marți, 30 iulie 2024

Sub zodia lui Popovici

    Harababura de la FCSB, brambureala de la Farul și debandada de la Rapid dau o culoare aparte noii ediții de campionat, o culoare cu inserții mov, dacă mă înțelegeți ce zic. Cele trei nume, aflate în lupta pentru titlu la începutul play-off-ului ediției trecute, sunt clasate pe locurile 14, 16 și 12 după trei etape. Prima ar putea prezenta scuze pentru interesul ei îndreptat cu preponderență către meciurile din competiția europeană (felicitări FCSB-ului deocamdată), constănțenii culeg ce au semănat iar la giuleșteni doar inspirația maladivă a investitorului, încăpățânarea lui de a gestiona fenomenul fotbalistic rapidist, face ca o echipă cu un lot a cărui valoare este mult peste media campionatului să agonizeze în mocirla anonimatului. Lennon, cel care reprezintă produsul celor expuse mai sus are și el ideile lui fixe, gen Blazek, Gojkovic și decarul Petrila. Dacă pe român l-ar putea reașeza pe gazon în apropierea tușei, acolo unde îi este locul, celorlalți doi le-ar putea cumpăra bilete numai dus, unde or vrea ei.

    La Rapid mai sunt și alte amendamente pe care le-aș putea așterne dar n-aș dori să ocup acest spațiu doar cu sângeriul sufletului meu. Nici CFR-ul nu se poate lăuda cu un start prea convingător, vicecampioana aflându-se doar pe locul opt. Dintre echipele de top ale campionatului trecut doar Universitatea Craiova, lideră, și Sepsi (doar prin poziție, nu și ca joc), locul trei, pot fi mulțumite.

    Doar 13 goluri au fost înscrise în ultimele patru zile de competiție și doar patru au fost marcate în poarta oaspeților. Echipa care a dezvoltat cel mai slab joc în acest început de campionat, Petrolul, este singura care a salvat onoarea gazdelor, în rest patru victorii ale oaspeților și trei meciuri nule: Hermannstadt - Slobozia 1-1 neverosimil; FCSB - Oțelul 0-2 cu gândul la Budapesta; Poli Iași - Gloria Buzău 1-2 spectaculos dar fără valențe tehnico-tactice; Sepsi - Dinamo 1-1 cu confirmări și dorințe; Farul - Botoșani 0-1 na-ți-o bună că ți-am dres-o! CFR - Univ. Craiova 0-2 derbi onorat de nivelul valoric; UTA - „U” 0-0 se putea mai bine; Petrolul - Rapid 1-0 pentru cine se nimerește.

    Patru din primele cinci echipe ale clasamentului joacă acasă. Totuși, nu putem pune prea mare bază pe actuala configurație a clasamentului. Îmi propusesem ca după primele trei etape să ordonez importanța meciurilor după noul clasament. Îmi voi respecta ideea dar fără să am argumente să o susțin în fața obiecțiilor dumneavoastră.

    Univ. Craiova - Petrolul (duminică, ora 19) Derbiul etapei. Derbi de conjunctură. Mai ales că oaspeții au arătat un fotbal arhaic în primele etape. Probabil că oltenii își vor consolida lejer primul loc și vor ajunge și la un +8 la golaveraj.

    „U” - CFR (duminică, ora 22) Derbiul Clujului. Nu pot să înțeleg de ce în marile aglomerări urbane rivalitatea sportivă a două sau mai multe cluburi se transformă automat în dușmănie. La noi, în România, ura dintre Rapid, Dinamo și Steaua (acum prelungită și spre FCSB) în București, „U” și CFR la Cluj sunt expresive în acest sens. La Brașov nu exista așa ceva. Rivalitatea de pe teren dintre Steagu Roșu și Tractorul se termina de fiecare dată cu butoaie de bere la Carpați pentru jucători și în toate cărciumile din oraș pentru suporteri.

    Dinamo - Gloria Buzău (vineri, ora 22) Nu le rămâne dinamoviștilor decât să confirme rezultatele de până acum. Prepeliță rămâne doar o prepeliță de-a lui Becali.

    Rapid - Sepsi (luni, ora 22) Ar fi fost un derbi... Așa rămâne doar o încleștare pentru adevăruri subsidiare.

    Oțelul - Hermannstadt (vineri, ora 19) Pașii greșiți făcuți de sași îi aduc pe post de victimă anticipată. Dacă vor sibienii să iasă din mocirlă acum ar trebui să lupte precum David. Nu cel care s-a luptat cu Goliat ci cel care i-a luat două sutimi lui Peaty.

    Slobozia - UTA (luni, ora 19) X-ul planează peste acestă partidă. Poate tocmai de aceea întrezăresc o victorie a uneia din cele două echipe la cel puțin două goluri diferență.

    Botoșani - FCSB (amânat) Meciul al cărui pronostic este de obicei scos de pe opisul caselor de pariuri se amână. Asta nu face bine campionatului intern. Să sperăm că va fi o gură de oxigen pentru calificarea FCSB-ului în grupele noului sistem al Ligii Campionilor.

    Farul - Poli Iași (sâmbătă, ora 21) Cenușăreasa etapei. Mă întreb cine ar fi fost antrenorul constănțenilor dacă duminică Farul ar fi învins pe Botoșani? Sper că nu din cauza asta să ne procopsim cu Mutu selecționer... Ca-n orice vin de proastă calitate busuiocul drege!

    Opriți războiul!

     

Niciun comentariu: