luni, 16 septembrie 2024

Astăzi la filarmonică un „Recital cameral”

     Plăcută surpriză. După ce săptămâna trecută în conferința de presă ni se spunea că deschiderea festivă a stagiunii va avea loc vineri, 19 septembrie, iată că avem un al doilea eveniment în uvertura stagiunii. Dacă urmărim cu atenție programul zilei de marți de la ora 19, program pentru care sunt valabile abonamentele cu nr. 2, ne dăm seama că acest eveniment cultural reprezintă și un „rămas bun!” pentru cea care a fost flautista Lidia Stratan și care ne-a părăsit de curând într-un tragic accident.

    Violonista Stela Danciu și pianistul Victor Vechiu, doi moldoveni sadea, vor adapta pentru publicul sătmărean „Recitalul pentru pian și vioară” prezentat săptămâna trecută la Castelul din Carei. Programul conține Schumann („Sonata pentru vioară nr. 1”), Dvořák („Dansuri slavone”), Paganini („Sonata a XII-a”) și Ceaikovski cu două lucrări („Amintirea unui loc drag” și „Meditație”). Despre Stela vă recomand să citiți numnărul nostru din 17 august 2021, arunci când colega noastră, Adriana Nistor, i-a luat un amplu și interesant interviu.
 

    Victor Vechiu (preluat după un articol al Danielei Ciută)

    „S-a născut în 2001 la Chișinău. A  început studiile de pian la vârsta de șase ani apoi a  urmat liceul muzical din Parma (liceul Attilio Bertolucci). A studiat pianul la Conservatorul din Piacenza, Giuseppe Nicolini, sub îndrumarea M. Paola del Giudice, unde a absolvit cu magna cum laude. În această perioadă de studiu participă la diverse masterclass-uri cu masterate precum: Olaf J. Laneri, Alessandro Marangoni, Massimiliano Damerini, Irene Veneziani, Markus Stockhausen, Alberto Miodini.

    A urmat diverse cursuri avansate, la Paris și Bruxelles, cu Fundația bell’Arte cu următorii maeștri: Nelson Delle-Vigne, Dalia Ouziel, Anait Karpova; a fost selectat să participe la masterclass cu Michel Béroff. A participat la diverse concursuri muzicale, precum Premiul Giuseppe Alberghini (al treilea premiul), concursul internațional „Città di Alessandria” (premiul I). A cântat la următoarele concerte și evenimente: Reggio Emilia – ediția a 41-a a recenzie „Ora muzicii”; Parma – colaborare cu Teatro Regio pentru punerea în scenă a următoarelor opere: Micul Prinț (2017 – muzică de Enrico Melozzi), Sabia în stâncă (2018 – muzică de Concetta Anastasi), Frumoasa adormită (2020 – muzică de Ceaikovski); Piacenza – festival de muzică contemporană (2022/2023 interpretând muzică de Carlo A. Landini).”

    Așa cum am anunțat, joi, 19 septembrie, de la ora 19 cu un „Concert Simfonic de deschidere a stagiunii 75 2024-2025” se dă startul unui nou an de muzică de cea mai bună calitate. Pentru acest spectacol sunt valabile abonamentele cu nr. 3. Invitații de marcă ai acestui concert sunt dirijoarea elvețiană Nina Haug și violonistul brașovean Valentin Șerban. Ei, împreună cu Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti, vor interpreta pentru dumneavoastră Édouard Lalo („Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră”) și Antonín Dvořák („Simfonia nr. 9 - Din lumea nouă”).
    Dacă pentru biografia lui Valentin vă invit să citiți numărul nostru din 16 mai anul trecut, unde v-am relatat și despre concertul susținut timp de o oră într-un întuneric beznă, pentru biografia dirijoarei am apelat la descrierea făcută tocmai de maestră pe site-ul propriu.

    Nina Haug

    „Dirijoarea elvețiană Nina Haug se află în prezent la Oslo, unde este membră a programului de elită norvegiană Dirigentforum Talent Norge. Cele mai importante momente ale carierei sale au inclus debutul ei cu Orchestra Radio Norvegiană și cu Sinfonietta Schaffhausen în Tonhalle Zürich. Ea a condus Gala de Crăciun 2022 cu cor, orchestră și soliști la Opera Națională Norvegiană din Oslo și concertul final al Festivalului Pianistico Internazionale del Mediterraneo din Bari, Italia. Prin Talent Norge, Nina Haug lucrează în mod regulat cu orchestre precum Orchestra Simfonică a Radioului Suedez, Filarmonica din Bergen și Orchestra Simfonică din Trondheim. Ea a participat la renumita Academie de dirijori din Gstaad Menuhin Festival 2024 și la Academia Järvi din Estonia. În vara anului 2024, și-a absolvit masterul în dirijat de orchestră la Academia Norvegiană de Muzică cu prof. Ole Kristian Ruud.

     Nina Haug a absolvit ca pianistă la Academia Sibelius din Helsinki și a lucrat ca solist, muzician de cameră și acompaniator de cântec. Și-a făcut debutul la Tonhalle Zurich în 2022 cu primul concert pentru pian al lui Ceaikovski și a cântat Kammerkonzert de Alban Berg ca solist la Helsinki Music Centre. Ninei Haug îi place în mod regulat să conducă de la pian. Profesorii ei cei mai influenți includ Matti Raekallio, Tuija Hakkila, Gerold Huber și Silke-Thora Matthies. A fost angajată ca repetitor la Mannes School of Music din New York și la Universitatea de Științe Aplicate Tampere (TAMK) din Finlanda.

     Misiunea Ninei Haug este de a aduce oamenii împreună pentru a se bucura de puterea energizantă a muzicii live.”

    Opriți războaiele!

 

 


Niciun comentariu: