joi, 9 mai 2024

Duminică aflăm dacă Dinamo pică

     Ultima etapă a grupei retrogradare se desfășoară în acest sfârșit de săptămână. Interesant este că cele zece echipe s-au împărțit în două. Primele cinci echipe au scăpat de griji în timp ce ultimele cinci din clasament își vor afla destinul duminică înainte de ora 23.30 când, sper, cele cinci jocuri programate la aceeași oră se vor fi încheiat. Și mai interesant este că fiecare din primele cinci clasate va avea ca adversar una din ultimele cinci clasate, patru dintre ele jucând în deplasare. Salutăm performanța celor cinci echipe de dincoace de Carpați care au reușit in corpore să se salveze de la retrogradare. Două dintre ele au luptat chiar pentru titlu de campioană. La anul, dacă dă Domnu', s-ar putea să avem șase echipe. Depinde de ce face echipa din Miercurea Ciuc la baraj.

     Dacă până acum nu a prea avut importanță, de data asta, fiind vorba de clasamentul final (cel care decide retrogradatele, echipele ce dispută baraj și scăpatele), este foarte important de știut modul cum se face departajarea în caz de egalitate de puncte. Conform „Regulamentului de organizare a activității fotbalitice” (ROAF) din România în sezonul grupelor campionat/retrogradare departajarea dintre echipe la egalitate de puncte (după ce se scapă de rotunjire; în clasamentul dat de mine, cel cu jumătăți de puncte, nu mai este necesar acest lucru) se face în funcție de poziția ocupată în sezonul regulat. De aceea trebuie să vă precizez aceste poziții observând totodată că ultimele cinci clasate în sezonul regulat sunt și acum clasate tot pe ultimele cinci locuri. Nu în aceeași ordine, evident.

    Așadar, după etapa a treizecia ordinea ultimelor cinci clasate a fost: Poli, „48”, Dinamo, Voluntari și Botoșani. Exemplu de calcul: Dacă Dinamo câștigă și Botoșani pierde cele două echipe termină ambele cu 24,5p. Indiferent de golaverajul din play-out al celor două echipe Dinamo se va clasa în fața Botoșaniului.

    Înainte de a prefața cele opt jocuri ale etapei să vedem cu ce rezultate s-a încheiat etapa precedentă și clasamentele la zi. Grupa promovare Farul - Sepsi 1-4 cu tot ajutorul substanțial dat de arbitri și de care Hagi nu a fost în stare să beneficieze; CFR - Rapid 3-2 după un meci spectaculos; Univ. Craiova - FCSB 2-0 cu gândul la medalii;

1. FCSB               49p

2. CFR                 39,5p

3. Univ. Craiova  39,5p

4. Farul                34,5p

5. Sepsi               30,5p

6. Rapid              28,5p

    Grupa retrogradare Botoșani - Voluntari 0-0 inexplicabil; „U” - Dinamo 3-3 cu bătaie lungă; Petrolul - Oțelul 2-1 tactic; Hermannstadt - Poli 0-1 păgubos, rușinos și dubios; UTA - „48” 3-1 natural.

 1. UTA                 37p

 2. Oțelul               33p

 3. Hermannstadt  31p

 4. „U”                  30p

 5. Petrolul            28,5p

 6. Botoșani          24,5p

 7. Voluntari         24p

 8. Poli                 23,5p

 9. „48”               21,5p

10. Dinamo         21,5p

    Despre grupa retrogradare v-am cam spus cum stă treaba. Am uitat totuși să precizez că dacă „U” nu prinde unul din locurile 2-4 scapă de grija barajului pentru Europa. Să vedem ce descoperim în grupa campionat. Nu prea multe. Bătăliile se cam dau pentru ocuparea locului 2 (ce ar putea duce în Europa League dacă finalistele Cupei României nu capătă licență pentru cupe europene) și pentru evitarea ultimului loc. Duminică nu vom avea fotbal în Superligă. Normal. Pălinca de la „Sâmbra oii” trebuie respectată.

    FCSB - CFR (sâmbătă, ora 20) Derbiul etapei. Ar fi fost derbiul campionatului dacă ardelenii ar mai fi avut șanse teoretice la titlu. CFR are o bună șansă să rămână pe locul doi. Zic asta pentru că am impresia că ochii jucătorilor gazdă vor fi orbiți de scânteierile ce vin dinspre standul cu trofeul și medaliile de campioni, stand aflat la loc de cinste în acest meci;

    Farul - Univ. Craiova (luni, ora 20,30) Țin cu oltenii. Ba chiar aș dori ca echipa de pe litoral să termine pe locul șase. Prea au fost ajutați de arbitri de-a lungul întregii competiții. La început așa, mai pe ocolite, apoi fățiș;

    Sepsi - Rapid (vineri, ora 20,30) Aici se hotărăște ocupanta locului cinci după această etapă. Sper că și a locului patru la final.

    Programate inițial pentru sâmbătă la ora 20,30 meciurile din grupa promovare au fost strămutate pentru duminică la ora 21,30 pentru a nu face concurență decernării titlului de campioană de pe Arena Națională.

     Oțelul - Botoșani Derbi de Moldova. Normal ar trebui să bată gălățenii, dar... mai știi...?

    Dinamo - UTA Gazdele, după deplasarea la Cluj unde s-au întâlnit cu „Moțul”, au o nouă întâlnire cu un fost purtător cu cinste al tricoului dinamovist: „Puriul”;

    Voluntari - „U” Este singurul meci în care ambele echipe au nevoie de toate punctele. Gazdele pentru a scăpa de retrogradarea directă și a spera să evite barajul retrogradării, iar oaspeții pentru a fi siguri de barajul pentru Conference League.

    „48” - Hermannstadt Sunt curios să văd dacă plecarea lui Dani Coman de la sași s-a datorat unor mânării. Se pot prelungi și în această partidă?

    Poli - Petrolul Cenușăreasa etapei. Ar fi culmea ca ieșenii, după ce și-au rezolvat meciul de la Sibiu, să piardă acasă cu ploieștenii.

    Opriți războaiele!

    

     

Niciun comentariu: