luni, 8 iulie 2024

Unde nu-i minte vai de organe!

    Uite un titlu care se potrivește în foarte multe și diverse domenii de activitate din frumoasa noastră Românie. Credeți că doar în politică? Nicidecum. Parafraza bătrânescului „Unde nu-i cap vai de picioare” are aplicație oriunde se muncește, adică oriunde omul se implică. De la numirea lui Viktor Orban în fruntea Europei și până la numirea lui R. Burleanu în fruntea fotbalului românesc; de la inițierea unei mici afaceri de familie și până la gestionarea unui consorțiu internațional; de la osul din fundul curții scurmat de Grivei și până la scheletul triceratopsului descoperit printre dakota de pe Missouri; de la primul dalai-lama și până la ultimul papă; de la zero și până la infinit...

    Peste tot se greșește. Este adevărat că uneori din greșeli se pot descoperi noi și noi adevăruri, noi și noi posibilități de dezvoltare, dar acestea sunt doar excepții și ca orice excepție se întâmplă foarte rar, fortuit cum mă exprimam într-un text scris săptămâna trecută. Factorul determinant și regresiv totodată atunci când se comit greșeli este repetabilitatea acestora. Repetabila povară apare atunci când nepriceperea scoate la suprafață discrepanța dintre pregătirea profesională și postul din organigramă.

    Pasul înapoi pe care i-l cerem lui Putin, lui Orban, lui Burleanu sau mai multor politicieni din întreaga lume (pe noi ne-ar interesa mai mult cei români) neaveniți pe postul lor nu este suficient. În parte din cauza propriului orgoliu, în parte de cei care profită de neștiința acestora. În marea lor majoritate aceștia sunt înconjurați de o masă de profitori, masă în care se regăsește un număr relativ mic de „gânditori”, filozofi ai răului, și care manipulează din umbră.

    Hai să dau și un exemplu. Salut înlăturarea unui Barna sau a unui Drulă din conducerea unuia din  partidele noi ale hărții politice din România dar nu știu dacă să mă bucur pentru instalarea unei Lasconi în fruntea „salvatorilor”. Să lăsăm timpul să ne convingă. Să dăm un exemplu și din fotbal. Întronarea lui Burleanu a fost un pas înainte dacă ținem cont că mafia întreținută de Mircea Sandu și Gino Iorgulescu a pus fotbalul românesc la cheremul clanului Becali și acesta l-a înglodat în așa măsură încât cu greu poate fi scos la suprafață. Dar Burleanu are și el gașca lui de profitori și este limitat în puterea de a lua decizii de propria lui nepricepere. Din dorința de a controla tot ce mișcă în jurul banului Burleanu a instalat doar prieteni în posturile cheie și nu specialiști, de aceea o schimbare se impune.

    Tot vorbesc de schimbări dar acestea sunt aproape imposibil de făcut pe căi amiabile. Excepția s-ar putea numi partida „salvatorilor”. Vom vedea dacă este chiar o schimbare sau doar o răfuială internă cu păstrarea năravului. Cei aflați la conducere emit legile care-i protejează să râmână pe funcții. Acesta este principalul element care impietează asupra unei adevărate și relevante schimbări. Îl vedeți voi pe Putin în stare să oprească războiul de cucerire? El vede o Rusie de la Pacific la Atlantic și, în viitor, de la Înghețat până la Indian.

    Așa că noi va trebui să oprim războaiele! Noi europenii ajutați de OTAN (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord)!

Niciun comentariu: