiv, doresc să ne satisfacă dorințele noastre de a ne înfrupta din arta muzicală.
Juriul va fi alcătuit din managerii celorlalte 11 filarmonici de pe teritoriul României (Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Cluj, Dolj, Mureș, Prahova, Sibiu, Timiș și Vâlcea) și al Orchestrei de Cameră Radio București. Dirijorul Orchestrei Filarmonicii Dinu Lipatti pentru acest eveniment este Cristian Spătaru (Moldova), căruia îi promitem că în următoarea lui apariție pe scena filarmonicii sătmărene îi vom devoala biografia. Premiul cel mare pentru câștigători este câte un turneu național prin toate filarmonicile din România în cursul anului 2025.
Miercuri, de la ora 19, când au loc finalele concursurilor pentru cele trei instrumente intrarea este liberă. Joi, de la aceeași oră 19, intrarea se face pe bază de bilet sau abonament (nr. 34) și cuprinde „Gala laureților”, adică un spectacol de la care ne-ar părea rău să lipsim.
Octavian Lup (sursă site-ul Asociației New Hope)
Este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la Conservatorul Superior Național de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la academia de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru oameni și pentru muzică l-a determinat să conceapă proiectul New Hope, în anul 2018.
Octavian a cântat ca și solist cu toate filarmonicile importante din Romania, inclusiv filarmonica “George Enescu” din București. De asemenea, printre scenele internaționale pe care a urcat se numără: Musikverein Wiener, Koncerthaus Berlin, Berliner Philarmoniker, Concertgebouw Amsterdam, Luxembourg Philharmonic. A colaborat cu nume importante din lumea muzicii: Pinchas Zukerman, Cristian Macelaru, Belcea quartet, David Garett etc.În 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din Bucureștii la clasa reputatului violoncelist Marin Cazacu, mai apoi finalizându-și studiile doctorale la aceeași universitate. Octavian a urmat cursurile celei mai prestigioase academii din lume – Kronberg Academy din Germania, unde a lucrat cu Frans Helmerson și Gary Hoffman.
De-a lungul activității sale profesionale, Octavian a fost distins cu zeci de premii naționale și internaționale, dintre care:
- Premiul 1 și Marele Premiu la toate olimpiadele naționale între anii 2001-2007;
- Câștigătorul selecției naționale “Eurovision Young Musicians”, în finala de la Lucerna, Elveția;
- Marele Premiu la concursul internațional “George Georgescu” Tulcea;
- Marele Premiu la concursul național “W.A.Mozart” Târgoviște;
- Premiul 2 la concursul internațional “David Popper” Ungaria;
- Marele Premiu la concursul național “Paul Constantinescu” București;
- Marele Premiu la concursul național “Mihail Jora” București;
- Semifinalist al concursului “George Enescu” 2014 şi 2016.
Proiectul lui Octavian Lup de suflet este “New Hope”. Acest proiect are scopul să aducă, prin muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi și celor care le sunt alături. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru cadrele medicale care au stat în ultimul an în linia întâi, luptând împotriva virusului COVID-19.
Totuși, ideea lui Octavian a început în anul 2018, înainte de pandemie, din dorința de a maximiza capacitatea artei și impactul ei asupra mintii, trupului și sufletului. Cu atât mai mult, în spitale, azile, penitenciare, unde oamenii sunt vulnerabili și poate descurajați, credem că muzica este o resursă nesfârșită de inspirație, lumină și speranță. De asemenea, această pandemie evidențiază și mai mult valoarea celor spuse mai sus.
Opriți războiul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu