marți, 2 iulie 2024

Pământuri dulci

    Factoii spațiali și temporali în care apari la un moment dat pe această minune a cosmosului, minune denumită planeta Pământ, nu-i poți controla. Nu-i poți decide, nu-i poți înțelege, n-ai cum să-i judeci. Ce se întâmplă după aceea este un amalgam între hazard și predictibil. Un mixt între fortuit și forțat. Spațiul dintre armonie și discordanță putând fi ocupat în proporții specifice fiecărui corp în parte. Fiecare individ își poate alege conștient sau primește în „dar” de la natură un corp, o educație, o stare de sănătate, un har și un anumit grad de percepție a mediului înconjurător (inteligență, emoție, temperament). Fiecare din aceste elemente care ne definesc poate fi schimbat (înbunătățit, înrăutățit sau doar modificat) în funcție de sinusoidele vieții.


    Sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră cunoaște înțelesul termenului „fortuit”, dar sunt totuși unii care mai confundă fortuitul cu impusul (silitul, obligatul) sau cu silnicia (violența, abuzul). Doar pentru aceștia atrag atenția că „fortuit” este mai aproape de înțelesul norocos (Fortuna - zeița norocului) decât de cele enunțate anterior. Eu l-am folosit în sensul de întâmplător.

    Faptul că ne-am născut într-un anumit spațiu geografic, că ne-am dezvoltat într-un anumit mediu familial și școlar și că ne-am format într-un anumit mediu social și cultural ne definește. Nașterea nu o putem controla, dezvoltarea poate deveni conștientă după o anumită vârstă (fiecare copil are specificul său în acest sens) în schimb formarea poate fi controlată, poate fi direcționată dar poate fi lăsată și în mrejele Fortunei.

    Atingeam mai sus modul nostru individualizat de a percepe mediul înconjurător și din multitudinea de factori ce îl definesc am ales doar inteligența, emoția și temperamentul. Nu sunt singurii dar după părerea mea sunt cei mai definitorii. Despre inteligență nu pot face referire deoarece s-ar putea percepe că mă consider superior fiecăruia dintre voi, ceea ce nu e cazul.

    Emoția în schimb o putem afișa pe tarabă fiecare în funcție de gradul de introvertire pe care îl avem, îl afișăm sau ni-l dorim. Pentru a demonstra cele spuse nu rămâne decât să vă rog să vă alocați 140 de minute din viață pentru a urmări meciul de fotbal dintre Portugalia și Slovenia. Nu contează dacă vă place fotbalul sau nu. Urmăriți doar trăirile pe care le-a parcurs Cristiano Ronaldo de-a lungul acestui meci. De la pătrunderea pe teren și până la minutele de după terminarea loviturilor de pedeapsă. Vă va spune aproape totul despre emoție, despre subjugarea acesteia și despre nimicnicia acesteia, despre jugul și puterea acesteia.

    Temperamentul este un alt element pe care avem impresia că îl controlăm. Pentru unele meserii se fac antrenamente speciale pentru a-ți corecta modul tău de a te exprima verbal și nonverbal. De cele mai multe ori se obțin retușuri dar nu schimbări. Nimeni nu este pur sangvin, coleric, melancolic sau flegmatic. Toți avem din toate doar că în proporții diferite, proporții care se modifică, se aplatizează, odată cu trecerea timpului.

    Despre spațiul temporal în care am luat ființă poate vorbim altădată. În funcție și de ce timp ne mai lasă amenințările nucleare. Ar fi mai bine să oprim războaiele și să anihilăm dezaxații!

Niciun comentariu: