luni, 20 mai 2024

Incursiune în cotidian

     În cele ce urmează n-am să vă vorbesc doar despre emisiunea „Incursiune în cotidian” de pe Nord-Vest TV, emisiune săptămânală ce este programată în primă audiție în fiecare vineri de la ora 21 și reluată apoi în următoarele șase zile, la diverse ore din zi și din noapte. De fapt de la ea m-am inspirat doar pentru titlul acestei noi priviri peste umăr.

    Anul acesta cotidian înseamnă alegeri. Poate că pentru unii, sper că puțini la număr, alegerile astea sunt așa, ca să fie. Pentru ca alegerea dumneavoastră să aibă sens este necesară consultarea listelor cu candidați ale fiecărui partid în parte. Totodată mai este necesară și cunoașterea unui scurt istoric al componenței consiliilor județene și locale din punct de vedere al numărului de consilieri pentru fiecare partid în parte la alegerile precedente, pentru a estima care sunt candidații siguri de locul lor, care sunt la limită și care se află pe listă doar pentru amorul propriu.

    Cele trei partide existente astăzi, care de-a lungul anilor au determinat în mare măsură componența consiliilor județene și locale, nu este nici un secret, sunt PSD, UDMR și PNL. Fiecare din ele are părți bune și părți mai puțin bune. Eu zic să nu vă opriți doar la părerea dumneavoastră generală despre un partid sau altul, ci să le luați pe fiecare în parte la puricat. Mai precis să citiți cu atenție componența listelor de candidați. Oamenii contează! Ce știți despre fiecare în parte, ce știți despre pregătirea lor intelectuală, ce știți despre afacerile lor, ce știți despre activitatea lor profesională, ce știți despre familiile lor, ce știți despre viața lor socială. Aceste lucruri trebuie să vă determine votul și nu promisiunile. Nu vă jenați să le intrați în intimitate. Candidații sunt persoane publice și pot fi judecate de către votanți. Abia apoi aplicați ștampila.

    În ceea ce privește liderii acestor consilii atenția alegătorului trebuie înzecită. Nu m-aș orienta spre persoana de decizie care s-a oprit la strictul necesar sau a îngrășat porcul în ajun. Nici la cea care a amânat tăierea panglicilor pentru ultima sută de metri, privând astfel de bunăstare o comunitate sau alta. Cele 66 de UAT-uri (Unități Administrativ-Teritoriale) de pe cuprinsul județului Satu Mare au fiecare în parte caracteristicile lor. Începând cu Consiliul Județean și terminând cu Viile Satu Mare (ultima de pe lista a cărei cronologie respectă alfabetul limbii române) caracteristicile provin din dispunere geografică, tradiție, componență socială, rural/urban, etnii... Cum spuneam este important să votezi omul nu partidul, nu dacă-i bărbat sau femeie, nu dacă-i român, ungur, șvab, ucrainean sau slovac, nu dacă-i șchiop sau înalt... Altele sunt calitățile care trebuie să le urmăriți. Aș da ca exemple aici calitatea de gospodar, cea de bun administrator, de atașament față de comunitate, de disponibilitatea de a te privi sincer în ochi, de deschidere, înțelegere și adaptare a noului (tehnologizare, digitalizare...) în viața comunității...

    Nu vreau să închei fără a vă atrage atenția și asupra candidaților independenți. Studiații și pe aceștia cu atenție. Uitați-vă în trecutul lor. Nu se știe de unde sare iepurele. Unii candidează din orgoliu, alții cu diverse interese. Dumneavoastră căutații pe aceia care sunt realizați în viață, pe cei care nu s-au aflat la limita legii sau pe cei care au încălcat-o. Cel care a dat lovitura de azi pe mâine nu-i de încredere. Importanți sunt cei care au adăugat plus valoare deceniu după deceniu, an după an, zi după zi. Să nu se înțeleagă că exclud tineretul, dar cei fără pic de experiență chiar nu au ce căuta în fruntea unei administrații. Aici dau iar ca exemplu acel patron de restaurant ce și-a pus copilul la diverse treburi de-a lungul timpului (curățenie, ospătar, bucătar...) până să-i dea pe mână registrele și cheile.

    Opriți războaiele! Altfel ne opresc ele pe noi!

Niciun comentariu: