luni, 3 iunie 2024

Dirijorul Tiberiu Soare revine cu noii laureați ai „Cluj international music competition”

    În urmă cu doi ani, în mijloc de florar, Tiberiu Soare ne aducea la Satu Mare laureații concursului specializat pe flaut și clarinet din capitala muzicală a Ardealului. Era vorba de cuplul chinezo-sloven Yu Yuan și Samanta  Škorja. De data aceasta laureații vin din Portugalia și Italia. Este vorba de flautistul Tomas Celeste și de clarinetistul Federico Martinello. Este interesant că cei doi nu au primit premiul întâi, acesta neacordându-se în 2023 la decizia juriului. Este momentul să dovedească iubitorilor de muzică de calitate din Satu Mare că ar fi meritat cu prisosință acest premiu.

    Așadar, joi, de la ora 19, pe baza abonamentului cu nr. 40 sau a biletului procurat de la casierie, veți putea urmări pe scena „Filarmonicii de stat Dinu Lipatti” din Satu Mare un „Concert simfonic” al cărui program conține „Concertul pentru flaut și orchestră” în re major al lui Carl Reinecke (Germania) și „Concertul pentru clarinet și orchestră de coarde” al lui Aaron Copland (SUA).
    În partea doua a spectacolului de joi, Tiberiu Soare și Orchestra simfonocă a Filarmonicii Dinu Lipatti” vă vor purta prin meandrele „Simfoniei nr. 2” în si minor, a compozitorului georgian Alexander Borodin.

 Federico Martinello

    Despre Federico Martinello avem mai puține date ale biografiei sale, dar la ultimul concert simfonic la care a fost invitat, a primit aplauze și aprecieri care, zic eu, merită aduse și sub ochii melomanilor din Satu Mare, astfel ca urechile lor să aprobe sau nu veridicitatea celor scrise. Concertul care a avut loc săptămâna trecută la Târgu Mureș în cadrul „Zilelor muzicale târgmureșene” s-a încheiat tocmai cu prestația celor trei invitați din această săptămână de la filarmonica sătmăreană. Până și programul este același, așa încât ne așteptăm la o prestație de excepție, chiar superioară celei de pe scena din capitala județului Mureș.

    În urma acestui concert, în presa de specialitate, a apărut acest pasaj într-un articolul semnat de erudita muzicologă Carmen Mihăescu:

    „O altă partitură solistică a fost redată de clarinetistul Federico Martinello, din Italia, de asemenea absolvent al unor prestigioase institute de învățământ superior, începând cu Udine și continuând cu specializarea la Graz și la <<Academia Nazionale di Santa Cecilia>>. Remarcabila îndemânare instrumentală, dublată de muzicalitate, au creat o bună impresie în Concertul pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland, o lucrare în care se recunosc influențele muzicii de jazz, specifice compozitorului american. Admirabilă a fost cadența în care protagonistul și-a demonstrat virtuozitatea.”

 

Tomás Pereira Celeste 

    S-a născut în Matosinhos și și-a început studiile de flaut transversal la vârsta de 7 ani la „Escola de Música Óscar da Silva”, după ce a absolvit cursul de bază de muzică la clasa profesorului Rui Sousa cu cea mai înaltă clasificare.


    A intrat la „Conservatório de Música do Porto” la vârsta de 15 ani, în 2018, la clasa profesorului Marco Pereira, după ce a absolvit și Cursul de muzică secundară de asemenea cu cea mai înaltă clasificare în 2021. În prezent urmează „Haute École” de Musique de Genève, la clasa profesorului Michel Bellavance.
    Pe parcursul pregătirii sale, a participat la mai multe concursuri naționale și internaționale, cu accent pe obținerea Premiului I la „Concursul național de muzică Gilberta Paiva” în 2015, „Concursul național Paços' Premium” în 2016 și „Concursul de instrumente de suflat Belmonte” în 2017. De asemenea, a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare la categoria solist la a șasea expoziție muzicală „Axa Atlântico” (Galiția) în 2018, premiul II la „Concursul internațional de muzică de la Gondomar” în 2019 și premiul III la „Concursul internațional Premiul Fallout Virtuoso”, organizat de „Asociația italiană a flautiștilor” în 2020. De asemenea, a fost distins cu premiul I la „Concursurile interne de vânt/lemn și muzică de cameră” în 2021, de către „Conservatório de música do Porto”.
    A participat la mai multe cursuri de master, supervizate de profesorii Marco Pereira, Ana Ferraz, Juliette Hurel, Ana Maria Ribeiro, Benoit Fromanger, Sarah Louvion, printre alții.
 
Opriți războaiele! 

 

Niciun comentariu: