luni, 10 iunie 2024

Stele ale muzicii clasice la filarmonică

     Mihaela Cesa-Goje la pupitru și Ella van Poucke în prim plan sunt starurile ce vor urca pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare la acest mijloc de săptămână. Mai precis joi, 13 iunie, de la ora 19 când vor fi valabile și abonamentele cu nr. 41. În urmă cu doi ani și jumătate dirijoarea Mihaela Cesa-Goje revenea la Satu Mare împreună cu pianista Anna Fedorova. Astăzi se află din nou aici, pe malul Someșului, în Sătmarul natal, de data această cu altă reprezentantă de seamă a muzicii de cea mai bună calitate: violoncelista olandeză Ella van Poucke.


    Programul cu care ne vor desfăta cele două invitate ale conducerii filarmonice sătmărene conține două lucrări ale compozitotului Edward Elgar. După ce ne introducem în afmosferă cu debutul tenebros al „Concertului pentru violoncel și orchestră” în mi minor și trecem prin pasajul de un lirism bucolic al aceleiași compoziții, ajungem pe o stradă pustie, îngunoiată (scuzați licența), la capătul căreia doi tineri își devoalau povestea de dragoste urmată de o bruscă distanțare. Al doilea moment liric al serii este dat de cea mai cunoscută și interpretată creație a compozitorului englez: „Enigma Variations”.


    Dacă pentru Mihaela vă invit să citiți minunatul interviu absorbit parcă pe nerăsuflate de colegul meu, Nicu Ghișan, în urmă cu opt ani (10 martie 2016), despre Ella am aflat amănunte chiar de pe pagina sa de web unde „cineva” îi descrie cu lux de amănunte biografia.

Ella van Poucke
 
    Născută la Amsterdam în 1994, este una dintre violoncelistele de top din generația ei. Lăudată pentru flexibilitatea ei muzicală, abilitățile instrumentale impecabile, precum și pentru prezența și intensitatea interpretării, violoncelista olandeză aparține rangului de vârf al generației de violonceliști de astăzi.
     După ce și-a făcut debutul la Concertgebouw la vârsta de 10 ani, a evoluat în toate sălile majore din Țările de Jos, în multe săli de top din Europa și din SUA și Asia. Ea este câștigătoarea prestigiosului Premio Chigiana 2017, câștigătoarea premiului I al Concursului Internațional de violoncel Isang Yun 2015, Premiul Grachtenfestival, Premiul Leopoldinum 2015, Prix Nicolas Firmenich 2013, Premiul Elisabeth Everts 2014, Prix Academie Maurice Ravel 2012 a fost desemnată „Muzicianul anului 2012” și laureată a premiului special pentru „recunoașterea unei performanțe remarcabile” la Marele Premiu Emanuel Feuermann 2014.
     În calitate de solist, Ella a cântat cu Orchestra HR-Sinfonie, Filarmonica din Bruxelles, Maggio Musicale Fiorentino, Filarmonica de coarde din Rotterdam, Orchestra Filarmonică din Țările de Jos, Kremerata Baltica, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Orchestra Della Toscana, Noord Nederlands Orkest, Orchestra de Cameră de Tineret Havana Varsovia Orchestra, Symfonie Orchestra of Vlaanderen, Polish Chamber Orchestra, Leopoldinum Chamber Orchestra, Junge Sinfonie Berlin, Hamburger Camerata, Tongyeong Festival Orchestra și a colaborat cu artiști precum Christoph Eschenbach, Michael Sanderling, Karina Cannelakis, printre alții.
    
În noiembrie 2012, a lansat un nou concert pentru violoncel, care a fost scris pentru ea de compozitorul finlandez Uljas Pulkkis în timpul Bienalei Internaționale de Violoncel de la Amsterdam. În septembrie 2013 a avut premiera aceeași operă în Germania la Festivalul Kronberg, cu membri ai HR-Sinfonie Orchester Frankfurt.
     Ella apare în mod regulat la radioul și televiziunea olandeză și a cântat pentru ARTE TV în Germania și Franța. A apărut în filmul german „Stars von Morgen”, găzduit de Rolando Villazon. Ca muzician de cameră pasionat, Ella a cântat cu Andras Schiff, Gary Hoffman, Nobuko Imai, Tabea Zimmermann, Christian Tetzlaff, Viviane Hagner, Gidon Kremer, Colin Carr, Pavel Vernikov, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma, Christiaan Bor, Philippe Graffin, cvartetul Prazak, cvartetul Schumann printre altele. De mulți ani cântă în mod regulat în recital cu pianistul Jean-Claude vanden Eynden, Caspar Vos și fratele ei Nicolas van Poucke.
     A fost invitată la numeroase festivaluri internaționale precum Festspiele Mecklenburg Vorpommern, West Cork Chamber Music Festival, Music@Menlo, Krzyzowa Music, Chigiana International Festival, Kaposfest Hungary, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Grachten Festival Amsterdam, Kronberg Festival, Cello Biennale Amsterdam și a fost invitată să participe la Verbier Festival Academy în 2009, 2013 și 2014. În calitate de „Rising Star” olandeză, Ella a fost invitată să susțină două concerte Carte Blanche în Concertgebouw din Amsterdam în 2013-14. În vara anului 2017 a fost artist în rezidență cu Orchestra Națională de Tineret a Țărilor de Jos, iar în august 2018 Ella a fost artist în rezidență al Grachtenfestival din Amsterdam. În acest sezon, Ella este artist în rezidență la seria „Vrijdag van Vredenburg” din Utrecht, unde va cânta de mai multe ori ca solist cu Orchestra Filarmonicii Radio și în muzică de cameră alături de prietenii și inspirațiile ei, inclusiv Gary Hoffman.

     În 2019, Ella a interpretat lucrările complete pentru violoncel și pian de Beethoven la Concertgebouw din Amsterdam împreună cu fratele ei Nicolas, printre alte locații. În 2018 a făcut un turneu cu toate suitele Bach. În 2020, Ella și-a lansat albumul de debut, dedicat lucrărilor lui Schumann pentru violoncel, care a fost foarte bine primit în întreaga lume. The Gramophone a scris: „Acesta este un album impresionant al unui solist ale cărui spectacole abia aștept să le aud mai multe în viitor”.
     Anul 2023 marchează 150 de ani de la nașterea lui Serghei Rachmaninov. Următorul album al Elei va fi un omagiu adus muzicii sale de cameră și se concentrează pe sonata monumentală pentru violoncel și pian pe care a înregistrat-o împreună cu pianistul Caspar Vos. În 2022, Ella a fost numită profesor de violoncel la Conservatorul din Amsterdam.
     Născută într-o familie de muzicieni, Ella a început să cânte la violoncel la vârsta de șase ani. A intrat la Conservatorul Regal din Haga la vârsta de 10 ani și mai târziu și-a continuat studiile la Conservatorul din Amsterdam cu Godfried Hoogeveen. Din 2009 până în 2016, Ella a studiat cu Frans Helmerson la Kronberg Academy Masters din Germania. În perioada 2016-2019 a fost artist în rezidență la Capela muzicală Regina Elisabeta din Bruxelles, unde a studiat cu Gary Hoffman.
     Ella cântă pe un violoncel Maggini din 1620, împrumutat cu amabilitate de un binefăcător anonim.
 
  Sir Edward William Elgar 
    Prim baronet (n. , Lower Broadheath, Malvern Hills, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Worcester, Anglia, Regatul Unit) a fost un compozitor englez. Dintre lucrările sale multe și-au făcut loc în repertoriul universal al concertului clasic.

    Printre cele mai bune lucrări ale sale se află co,pozițiile orchestrale incluzând „Enigma Variations”, „Pomp and Circumstance Marches”, concerte pentru vioară și violoncel și două simfonii. El a mai compus și lucrări corale, printre ele „The Dream of Gerontius”, muzică de cameră și cântece.
   Opriți războaiele!

Niciun comentariu: