miercuri, 16 octombrie 2024

E bine, e bine, e foarte bine!

     Cele patru victorii ale naționalei noastre în Cupa Națiunilor sunt normale. Chiar foarte normale. Dar când s-a mai întâmplat ca în fotbalul nostru să se petreacă lucruri normale, fără coșmaruri? Când s-a mai întâmplat ca deposedarea închizătorului să fie impecabilă, călcâiul decarului să ajungă precis la inter sau centrarea benzii să găsească exact capul golgheterului? Când s-a mai întâmplat ca naționala noastră să obțină patru victorii consecutive în meciuri oficiale?

    Cam același lucru am putea spune și despre tineret. Cine n-a văzut meciul cu Elveția să meargă fuguța să-l caute și să-l vadă. O bijuterie de meci! Chiar și în ieșirea condamnabilă a lui Pancu la adresa arbitrului putem găsi satisfacție. Era reacția unui părinte la atacul grosolan impasabil la care a fost supus odorul său sub ochii unui judecător grobian impasibil. Când s-a mai întâmplat să obținem într-un turneu de calificare victorii pe linie acasă? Cinci meciuri, cicnci victorii. Trei dintre ele pe Giulești, una la Sibiu și una la Târgoviște.

    La celelalte echipe de juniori mai avem de lucru. Cred că ar trebui mai multă atenție în alegerea selecționerilor (a caracterului lor, a dedicației lor și a însușirilor lor de ordin pedagogic) și a selecției jucătorilor. Mă rezum numai la atât fără să explicitez. Aș fi prea caustic.

    Astea fiind spuse hai să revenim la campionatul nostru etapă de etapă. Vine cea de-a treisprezecea. Primele zece echipe sunt grupate două câte două în ceea ce privește locul de disputare a jocurilor: primele două acasă, următoarele două în deplasare și tot așa. Faptul că locurile 12-15 joacă în deplasare lasă să se întrevadă că din nou va fi o etapă a gazdelor. Să credem statistica?

    „U” - Oțelul (vineri, ora 21) Derbiul etapei. Doi antrenori de valoare cu capacități de înțelegere a fotbalului diferite. Eleganței și frumuseții unui fotbal elaborat al Moțului i se va opune pragmatismul exacerbat al Neamțului. Tare aș vrea să câștige ardelenii. Așa ca o pledoarie pentru artă în fața unei realități prozaice.

    Petrolul - CFR (sâmbătă, ora 21) O partidă de la care n-aș lipsi. Încă mai cred că gazdele au ajuns conjunctural în partea superioară a clasamentului. Nu pe valoare, nu pe joc dezvoltat. Rămâne ca ucenicii lui Dan Petrescu, un alt prizonier al eficacității practice, să demonstreze acest lucru.

    Dinamo - FCSB (duminică, ora 21) Impropriu spus derbi de România. Asta pentru că cele șase titluri naționale și trei Cupe ale României câștigate de oaspeți de când se Face Ce Spune Becali sunt inferioare celor opt titluri și patru Cupe ale României câștigate de Cartelul Frânarilor Rumâni din Cluj. Nici Dinamo nu e de când lumea. Sunt echipe centenare muncitorești, studențești... care n-au avut sprijin guvernamental. Să lăsăm astea. Partida merită urmărită pentru pleiada de jucători de valoare din componența celor două echipe.

    Univ. Craiova - Botoșani (duminică, ora 16) Se crede că pe olteni îi așteaptă o partidă de refacere. Gâlcă n-ar trebui să mai întrețină gâlceava din sânul echipei. Însă pingelele lui Ciobotariu nu sunt pentru ciubote. În ultimele trei partide au strâns cinci puncte chiar dacă printre adversare s-au numit Dinamo și Rapid.

    Sepsi - UTA (sâmbătă, ora 18,15) O partidă urâtă de pariori. Asta pentru că orice rezultat nu este nici așteptat, nici o surpriză. Pe noi ne interesează fotbalul dezvoltat și acesta depinde mult de ultimele indicații din vestiare ale „necoptului” Valentin Suciu, dar mai ales ale „prea coptului” Mircea Rednic.

    Rapid - Farul (luni, ora 21) Un meci între două vecine de clasament. De fapt nu e prea corect spus vecine, deoarece liniile lor de clasament se suprapun identic. Nici una nu-i mai brează și ambele nu sunt prea mândre de locul pe care îl ocupă. Hagi și Șumudică au fost jucători cu orientare predilect ofensivă, chiar ultraofensivă. În parte asta a transmis Gică mușilor și Șumi ucenicilor. Să vedem ce-or deveni: mateloți sau mecanici de locomotivă?

    Poli Iași - Slobozia (luni, ora 18,30) Cele două reședințe de județ pot fi comparate doar pe harta fotbalului. În rest nu au nimic în comun. Moldovenii cu o istorie, o cultură și un statut demografic mult mai pregnant împrimați în conștiința oricărui român ar trebui să fie favoriți. Bășica totuși nu prea ține cont de chestiile astea. N-are colțuri deci nici stabilitate. Cei 271 de mii de ieșeni nu dau ochii direct cu cei doar 41 de mii de slobozeni (nici nu am știut cum se scrie corect).

    Gloria - Hermannstadt (vineri, ora 18) Cenușăreasa etapei. Meciul de deschidere a celei de-a treia cincime de campionat nu prea îl are pe vino-ncoace. Pare o partidă ștearsă, dar cum la pomul lăudat nu trebuie să mergi cu sacul, nici la copacul părăsit nu trebuie să ajungi despuiat.

    Opriți războaiele!

     

Niciun comentariu: