marți, 29 octombrie 2024

Muzică divină pe scena filarmonicii sătmărene

         Chiar dacă „Zilele muzicale sătmărene” s-au încheiat, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare nu a coborât ștacheta calității și frecvenței muzicii pe care o produce. Două noi seri de muzică divină ne așteaptă în această săptămână. Nu uitați ca în cazul în care aveți abonament la filarmonică și nu puteți participa la unul sau la ambele evenimente să anunțați din timp acest lucru pentru a da posibilitatea altor melomani să participe la actul de cultură. Și pe această cale conducerea filarmonicii vă mulțumește pentru înțelegere.

    Ziceam mai sus de muzică divină. Joi, 31 octombrie, de la ora 19 (abonamentul cu nr. 12), chiar muzica divină ne invită în sala de concerte a instituției de cultură, pe scenă evoluând pe lângă Orchestra Simfonică a Filarmonicii Dinu Lipatti, la pupitrul căreia va fi Ștefan Novak, „Grupul vocal Synavlia”, un cvartet coral înființat în urmă cu patru ani, compus din studenți de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și flautistul Cătălin Oprițoiu. Despre acesta din urmă puteți să vă informați din ziarul nostru din data de 19 septembrie a anului 2022.

    „Synavlia” 

    Activează la slujbele arhierești din Arhiepiscopia Clujului. Caracterizat prin valorile creștine cultivate cu dragoste față de biserică, tinerii întreprind o bogată activitate cultural-religioasă, atât în Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului, cât și în diaspora. Demn de remarcat este faptul că membrii Grupului vocal „Synavlia” au reprezentat în primăvara anului trecut România la Festivalul internațional de muzică corală „Vox Lecensis”, găzduit de orașul Lucca (Italia).


    Pe de altă parte Grupul Vocal Synavlia este un cvartet vocal profesionist care are o bogată activitate muzicală susținând peste o sută de concerte în țară, dar mai ales în orașe din Italia, Spania, Franța, Austria si Belgia. In luna noiembrie a anului trecut Grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca a obținut medalia de aur la un Festival Coral Internațional. Competiția s-a desfășurat recent în Haikou, capitala Insulei Hainan, China. „Synavlia” a obținut medalia de aur la secțiunea Coruri Adulte – Voci Mixte, fiind singurul grup care a reprezentat Europa și, implicit, România dintre toate cele peste 100 de coruri participante la această competiție. Conform site-ului „Muzica instanțelor” cei patru componenți ai grupului sunt:

     Roxana Chicidea a absolvit studiile de licență și de masterat la ANMGD, Cluj-Napoca, secția canto clasic, la clasa doamnei Elena Moldovan și a doamnei Diana Țugui. Din 2021 până în prezent este angajată în Corul Filarmonicii de stat Transilvania, iar din 2020 coordonează Grupul Vocal Synavlía cu care intreprinde o bogată activitate muzical culturală atât în țară cât și inafara ei.


    Antonia Cenușă este absolventă a studiilor de licență și masterat la ANMGD, Cluj-Napoca, iar din 2018 este altista grupului vocal Synavlia și membră a asociației culturale Synavlia. Din august 2019 pana în prezent, este angajată în Corul Filarmonicii de Stat Transilvania. A absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca pe perioada căruia a participat la mai multe concursuri de canto și la Olimpiada Națională unde a obținut premiul II. În timpul studiilor de licență a obținut premiul I la concursurile de canto “Elena Botez” din Piatra Neamț și “Eduard Caudella” din Iași.


     Gabriel Cenușă este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași si al ANMGD, Cluj-Napoca. A colaborat de-a lungul timpului cu numeroase coruri, aducandu-și cu seriozitate contribuția la partida de bas. Din devotament și o pasiune profundă pentru muzică, el este unul din cei trei membri fondatori ai Grupului Vocal Synavlia.

    Ovidius-Florin Șiclovan A absolvit Liceului de Artă ”Sabin Drăgoi” din Arad în anul 1998 și studiile de licență și masterat la ANMGD, Cluj-Napoca, la specializarea Pedagogie în anul 2003. În perioada 1998-2001 a fost membru al corului Antifonia, (dirijor - Prof. Univ. Dr. Constantin Râpă), alături de care a susţinut numeroase concerte şi proiecte artistice atât în ţară cât şi în străinătate. Alături de activitatea corală, cea solistică cunoaşte o preocupare aparte, iar apariţia pe scena Auditoriului Nacional din Madrid în interpretarea colindei “Adeste Fideles” , alături de Orchestra Teatrului Olimpic din Vicenza, sub bagheta maestrei Inma Shara reprezintă începutul unei activităţi solistice mai consistente. În prezent colaborează cu instituții de profil din ţară, in cadrul unor festivaluri precum: Toamna Muzicala Clujeană, Cluj Modern și Armonii Sacre. Este angajat al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și membru al Grupului Vocal Synavlia. Mă tot întreb: oare nu-i același Ovidius Florin Șiclovan din grupul lui Florin Călinescu, grup care ne mai amuza serile cu „Chestiunea Zilei”?
    Programul zilei de marți conține piese de profil din compozițiile maeștrilor Domenico Cimarosa, Gabriel Fauré, Karl Jenkins, Jacob de Haan și Giulio Caccini în prima parte a concertului și de Patrick Liebergen, Gabriel Fauré, Georg Friedrich Händel, Ola Gjeilo, Johann Sebastian Bach și Maurice Ravel în ultima sa parte.

    Duminică, 3 noiembrie, de la aceeași oră 19, pe baza abonamentului cu nr. 13, vă veți putea întâlni într-un „Concert simfonic” cu „Orchestra de cameră Liszt Ferenc” condusă de Péter Tfirst și cu violoncelistul Várdai István. Orchestra budapestană se află într-un miniturneu prin nord-vestul României, după Satu Mare urmând să mai concerteze în Baia Mare, Cluj și Oradea. Despre aceștia promitem să vă scriem mai pe larg la următoarea lor vizită în Satu Mare.

    Programul zilei de duminică este foarte atrăgător: „Rapsodia ungară nr. 2” compusă în tandem de Franz Liszt și Wolf Péter, „Concertul pentru violoncel” în do major imaginat de Joseph Haydn, ”Cvartetul de coarde nr.3 - Mad Piper” gândit de Pavel Fischer, „Rapsodia ungară” propusă de Dávid Popper și „Divertimento nr. 1” compus de Leó Weiner.

    Opriți războaiele!


 

 


 

Niciun comentariu: