joi, 6 iunie 2024

Alegem și cu gândul la sportul sătmărean

     Vom aborda Caricatura din această săptămână sub efectul, sper eu benefic, al zodiei alegerilor în care ne aflăm. Lăsăm deoparte victoria elegantă și pentru mine binecuvântată a Realului din Madrid, felicităm doar în treacăt cele cinci echipe (doar trei din Regat) urcate pe criterii sportive în liga a doua (în ordine alfabetică Afumați, Bihor, Buzău, Câmpulung Muscel și Ungheni de Mureș) și nu ne oprim nici asupra prezenței româncei Gabriela Ruse în semifinalele Roland Garros-ului în proba de dublu feminin (până când scriu aceste rânduri nu s-a disputat sfertul de finală din competiția de dublu juniori în care este implicat constănțeanul Luca Preda). Ne vom concentra atenția asupra efectului sesiunilor de alegeri din acest week-end asupra sportului din Satu Mare pe de o parte și din Românoa pe de altă parte și de ce, dacă dorim un sport mai curat, ar trebui să introducem în urnă un vot valid.

    Trebuie să recunosc că votul valid pe care îl veți da duminică nu va avea un efect direct, concret și imediat asupra sportului sătmărean sau românesc. Dar, printr-o anumită curățire morală a eșichierului politic, curățire de care suntem direct responsabili, pe termen mediu și lung, vom putea evita ca sportul să fie tratat așa, printre altele... Vă readuc aminte că la ora actuală nu avem un minister al sportului. De asemenea bugetele alocate federațiilor sportive, de la oină la atletism și de la sporturile de masă până la cele olimpice, sunt insuficiente, uneori chiar batjocuritoare.

    Îmi veți spune că alegerile de la sfârșitul acestei săptămâni nu au legătură cu cele perorate mai sus. Aveți dreptate. Dar în mică măsură pot spune că în exercițiul acestui vot putem să ne orientăm visurile spre un anumit fel de a gândi. Un mod paneuropean, mai aproape de valorile central și vest europene decât de cele balcanice sau cele provenite din sudul Asiei.

    Cum spuneam și într-o recentă „privire peste umăr” este important să privim oamenii de pe liste. Să ne uităm ce au făcut până acum când ne cer votul. Să trecem cu vederea peste „vom face, vom drege...” și să scotocim în trecutul lor. Ce au făcut, ce au dres...? Asta este important. Nu sportul este problematica cea mai importantă a județului și municipiului nostru dar și sportul, alături de cultură și educație, sunt sfere care fac parte din dezvoltarea armonioasă a acestui nord-vest de țară.

    În ceea ce privește alegerile pentru Parlamentul European ținta pe care ar trebui să o avem, ceea ce ar trebui să urmărim pe listele de alegători, este aflarea acelor oameni care gândesc în sensul integrării depline în Europa fără să ne pierdem statusul de român. Pentru că suntem pe o pagină de sport am să îndrept atenția alegătorilor spre zona în care ne poate ajuta cel mai mult Europa: sportul de masă. În cadrul sportului de masă includ și turismul. Chestia cu libera trecere prin aeroporturi a fost un pseudobiectiv. Adevăratul pas în acest sens se poate face doar prin vămile terestre. Asta fără să mai punem accent pe comportarea vameșilor din spațiul Shengen care făceau tot posibilul pentru a îngreuna situația economică a României.

    Atât la Bruxelles cât și la Satu Mare avem nevoie de oameni cu capacitatea și voința de a aduce plusvaloare țării/județului/municipiului și bunăstare cetățenilor care i-au ales. Oameni deschiși spre nou, dar recomandați de realizările din trecut. Fără bla-bla-uri și pomeni electorale. Votații pe cei care au construit un drum, au ridicat o școală, s-au străduit să repună pe picioare sistemul sanitar sătmărean, au dus sportul sătmărean în lume (aici am un off împotriva celor care au destructurat o ramură sportivă de tradiție pentru a iniția o cooperare româno - mai mult maghiară ce până acum s-a dovedit un eșec pentru marea majoritate a sătmărenilor). Indiferent dacă cei de pe liste sunt ucrainieni, slovaci, țigani, șvabi, maghiari sau români votații pe cei care gândesc înspre binele general al fiecărui cetățean al Sătmarului!

    Bine ar fi să se oprească și războaiele!

Niciun comentariu: