miercuri, 29 mai 2024

A venit vara

     Sau copt vișinile deci a venit vara. Știați că vișinile sunt vișinii? Ca și inima mea. S-a mai dus o ediție de campionat. Rapidulețul meu m-a purtat de pe Vârful Moldoveanu până în groapa de gunoi a Voluntariului. Din mlaștinile tenebroase spre vărsare ale Jiului până pe diadema de pe fruntea Sfinxului carpatin. Și-apoi iarași m-a scurs spre pieptul înnobilat cu floră și faună a mândrei Românii până la alte tipuri de gunoaie, cele care infectează clădiri precum Casa Poporului, Palatul de Justiție sau Casa Fotbalului.

    Chiar dacă până la urmă campioana s-a decis la o diferență un pic mai mare decât un joc (3,5p) se poate spune că FCSB a dominat cu autoritate acest campionat. Faptul că a devenit campioană cu trei etape înainte de încheierea campionatului arată forța de care a dispus echipa din Berceni cu sediul central în Pipera. Nu vreau să intru în jocul speculațiilor de genul „care ar fi cel mai ușor/greu adversar din preliminariile Ligii Campionilor?”. E un spațiu pe care nu vreau să-l abordez. Îl las celor care pentru un număr cât mai mare de „vizitatori” se joacă cu mintea cititorului, habar neavând despre loturile echipelor implicate sau despre situația lor internă. Doar poziția de pe un clasament aleatoriu sau după performanțele lor anterioare nu sunt suficiente elemente pentru a-ți face o părere. Cert este că în această vară FCSB v-a mai disputa cel puțin șase jocuri. Noi îi dorim să le câștige pe toate, sau măcar să se califice în turul următor de fiecare dată. Am fi mândri să mai avem o echipă în grupele Ligii Campionilor. Va fi greu dar nu imposibil!

    A doua laureată a acestei ediții de fotbal românesc este o echipă venită din liga secundă. O echipă care cu toate că meritul sportiv i-ar fi dat drept de participare în primul eșalon din țara noastră, niște neaveniți din acele clădiri despre care vă povesteam în șapou, în primul rând din cea a FRF-ului (Casa Fotbalului) i-a interzis acest lucru. La UEFA (mai pe românește UAEF, adică Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal) lucrează oameni cu un IQ un pic mai ridicat și i-a dat drept de joc în preliminariile cupelor europene. Mai exact în turul doi al celei de-a doua competiții europene, Liga Europa. Corvinul Hunedoara, căci despre ea este vorba are asigurate cel puțin patru jocuri în această vară europeană. Bineînțeles că îi doresc să ajungă în grupele europene. Dacă nu în Liga Europa măcar în Liga Conferinței. Proaspătul cetățean de onoare al municipiului Hunedoara, Florin Maxim, ar avea o cotă de piață imensă dacă ar reuși o asemenea performanță cu echipa al cărei antrenor este. Baftă!

    CFR Cluj și Universitatea Craiova sunt reprerzentantele noastre în cea de a treia competiție europeană din această vară. Pentru ele orice pas greșit în dublele confruntări înseamnă vacanță. Dacă CFR-ul a avut un sfârșit de play-off furtunos cu cinci victorii în ultimele cinci etape (revenirea lui Dan Petrescu fiind decisivă) ne dă cele mai întemeiate speranțe pentru pătrunderea în toamna europeană, echipa din Bănie a tremurat până la a douăsprezecea lovitură de la 11m pentru departajare din barajul (pe undeva impropriu) pe care l-a disputat cu „U” Cluj. Oltenii au darul divin de a fi în același timp capricioși și performanți, îngâmfați și huiduiți, truditori și laureați sau leneși și perdanți.

    Sfârșitul de săptămână care a trecut a consființit și rămânerea în prima ligă a echipelor Dinamo (după 0-0 la Miercurea Ciuc) și Botoșani (după 1-0 la Mioveni) după niște jocuri care s-au aflat mai mult sub semnul hazardului decât al valorii. Mă bucură totuși că în ambele cazuri vor evolua în prima ligă sezonul viitor echipele care au mai mulți suporteri.

    S-a disputat în această perioadă și primul tur al meciurilor de baraj pentru promovare în liga a doua națională. Nu prea mai are importanță pentru noi din moment ce nici o echipă sătmăreană nu s-a aflat printre protagoniste. De remarcat că cele două reprezentante ale seriei noastre, au fost trimise brutal acasă. Harababura din Casa Fotbalului a adus multe confuzii în întreaga țară în ceea ce privește retrogradarea din Liga 3.

    Noroc cu Răzvan că mi-a adus aminte. Cum care Răzvan? RG-le. Era să închei această „Caricatură” fără să spun nimic despre finalele europene. Cum zicea și Florin Mureșan este anul surprizelor, echipa din Bergamo a blocat recordul „farmaciei” din Leverkusen, miercuri omonima din Pireu a echipei noastre fanion le-a creat fiori cu broboane florentinilor iar, cea mai ruptă de conservatism finală a fost cea de la baschet unde „toți atenienii” sau „întreaga Atenă” (cam așa s-ar dezambiguiza numele Panathinaikos) i-au luat la drahme puține pe coloșii din Madrid.

    Tot Madridul va disputa și finala Ligii Campionilor la fotbal. De data asta, zică lumea ce o vrea, eu merg pe piciorul lui Jude, doar nu degeaba unul din refrenele de pe Giulești declamă „...Rapid, Rapid, Real, Real...!”. Borussia din Dortmund (BVB - 09) să mai aștepte.

    Opriți războaiele!

     

Niciun comentariu: