joi, 30 mai 2024

Favorizarea infractorilor

     Avem amenzi cu mult sub valoarea necesară pentru a intimida pe cei care încalcă legile cu bună știință. Ba chiar unii își pun deoparte banii care trebuie plătiți pe amenzi pentru că, oricum, profitul lor este mult prea mare față de mizilicul din chitanță. Da de fapt de ce să mai plătească amenda? Oricum statul nu prea are măsuri coercitive decât pentru sărmanul care a depășit viteza cu 10 km/h. Pentru restul există și buzunare deschise.


    Avem chichițe judecătorești mult prea permisive pentru a face scăpați infractorii. Așa-zisele încălcări ale procedurii au devenit un instrument mult prea uzitat, mult prea invocat și adeseori aceste încălcări se fac cu bună știință de cei implicați pentru că și ei au buzunare.

    Avem avocați pușlamale care fac orice matrapazlâc pentru a-și salva clienții infractori. Tagma asta a avocaților dedicați răului ar trebui stârpită. Nu mă întrebați cum căci nu sunt de specialitate. În general infractorii au mai mulți bani decât ceilalți, păgubiții. Dacă statul este cel păgubit atunci nici nu mai contează. Ați auzit vreodată ca statul să dea șpagă? Nu. El dă doar legi care încurajează mita. Avocații au înlocuit plicurile cu conturile bancare și buzunarele cu portbagajele.

    Avem „oameni de afaceri” care fac afaceri numai cu statul. În detrimentul acestuia. În trecut i-am denumit, impropriu zic eu, „băieții deștepți” ai economiei românești. Acum ne uităm spre ei de jos în sus. Majoritatea s-au aciuat în Casa Poporului și au creat un areal imunitar în jurul lor care depășește cu mult puterea de acaparare a tentaculelor legilor corecte. Atâtea cât sunt ele. Care n-au încăput acolo s-au dus, că lumea-i largă. Și primitoare. Chestia e că s-au dus cu tot cu bogățiile însușite ilegal. Cum naiba să nu-i primească „democrațiile” din Italia, Franța (mai nou Malta), Spania, Grecia, Marea Britanie... că și acolo sunt buzunare. Credeați că numai la noi?

    Avem infractori printre cei care fac legile. Sunt de notorietate câțiva miniștri ai justiției care au crezut că prostesc poporul cu legi pe față favorabile infractorilor. Ăia n-au reușit. Dar ceilalți? Ceilalți care una spun și alta legiferează? Dar ceilalți care inventează și ascund legi care le favorizează afacerile de famile? Că de(!), ei n-au voie să aibă afaceri personale.

    Avem infractori cu mai multe drepturi decât cei ce nu încalcă legea. Câți oameni ai străzii au o perină sub cap? Câți copii din mahalale au un televizor pentru desene animate? Câți muncitori din societățile comerciale cu capital străin își pot permite un concediu în afara propriei gospodării? Câți angajați au la cheremul lor oameni în Parlament și Guvern care să le satisfacă capriciile? Infractorii au. Chiar și cei închiși au. Mai ale dacă sunt „închiși” la domiciliu.

    Avem coloraturi politice la Curtea Constituțională. Aici nu mai e nimic de comentat. Totul e pe față. Cred că de fapt aici este scorbura tuturor relelor. Sau măcar a celor mai multe și mai apăsătoare dintre ele.

    Avem biserici care iartă criminali chiar dacă se știe că de meteahna asta nu te vindeci. Acesta este un subiect sensibil. Am promis că o să-l dezvolt odată. Nu acum pentru că am nevoie de un spațiu mai larg și mai multă liniște în creier.

    Uite așa apar justițiarii. Ș-apoi vai de noi. Deocamdată să oprim războaiele fără să dăm câștig de cauză uzurpatorilor!

Niciun comentariu: