miercuri, 24 iulie 2024

Dilemă: Gică Hagi, Mircea Lucescu, Adi Mutu...?

     În fața cititorilor cotidianului Gazeta de Nord-Vest trebuie să-mi cer scuze deoarece am greșit în ultima Caricatură ziua de disputare a meciului celei mai simpatizate echipe din primul eșalon de către sătmăreni.

     Gică, nea Mircea, Mutu... Despre oricare dintre ei nu se poate spune că nu știu fotbal. La Hagi (încă nu a negat în totalitate), aproape cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, primează cariera de jucător. Ca antrenor nu putem spune același lucru, dar nici nu putem să-l desconsiderăm. Cele două titluri, cu Viitorul și Farul, au fost obținute cu sprijinul federației, ca mulțumire pentru implicarea lui în descoperirea, formarea și lansarea tinerelor talente ale fotbalului românesc. Despre fotbalistul Mircea Lucescu pot să vă spun că fără el nu am fi avut o gheată de aur autentică (Dudu Georgeoscu), dar ca antrenor este superlativul absolut în fotbalul autohton. În ceea ce-l privește pe Mutu e încă necopt. Să nu uităm că i-am forțat pe Hagi, Răzvan Lucescu, Contra și Rădoi (doar în ultimii 25 de ani) când încă nu erau pregătiți să devină selecționeri. Au dat chix!
    Primii doi au probleme. Orgoliul nemăsurat al lui Hagi cu siguranță îl va determina să primeze pentru el apartenența viitorilor selecționabili de Academia Hagi, în fața valorii intrinsece. Bine, asta dacă nu este o diferență de valoare considerabilă. Din punct de vedere psihic trebuie să înțeleagă că la nivel internațional jucătorii adverși, arbitrii, observatorii și federațiile internaționale nu-l vor mai cocoloși. La Mircea Lucescu doar vârsta este un mare semn de întrebare. Este suficient însă argumentul pentru a ezita să-l pui la reconstrucția unei echipe care și-a cam atins limitele și datorită norocului lui Edi Iordănescu.
     Etapa a doua ne-a adus 27 de goluri. Bună recoltă. Parcă și meciurile au fost mai spectaculoase. Chiar și meciul fără goluri a avut o doză semnificativă de spectacol. De data aceasta gazdele, contrar predicțiilor, și-au apropriat nu mai puțin de 15 puncte din cele 21 distribuite. Adică au obținut patru victorii și trei egaluri. Faptul că începutul de campionat este echilibrat denotă și din faptul că doar câte o singură echipă au maximul de puncte, respectiv tolba goală. Poli Iași - Botoșani 1-0 molcom; Slobozia - FCSB 2-2 din neatenție; Univ. Craiova - UTA 4-2 germinativ; Rapid - CFR 2-2 pe placul celorlalți; „U” - Hermannstadt 3-1 cu moț; Dinamo - Petrolul 4-1 redivivus; Gloria - Sepsi 1-2 în bernă; Oțelul - Farul 0-0 din sipet.

    La o privire superficială asupra etapei a treia am putea spune că doar două meciuri ar putea să atragă spectatorul către tribună. Cel din Gruia și cel de pe Steaua. Nu e chiar așa. Chiar dacă în șapte din cele opt jocuri gazdele au fost mai bine clasate la sfârșitul ediției trecute nu cred că asta se va reflecta și pe radiografia de marți a etapei. Chiar dacă în patru jocuri, cele de la Sibiu, Iași, Ovidiu și în cel de pe Ilie Oană există câte o favorită certă, acestea nu vor acumula 12 puncte. C-așa-i în fotbal!

    CFR - Univ. Craiova (duminică, ora 22) Derbiul etapei. Uau! Ce meci!? Trebuie văzut! Dan Petrescu și Gâlcă doi tehnicieni complet diferiți. Prin dispunere pe teren, prin abordarea jocurilor, prin discurs, prin anturaj, aproape prin orice detaliu cei doi diferă. Nu doar că diferă, sunt imiscibili. Așezată în această etapă de început de campionat, disputa dintre cele două strategii dă nu numai culoare ci și nuanțe campionatului. Să nu uităm că ambele au reprezentat România în acest mijloc de săptămână.

    FCSB - Oțelul (vineri, ora 22) Despre acest meci vă spuneam că are o cotă de interes mărită. Chiar dacă oaspeții au strâns patru puncte în primele două jocuri nu au convins. Despre gazde ce să mai vorbesc... Nu reușesc să gestioneze prezența concomitentă în două competiții. Ce-or face dacă vine și a treia? Meciul este interesant și va atrage atât spectatorul cât și telespectatorul. Oare de ce nu-și face Becali propriul stadion? Se tot milogește ba pe la federație, ba pe la dușmani...

    UTA - ”U” (luni, ora 19) Un adevărat derbi de dincoace de Carpați. Două din cele mai iubite echipe în viața cărora suporterii au avut un cuvânt de spus în vremuri de restriște (cam cum e acum la Satu Mare), „Bătrâna doamnă” și „Șepcile roșii”, au strâns nu mai puțin decât 95 de prezențe pe prima scenă, obținând șase titluri și trei Cupe ale României.

    Petrolul - Rapid (luni, ora 22) „Primvs derby”. De ce-i spune așa? Pentru că este cea mai „veche” întâlnire ce poate avea loc în zilele noastre între echipe din primul eșalon. Campionatul nostru în actualul sistem competițional a debutat cu ediția 1932-33, ediție în care cele două echipe nu s-au întâlnit. Din 1934 și până azi cele două echipe au strîns 123 de jocuri oficiale în care Petrolul a ieșit victorioasă de 37 de ori, iar Rapid de 59 de ori. Rapid este net favorită. O fi de ajuns?

    Sepsi - Dinamo (sâmbătă, ora 22) Două echipe ce au arătat fotbal în primele două etape, gazdele fiind singura echipă cu maximum de puncte. Vor reuși ele, gazdele, să stânjenească elanul lui Cârjan și Politic?

    Farul - Botoșani (duminică, ora 19) Un alt joc cu o favorită certă. Gazdele n-ar avea scuze să se poticnească iar, mai ales dacă ținem seama și de faptul că echipa cea mai nordică este singura care nu a obținut nici un punct până acum. Asta indiferent dacă indicațiile tehnice la oaspeți nu mai vin din tribună (Bogdan Andone) ci de pe bancă (Liviu Ciobotariu).

    Hermannstadt - Slobozia (vineri, ora 19) Interesant debut de etapă. Echipa mai bine cotată, gazdele, n-a prea rupt plasele porților, iar oaspeții au strâns patru puncte din întâlnirile cu actuala și fosta campioană. Asta în ciuda faptului că n-au dezvoltat un fotbal elaborat, Mihalcea pedalând pe fotbalul harnic.

    Poli Iași - Gloria Buzău (sâmbătă, ora 19) Cenușăreasa etapei. Ar trebui să-l întreb pe primul om din Guvern dacă e derbi moldovenesc... Sigur că nu e, că de la apa Buzăului și până la cea a Milcovului mănânci tot atâta pâine cât din municipiul cu același nume și până la Focșani. Cele două echipe încă nu s-au dumirit cum au reușit să încheie pozitiv edițiile trecute de campionat.

    Parcă mai atrăgătoare ar fi aceste dispute fără un război prin preajmă. Anihilați războiul!

     

Niciun comentariu: