luni, 10 iunie 2024

Redundanțe

     Ni se întâmplă tuturor. Transmitem o informație simplă, concisă și exactă. După care, în dorința de a pătrunde mai adânc în esența informației sau de a o explicita, venim cu tot felul de argumente și supoziții care de multe ori nu fac decât să dilueze validitatea informației inițiale, să creeze o stare de incertitudine asupra corectitudinii informației, să o complice de fapt. Toate acestea se repercutează asupra calității comunicării.

    Pentru (int)rușii din rețelele de socializare aceasta reprezintă o tehnică de ambiguizare, de zăpăcire a minților și așa prea puțin obișnuite cu aplicația gândirii. Am folosit termenul „aplicație” și nu „implementare” sau „binefacere” ca să fiu mai aproape de modul de a reflecta realitatea a celor ce nu au trecut de prima treime din parcursul lor pământean, a celor ce încă nu au depășit vârsta lui Isus atunci când a fost urcat samavolnic pe cruce.

    Apropo de rețelele de socializare. Alegerile ce tocmai s-au încheiat au spart mitul prin care importanța transmiterii informațiilor preponderent sau numai prin rețele de socializare este calea viitorului. Marile câștigătoare (cu bune și cu rele) ale alegerilor au fost partidele clasice, la noi la Satu Mare adăugându-se acestora și formațiunea UDMR, cele care au recurs la metodele clasice: viul grai, televiziunile și printul (cotidiane, reviste, broșuri) fără a îndepărta în totalitate portalurile și evitând pe cât posibil rețelele de hăbăucire.

    Partidele tinere au plecat la drum în ultimii zece ani cu intenții bune, pe alocuri excelente, dar în urma unor proaste alegeri a liderilor la nivel local, dar mai ales la nivel național, s-a ajuns la o aplatizare a năzuințelor, la o încadrare în normalul politicii perene. Peste toate a mai venit și această orientare cvasiunanimă de popularizare a acțiunilor lor preponderent prin rețele de socializare. S-au fript. Aceleași rețele de socializare, dar cu alți intruși (cum ziceam mai sus) la taste au combătut, mistificat și reorientat sensul comunicărilor lor făcându-i din agreabili indezirabili, din frecventabili izolați. Mai pe scurt li s-a aplicat o redundanță negativă.

    Drept este că asta ar putea fi o lecție și pentru clienții de publicitate, dar asta este o altă poveste. Ne rezumăm acuma doar să înțelegem de ce simțim nevoia totdeauna să complicăm lucrurile. Că de ce complicăm legile asta am înțeles. Cu cât sunt mai neclare, mai redundante, cu atât sunt mai ușor de ocolit. Valoarea unui „și” sau a unei virgule este smulsă din profețiile lui Muhammad din Mecca. Da', mai nou, de chestiile astea se ocupă justiția, tagma cea mai coruptă din vremurile noastre.

    Până una alta trebuie găsită o cale de a opri războaiele fără a da satisfacție cotropitorilor și teroriștilor!

Niciun comentariu: