joi, 4 iulie 2024

Europa plecăm! Europa venim!

     Europa ar putea exista și fără noi, dar e mai frumoasă cu noi. Europa s-ar putea muta în centrul Africii (aluzie la partida Franța - Belgia) dar ne-ar pierde pentru că noi nu vom părăsi acest bine proporționat spațiu carpato-dunărean (aluzie la partidele României cu Ucraina și Slovacia). Europa sportivă este din ce în ce mai pestriță, promovând cosmopolitismul la nivel de doctrină. Campionatele Europene de... (aici putem adăuga aproape toate sporturile practicate pe bătrânul continent, de la fotbal la tenis de masă) sunt dominate de africani, asiatici, locuitori ai Oceaniei sau mai știu eu ai căror pământuri de pe nu știu ce fus orar.


    Credeți că sunt prea continentalist (na! c-am mai inventat un termen)? N-ar fi rău să apară Jocurile Europene ale Băștinașilor. Îmi dau seama că este imposibil dar zic și eu așa, la plesneală. Poate câțiva dintre voi vă raliați ideii. Un Tudor Barbul, fie-i țărâna ușoară, ar da capacul copârșeului deoparte și-ar mai scoate câteva generații de vajnici luptători pentru binele sportului românesc.

    La poalele pâraielor repezi de munte Trotuș și Argeș s-ar mai naște o Nadia sau un Nicolae, din meandrele Deltei și ale Siretului ar mai răsări un Ivan sau o Elisabeta, de sub povârnișurile Postăvarului ar țâșni un Ion sau un Valeriu, dintre firele de nisip ale Litoralului s-ar mai zămisli un Gheorghe sau o Simona. Cine își mai aduce aminte de Iosif Sârbu? Sau de Nicolae Linca? Dar de Georgeta Damian sau Valeriu Bularca? Mulți nici nu știu ce sport au practicat. Cu toții au fost campioni mondiali și/sau olimpici.

    Se mai scurg câteva zile și începe o nouă ediție a celui mai îndrăgit campionat național din România. Nici nu aflăm cine a ridicat trofeul european și ne îndreptăm spre stadioane sau ne așezăm comod în fotolii pentru a-i urmări pe eroii noștri obișnuiți. A-i căuta pe cei vechi plecați și a-i afla pe cei noi veniți.

    Până apucați să citiți aceste rânduri ați aflat deja deținătoarea Supercupei României. Eu sunt abia la ora celui de-al patrulea gol al Rapidului în poarta vicecampioanei Sloveniei. Meci amical evident, dar un 4-0 dătător de nădejdi. Hasani de două ori, nouvenitul Jambor și puștanul Gheorghe sunt marcatorii.

    Acesta cred că a fost ultimul meci amical dintre sezoane al echipelor noastre din Superligă. Săptămâna viitoare încep și meciurile din preliminariile cupelor europene. FCSB deschide balul marți de la ora 22, în San Marino, cu virtuoșii bucătari frizeri și brancardieri de la Virtus. Mai apoi, joi, Corvinul merge la vecinii noștri din Ungaria, Paks. Greu meci. Gata cu deținătoarele de trofee.

    În Liga Conferințelor avem două echipe dar nici una în primul tur. CFR va juca în al doilea tur cu nimenii de la Neman iar peste oltenii din Bănie a dat norocul cu carul. După ce că sunt liberi în primul tur, ar fi trebuit să joace în al doilea tur cu o echipă din Rusia dar cum rușii se mai „joacă” prin tranșee iată-i cocoțați în al treilea tur.

    Dacă n-au oprit războaiele...!?

Niciun comentariu: