marți, 28 mai 2024

„Muzica desenelor animate” în P-ța Libertății de „Ziua Copilăriei”

    Era de așteptat ca „Ziua copilăriei”, mai cunoscută de noi, plebea, ca „Ziua copilului”, să reprezinte un punct de interes pentru întreaga mișcare culturală a județului. Și nu numai culturală. Pe lângă manifestările organizate de casele de cultură de pe întreg teritoriul județului nostru alte diferite cluburi sportive, ONG-uri și chiar societăți comerciale au inițiat activități care să lumineze ochișorii micilor noatre odoare, să îmbujoreze obrajii vlăstarelor la propriu și la figurat, să transfere bucurie și încredere celor care mâine vor reprezenta talpa, membrele și capul județului.

    Normal că și „Filarmonica de stat Dinu Lipatti”, cea mai cunoscută instituție de cultură sătmăreană pe meridianele lumii, s-a raliat acestui demers și a pregătit, ca de fiecare dată, un concert specific acestora sub titulatura „Muzica desenelor animate”. Deci vineri, de la ora 19, în parcul din P-ța Libertății, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Dinu Lipatti, la pupitrul căreia se va afla mai vechea noastră cunoștință, maghiarul Werner Gábor (pentru biografie vezi numărul nostru din 17 iunie 2021; pe de altă parte cer scuze maestrului pentru că în urmă cu două săptămâni am specificat că ar fi austriac) și având ca invitați două voci binecunoscute de la „Opera maghiară” din Cluj: soprana Modra Noémi și basul Tamás Ottó Peti, ne va oferi un spectacol dedicat mirificii lumi a copilăriei. Biografiile celor două timbruri vocale le găsiți mai jos, în zona de îmbogățire a culturii noastre muzicale.

    Intrarea, după cum era de așteptat, este liberă, iar programul conține muzica din filmele și serialele dragi copiilor noștri și nu numai lor: Batman, E.T. extraterestrul, Albă ca zăpada, Zorro, Harry Potter, Hook, Avatar, Mulan, Sivatagi spectacol, Transformers, Înapoi în viitor, Thor, Tom și Jerry, Aladdin, Shrek, Regele leu, Frozen, Pocahontas și Barbie: dansează noaptea. Abia aștept să văd reacția copiilor la întâlnirea cu personajele lor dragi, dar mai ales reacția lor la ăntâlnirea cu muzica de calitate. Nu vă ascundem că printre copii vor mișuna în carne și oase toți acești eroi de film.

Tamás Ottó Peti     

    S-a născut la Târnăveni, pe data de 9 iunie 1992. A studiat la Liceul Teologic Reformat din Cluj-Napoca între 2007-2011, iar apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Din 2014 este membru al „Operei maghiare” din Cluj-Napoca.

     Repertoriul său include următoarele roluri: Herold din „Otello” de G. Verdi, al doilea filistean din „Samson și Dalila” de C. Saint-Saëns, majordomul din „La Rondine” de G. Puccini, orologiul din „Copilul și vrăjitoriile” de M. Ravel, gardianul din „Tosca” de G. Puccini, Marullo din „Rigoletto” de G. Verdi, maestrul Mátyás din „Cavalerii Maicii Domnului” de S. György, Szaváriusz din „Prințul Árjélus” de T. Péter, Ramiro din „Ora spaniolă” de M. Ravel, Schaunard din „Boema” de G. Puccini, Monostatos din „Flautul fermecat” de W. A. Mozart, Frank din „Liliacul” de J. Strauss-fiul, Belcore din „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, Georges Germont din „La Traviata” de G. Verdi, Zoltan Karpathy din „My Fair Lady” de F. Loewe, Matifou din muzicalul „Sándor Mátyás”, Sharpless din „Madama Butterfly” de G. Puccini.

Modra Noémi

     Născută la Târgu-Mureș, soprana Modra Noémi și-a început studiile în orașul său natal, la Liceul de Artă, secția canto clasic. A absolvit Facultatea de Muzică de la Craiova, unde timp de aproape un deceniu a lucrat ca și solistă la „Opera română” din Craiova. În prezent este artist liric la „Opera maghiară” din Cluj-Napoca. Studiile masterale le-a continuat în Constanța, la Universitatea ”Ovidius” – Facultatea de Arte, la clasa doamnei Nicoleta Ardelean.

     Repertoriul său vast cuprinde lucrări de operă, operetă, musical și vocal-simfonic. Printre ele se numără rolurile: Adina/Gianetta din ”Elixirul dragostei” de G. Donizetti, Norina din ”Don Pasquale” de G. Donizetti, Musetta din ”Boema” de G. Puccini, Berta din ”Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, Frasquita din ”Carmen” de G. Bizet, Zerlina din ”Don Giovanni” de W.A. Mozart, Tebaldo din ”Don Carlo” de G. Verdi, Annina din ”Traviata” de G. Verdi, Alisa din ”Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, Yniold din ”Pelleas și Melisande” de C. Debussy; precum roluri de operetă: Adela din ”Liliacul” de J. Strauss, Arsena din ”Voievodul țiganilor” de J. Strauss, Stázi din ”Silvia” de E. Kálmán, Pepi din ”Sânge vienez” de J. Strauss, Hanny din ”Logodnicul din lună” de E. Künneke, Valencienne din ”Văduva veselă” de  F. Lehár, Vecina din ”Uite tata, nu e tata”, Țiganca din ”Contesa Marița” de E. Kálmán; rolul Száva din muzicalul ”Sándor Mátyás”. Din repertoriul vocal-simfonic face parte ”Stabat Mater” de Pergolesi, precum și ”Gloria” de Vivaldi.

    Opriți războaiele!

 

 

Niciun comentariu: