joi, 5 septembrie 2024

Primul relaș

     A trebuit să treacă mai mult de un sfert din sezonul regulat pentru a se oferi primele momente de respiro pentru maratoniștii din Superligă. Este momentul să punctăm primele elemente de statistică din această perioadă. Trebuie menționat și faptul că patru echipe au câte un meci mai puțin. Acestea sunt Oțelul, CFR, FCSB și Botoșani. Nu vom face asta însă până nu ne dăm cu părerea și asupra ultimei etape încheiate, cea de-a opta, fără să avem pretenția că ne chiar pricepem la toate.


    Așadar în cele opt partide disputate de-a lungul celor tradiționale patru zile s-au înscris 23 de goluri, adică aproape trei goluri de meci. Gazdele și-au tăiat partea leului marcând de 14 ori în cele cinci victorii obținute și trimițând doi antrenori ai oaspeților la plimbare. Musafirii au reușit să obțină două victorii și acestea fără a primi gol. Oțelul - Sepsi 2-0 așa cum era de așteptat; Hermannstadt - Poli 6-2 într-un festival marca Măldărășanu; Univ. Craiova - Rapid 1-1 crâncen, smuls de către oaspeți pe undeva nemeritat; Botoșani - Petrolul 0-2 contrar celor gândite de mine; Farul - CFR 0-3 scoțând în relief degringolada de la malul mării; FCSB - UTA 2-0 în care se arată că doar debuturile de repriză nu sunt suficiente în fața campioanei; Slobozia - Gloria 2-1 slobod la glorie cu hăituire de prepelițe prin Bărăgan; „U” - Dinamo 1-0 într-un adevărat derbi.

    Cele mai multe victorii, cinci la număr, le-a obținut, cum se putea altfel, lidera surprinzătoare a clasamentului, formația „moțului” Ioan Ovidiu Sabău cu un număr 10 mai tânăr ca niciodată, Dan Nistor. Cele mai puține victorii, câte una singură, este înregistrată în dreptul a trei echipe: Buzău, codașa clasamentului rămasă și fără Prepeliță; UTA cu un Rednic aflat încă în căutarea unei formule de start; a treia fiind Rapidulețul care își linge rănile după experimentul britanicului Lennon.

    La capitolul meciuri egale conduce Rapidul, cu șase „reușite”, care măcar cu asta s-a ales. De partea cealaltă echipa care gândește „ori la bal, ori la spital” este cea din Botoșani care nu a împărțit punctele cu nici o echipă, dar s-a plimbat mai mult pe culoarele dispensarelor.

    Două echipe n-au cunoscut înfrângerea: „U” și Oțelul. Nu întâmplător la cârma acestora se află doi membri ai „generației de aur”: Neluțu și Dorinel. La polul opus se află trei echipe: Iași, Botoșani și Buzău cu câte cinci înfrângeri (ultima fiind chiar acum). Adică tocmai acelea care alături de Rapid și-au schimbat antrenorul în aceste prime opt etape.

    La goluri marcate excelează Dinamo cu 16 reușite. Acest nou Dinamo căruia dacă i-am tăia rezultatele din prima și din ultima etapă disputată am putea-o reconsidera. La capătul celălalt se află Botoșaniul care cu cele doar cinci reușite are scuza unui joc mai puțin disputat.

    Cea mai dură apărare pare să fie cea a Oțelului unde portarul român Iustin Popescu, sârbul Stevanovic și ivorianul Cisse n-au lipsit nici o secundă în cele (doar) șapte jocuri disputate și au primit doar trei goluri. Cea mai penetrantă apărare s-a dovedit a fi cea a proaspetei promovate Gloria din Buzău. A primit 17 goluri, adică mai mult de două goluri pe meci disputat.

    O ultimă dată statistică, cea a golaverajului, nu face decât să întărească prezența lui „U” (+9) și a Gloriei (-10) la cei doi poli ai clasamentului.

    Nu strică să ne aruncăm privirea și peste clasamentul golgeterilor unde conduce olteanul Mitriță cu șase reușite urmat de clujenii Nistor și Blănuță, ucraineanul Pospelov de la Slobozia și dinamovistul kosovar Selmani cu câte patru goluri fiecare.

    Opriți războaiele!

    

     

Niciun comentariu: