marți, 13 august 2024

Fotbalule, încotro?

    După gingașe jocuri olimpice în care fotbalul revenise la spiritul său clasic de competiție sportivă cu competitori care se respectau reciproc, cu arbitri care în general respectau în armonie legile și spiritul jocului, cu emoții sincere, eliberate de obsesia câștigului financiar, iată că ne întoarcem la acel fotbal agresiv în care mingea nu mai este obiectul principal de dispută ci mai degrabă gleznele și fălcile adversarului. Câte o lovitură cu genunchiul în spate într-un loc bine plasat, lovitură ingenioasă care n-are cum să aducă un cartonaș roșu (sâc!), câte o obsesie a unui VAR posedat care vede un henț, de altfel existent, fără să vadă că a fost ca urmare a unui ofsaid de 92 de cm (o roată de car), cu un selecționer care nu are de ce să vadă un meci în țară pentru că echipele au nume ciudate în componență, cu o federație care vrea să facă bine dar n-a simțit în veci mirosul ierbii, cu... Încotro fotbalule?

    A mai trecut o etapă. A cincea. De data aceasta completă. Se pare că va fi o raritate asta dacă se întâmplă cum vreau eu, adică să avem două  (de ce nu trei?) echipe în grupele europene. Aveți dreptate! E greu. Greu, dar nu imposibil. 22 de goluri s-au înscris într-o etapă în care favoriți au fost oaspeții doar pe hârtie. Trei victorii ale gazdelor și doar una a oaspeților au marcat țintarul etapei în care gazdele au înscris de 13 ori: FCSB - Farul 3-2 dureros; Hermannstadt - Botoșani 2-1 cu sincope; UTA - Oțelul 1-1 ca-ntre veterani; Gloria - Rapid 1-1 murdărit cu VAR; Sepsi - Univ. Craiova 1-2 spectaculos ca într-un adevărat derbi; CFR - Slobozia 3-0 cu revenire la normalitate; Petrolul - „U” 0-0 într-un joc în care au lipsit doar golurile; Poli Iași - Dinamo 2-2 într-o frumusețe de meci.

    După cum se vede spectacolul fotbalistic n-a lipsit. Dacă arbitri ar fi mai drastici cu jucătorii care nu atacă mingea (în principal cei cu sarcini defensive) ci diferite părți ale corpului adversarului, dacă ar sancționa acțiunile de înșelare a regulamentului și a spectatorilor în scopul obținerii de avantaje pentru el și propria echipă, dacă spiritul jocului și cel competițional ar prima atunci am putea readuce fotbalul în matca sa. Visez, nu?

    Avem în față o etapă în care primele trei locuri joacă acasă și următoarele cinci din clasament în deplasare. Ciudat. Mai ales că jumătate dintre ele se întâlnesc în meci direct. Mai bine zis ar trebui să se întâlnească, deoarece federația a mai dat cu miere pe la osiile unei echipe, amânând și meciul de la Galați. Măcar de ar fi cu folos.

    Oțelul - CFR (amânat) Derbiul etapei;

    „U” - Sepsi (luni, ora 19) Un insolit derbi al etapei. Și al Ardealului. Mă aștept la un nou joc spectaculos. Sper ca majoritatea spectatorilor să plece încântați de joc și fericiți de rezultat. Cei doi antrenori nu sunt din cei care promovează cerbicia cu orice preț. Se limitează la fenomenul sportiv. De la gazde îl voi urmări mai atent pe Germonas, iar de la oaspeți îmi place Ciobotariu;

    Univ. Craiova - Gl. Buzău (vineri, ora 22) Un joc în care poate fi verificată revenirea la normal pe care o evocam pe pagină și în mintea mea. Mitriță e Mitriță, iar Tescan e doar un păcurar din Tețcani.

    Rapid - Dinamo (duminică, ora 21,30) Era să scriu derbiul etapei. Noroc cu Ravel că m-a zgâlțâit un pic. Mi-am revenit. Sper ca și Rapidul să-și revină. E timpul.

    Slobozia - Petrolul (vineri, ora 19) Interesant meci. Se întâlnesc două echipe cu loturi subțiri dar rezultate bune. Cred că amândouă s-ar mulțumi dacă la sfârșitul campionatului ar ocupa locurile pe care le vor ocupa la sfârșitul acestui meci. Câștigătoarea chiar ar exulta.

    Botoșani - UTA (sâmbătă, ora 19) Un duel al antrenorilor. Spiritual vorbind spiritul spirtului trece cu spirulină. Normal ar fi ca și spiritul fotbalului să se dezvolte prin calitate.

    FCSB - Poli Iași (sâmbătă. ora 22) Cum spuneam: revenirea la normalitate. Dacă nu cumva Tony are hac și de copitele lui Becali.

    Farul - Hermannstadt (luni, ora 22) Cenușăreasa etapei. La închiderea săptămânii fotbalistice avem parte de decepțiile actualului campionat. Cine știe? Ar putea dezvolta un fotbal de calitate dacă elevii lui Hagi scapă de metehnele simulărilor, iar cei ai lui Măldărășanu de astenia de vară târzie.

    Opriți războaiele!

Niciun comentariu: