joi, 16 mai 2024

Cu asta basta! Sau nu...?

       Normal că nu-i gata balul. Doar pentru UTA, Hermannstadt, Oțelul (proaspăt perdantă în finala Cupei României), Petrolul și Poli s-au încheiat conturile. Aș adăuga și Rapidul, dar ai mei mai au un amical cu campionii. Am avut din nou „fotbal minut cu minut”. Cei mai maturi/boșorogi își mai aduc aminte de emisiunea radio „Fotbal minut cu minut”. Răposații  Ion Ghiţulescu, Gheorghe Minoiu, Nicolae Soare şi Ioan Moalfă Mureşanu, cei care din 1971 și până când l-au împușcat pe Ceaușescu (oare pe Iliescu de ce nu-l împușcă nimeni?) ne trimiteau vești pe calea undelor de pe Republicii, din Ghencea sau de pe Giulești, de la Craiova, Timișoara, Brașov sau Tg. Mureș. Ne fac cu ochiul de acolo de sus, dintre Dobrin și Balaci. Pe atunci etapa se disputa normal, toate meciurile în aceeași zi și de la aceeași oră.

     Dar să lăsăm trecutul. Așadar Voluntariul și Mititelu părăsesc primul eșalon. Pe Voluntari să nu-i mai văd până nu și-or încropi o masă de suporteri. Lui Mititelu i s-a întâmplat ceva neverosimil. A venit cu suporteri, pleacă fără. Unde nu-i cap vai de călușar. Că tot se apropie Rusaliile. Botoșaniul și Dinamo, echipele ca și retrogradate pe finalul sezonului regulat, au scăpat de pacoste și dau peste alte dandanale. Studenții clujeni (sună inteligent sau fals?) sunt curioși cu cine se luptă pentru un loc în vara europeană. Candidate sunt Sepsi, Farul, Univ. Craiova și CFR, în funcție de mai multe chestii neelucidate încă.

    S-au înscris 23 de goluri (13 gazdele, 12 în play-off) în cele patru victorii ale gazdelor și trei ale oaspeților. Sepsi - Rapid 3-2; FCSB - CFR 0-1 a la Dan Petrescu; Farul - Univ. Craiova 3-3 după 3-0. Dincolo Dinamo - UTA 2-0 eu zic normal, colegul Dura zice că-i mânjit; Voluntari - „U” 0-1 cu capac; Oțelul - Botoșani 2-0 moldovenesc; Poli - Petrolul 2-0 cam dubios; „48” - Hermannstadt 1-3 ceva de genul piatră - foarfecă - hârtie.

Grupa campionat

1. FCSB                  49p

2. CFR                    42,5p

3. Univ. Craiova     40,5p

4. Farul                   35,5p

5. Sepsi                   33,5p

6. Rapid                  28,5p

Grupa retrogradare (final)

 1. UTA                  37p

 2. Oțelul                36p

 3. Hermannstadt   34p

 4. „U”                   33p

 5. Petrolul             28,5p

 6. Poli Iași            26,5p

 7. Dinamo            24,5p (baraj)

 8 Botoșani            24,5p (baraj)

 9 Voluntari           24p (Liga 2)

10 „48”                 21,5p (Liga 2)

    Sâmbătă se încheie și play-off-ul, dar până atunci merită să spunem câteva cuvinte și despre Corvinul, proaspăta câștigătoare a Cupei României. Acum aproape 50 de ani (1975) mărșăluiam dinspe stadionul 23 August spre Giulești cu sloganul „Faceți loc, faceți loc / Galeria lui Motroc!”. Rapidul lui Nae Manea (autorul celor 2 goluri), după ce a trecut de Steaua lui Marcel Răducanu (sferturi) și Dinamo-ul lui Dudu Georgescu (semifinale) învingea în finala Cupei României Universitatea Craiova lui Ion Oblemenco cu 2-1. Despre asta am mai scris. Ce am uitat să vă spun însă este faptul că Rapidul în acel an competițional se afla în divizia B, un fel de Liga 2 de azi. Uite că după atâta amar de vreme (la propriu) o nouă reprezentantă a eșalonului secund câștigă acest trofeu. Bravo Corvinul Hunedoara!

    Programat inițial ca cele trei meciuri ale ultimei etape din grupa campionat să se dispute sâmbătă de la aceeași oră (22.00) acestea au fost reprogramate conform celor de mai jos, deoarece partida Rapid - FCSB și-a pierdut interesul competițional. În plus mai avem partidele tur din barajul pentru promovare în Superligă sau retrogradare în Liga 2, depinde din ce stratosferă privești lucrurile.

    CFR - Farul (sâmbătă, ora 21) Derbiul ultimei etape. Așa s-ar spune. La o privire mai atentă însă se poate observa cale de două poște că acest meci se va încheia la egalitate. Asta deoarece gazdelor le ajunge un meci egal pentru a deveni vicecampioni, iar oaspeții cu un punct își certifică locul patru, loc care în funcție de capriciile UEFA i-ar putea duce într-un baraj cu „U” pentru ultimul loc în vara europeană. Pentru ambele combatante mai sus nu există;

    Rapid - FCSB (duminică, ora 21) Meciul care încheie campionatul este doar un meci al orgoliilor. Sau nu? Unele orgolii au plecat deja în vacanță? Nu cred. Mai degrapă au plecat să se pregătească de grupele Ligii Campionilor. Nu, nu vorbesc de Rapid. Nici de Dinamo;

    Univ. Craiova - Sepsi (sâmbătă, ora 21) Chiar dacă a fost programat concomitent cu derbiul etapei, acest meci devine mai mult ca probabil și el un meci amical dacă, așa cum spuneam mai sus, ceferiștii și marinarii își urmăresc propriile interese;

    Botoșani - Mioveni (vineri, ora 20) Din punct de vedere al atracției suporterilor celor două echipe tind să susțin echipa moldavă, echipă care are mai mulți suporteri decât muntenii de pe Argeș. Ar fi fost mult mai atractiv ca în locul argeșenilor din Mioveni să fie la baraj urmașii lui Dobrin;

    Dinamo - Miercurea Ciuc (luni, ora 20) Partida se dispută pe Arena Națională. Pe de o parte m-aș bucura ca Ardealul (aici includ și UTA) să aibă șase echipe în luminile rampei, pe de alta nu pot să ignor cele câteva sute de mii de suporteri a căror inimă suferă pentru Dinamo.

    Atentatele nu sunt o soluție pentru a opri războaiele!

 

 

Niciun comentariu: