Cea de-a patruzeci și șaptea ediție a tomnaticului eveniment cultural al Sătmarului se încheie joi, așa cum era de așteptat, cu un concert de excepție al „Orchestrei Filarmonicii Dinu Lipatti”. Până atunci un alt eveniment rarisim va avea loc astăzi, un „Concert simfonic” susținut de „Orchestra Filarmonicii naționale maghiare”. Nu țin minte când sau dacă ne-au mai vizitat oaspeții din țara vecină dar știu că anul trecut la Ateneul Român două seri la rând au excelat în cadrul „Festivalului național George Enescu”.
Orchestra Filarmonicii Naționale Maghiare
Orchestra Filarmonicii Naționale Maghiare, una dintre cele mai importante orchestre simfonice din Ungaria, și-a sărbătorit centenarul în primăvara anului 2023.
După epocile lui János Ferencsik și Ken-Ichiro Kobayashi, un nou capitol din istoria orchestrei a început în 1997, când Zoltán Kocsis a fost numit director muzical general al Filarmonicii Naționale Maghiare. În următoarele două decenii, orchestra a interpretat nu numai clasici, ci și lucrări importante care până atunci fuseseră absente din repertoriu. Cu o versatilitate demnă de o orchestră simfonică națională reînviată, au prezentat publicului muzică maghiară din trecutul recent și din prezent, concerte populare de muzică de cameră și evenimente pentru tineri, și au interpretat lucrări de Richard Strauss, Debussy, Schoenberg, Ravel și Rachmaninov în cadrul unor proiecte ambițioase, care au umplut goluri. Opera lui Bartók ocupă un loc important în repertoriul Filarmonicii Naționale, multe interpretări reprezentative fiind înregistrate în seria „Bartók New CD Series”. Concertele sale cu abonament prezintă soliști și dirijori invitați cu renume mondial, precum și tineri muzicieni maghiari foarte talentați.
Orchestra a păstrat sensibilitatea cu care membrii săi se ascultă și colaborează între ei. Muzicienilor li se permite să strălucească, dar continuă să împartă responsabilitatea pentru colectiv. De asemenea, ei împărtășesc obiectivul de a atinge și de a oferi cel mai înalt nivel de calitate în fiecare spectacol, o ambiție care merge mult mai departe de simpla interpretare perfectă a tuturor notelor.În urma decesului lui Zoltán Kocsis, Zsolt Hamar, laureat al Premiului Liszt, care a lucrat anterior cu orchestra ca prim dirijor permanent, a preluat funcția de director muzical al Filarmonicii Naționale Maghiare din martie 2017 până în august 2020.
Din toamna anului 2022 și de la începutul stagiunii jubiliare a orchestrei, muzicienii sunt conduși de noul lor director muzical general, György Vashegyi. Maestrul Vashegyi predă la Academia Liszt din 1992 și este în prezent profesor asociat și director al Grupului de Muzică Veche, care a fost înființat sub conducerea sa în 2010. În semn de recunoaștere a activității sale, a fost distins cu Premiul Liszt în 2008 și cu Crucea de Cavaler a Ordinului Maghiar de Merit Divizia Civilă în 2015. În 2021, a primit titlul onorific de „Chevalier L’Ordre des Arts et des Lettres” (Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor) din partea statului francez.
În ultimele decenii, Orchestra Filarmonicii Naționale Maghiare a susținut peste 350 de concerte în străinătate și a susținut turnee în aproximativ 40 de țări. Orchestra a concertat în cele mai prestigioase locații și festivaluri din lume, printre care Avery Fisher Hall din New York, Suntory Hall din Tokyo, Birmingham Symphony Hall, Megaron din Atena, Alte Oper din Frankfurt, Festivalul Enescu din București, Festivalul Colmar, Festivalul din Insulele Canare și Festivalul Beethoven din Bogota. În 2011, pentru a marca bicentenarul nașterii lui Liszt, orchestra a cântat la Centrul Bozar din Bruxelles și a susținut un concert la Vatican în onoarea Papei Benedict al XVI-lea. Filarmonica Națională Maghiară a efectuat turnee la Bogota, Istanbul, Coreea de Sud, China și Elveția și vizitează în mod regulat Franța, Japonia, Germania, România, Spania, Slovacia și Slovenia. În ianuarie 2023 s-au întors în Japonia pentru un nou turneu sub bagheta lui Ken-Ichiro Kobayashi.
Opriți războaiele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu