marți, 9 februarie 2021

Consider că anul acesta avem cel mai spectaculos campionat din ultimul deceniu


    Frumusețea partidelor, a suspansului existent aproape în fiecare partidă, cu numeroase schimbări de repartizare a punctelor în minutele de prelungire, cu surprize, cu jucători români tineri de valoare, cu străini parcă nu așa prăfuiți, cu o dispută pentru titlu mai curată, cu un joc mai deschis al echipelor, care lasă loc spectacolului, cu ratări nu neaparat din prostie, cu parade excepționale ale celor ce de regulă sunt cei mai înalți jucători de pe teren, cu goluri memorabile, cu realizări individuale sau de echipă excepționale... fac, după părerea mea, un campionat atractiv. E o încântare. Mă întristează două lucruri totuși. Primul ar fi faptul că nu s-a gândit o formulă în care al doilea jucător tânăr să nu poată fi schimbat decât cu un alt jucător tânar cel puțin 60 de minute de joc. Cel mai grav motiv de neliniște este calitatea arbitrajelor.

   În general sunt greșeli umane, dar am văzut și arbitraje tendențioase sau, în unele cazuri, lipsă crasă de valoare.  Nu numai pentru că este de-al nostru, dar îl consider pe Istvan Kovacs cel mai bun produs al arbitrajului românesc din ultimii 20-25 de ani. Am avut surpriza ca la una din emisiunile TV la care i-am fost moderator să-mi spună că i-am fost primul observator din carieră. Mă emoționasem. Să revin la ideea de bază: calitatea execrabilă a nivelului arbitrajelor din primul nostru eșalon fotbalistic. Nu cred că până acum au atins și lupta pentru titlu decât accidental, dar în ceea ce privește lupta pentru retrogradare și cea de mijlocul clasamentului este un dezastru. E timpul ca fanariotul să ne părăsească. Dacă nu se poate intern, prin măsură luată de Comisia Centrală a Arbitrilor, atunci trebuie să intervină federația (FRF-ul). Este nevoie și de V.A.R.. Neaparat!

   Hai să disecăm etapa. Derbiul etapei va avea loc duminică după prânz, în a doua partidă a zilei la Clinceni. Pentru a avea pretenții reale la titlu, craiovenii sunt cam obligați să obțină întregul pachet de puncte în fața unui adversar dificil care tocmai a învins liderul în deplasare. Totuși, cu un suflu nou dat de schimbarea antrenorului, s-ar putea obține acest deziderat. Cu o apărare un pic mai atent organizată (se cam pleacă în haită în terenul advers), cu un Ivan ce pare că-și revine, cu un Cicâldău creativ și un Nistor muncitor se poate.

   O altă partidă cu combatante din jumătatea superioară a clasamentului este cea de la Botoșani (luni, pe-nserat). Aici normal gazdele sunt favorite, dar pieptul de cocoș după victoria în fața campioanei s-ar putea să le joace feste. Medieșenii, oaspeții lor, nu excelează, dar sunt destul de oportuniști ca atunci când întrezăresc o șansă să o exploateze. Va fi o partidă deschisă, cel puțin din partea gazdelor.

   Consider că Dinamo - Sepsi ar fi cel de-al treilea joc ca importanță chiar dacă cele două combatante nu sunt implicate în lupta pentru titlu. Doar vag așa în lupta pentru un loc în „grupa campionat” (play-off, cum le place unora să spună). Se aude despre lume nouă prin Groapă (în stafuri, pe iarbă) așa că sâmbătă seară ne-am putea aștepta la un joc imprevizibil. Mai multă nevoie de puncte ar avea gazdele, care, doar cu gândul, la partea superioară a clasamentului ar putea ajunge în sudul lui.

   Ar urma două partide cu favorite certe (FCSB în deplasare la Sibiu, duminică seara, cu Hermanstadt și CFR acasă cu Voluntari, luni în închiderea celei de-a douăzeci și treia etape). Nu cred că este loc de vreo surpriză în nici unul din aceste două jocuri, mai ales că ambele echipe din fruntea campionatului vor cunoaște rezultatul de la Clinceni.

   Mă aștept ca partida Chindia - UTA (sâmbătă, în timpul dejunului) să îl aibă pe „vino-ncoace”. Doar arbitrajul ar putea impieta asupra unui joc probabil frumos. Faptul că UTA s-a cocoțat pe locul trei într-un clasament al jocurilor în deplasare, iar Chindia doarme pe locul 10 într-un clasament al partidelor jucate acasă (de fapt le-a jucat pe alte terenuri), ne face să credem că la sfârșitul jocului s-ar cam inversa pozițiile din clasamentul oficial.

   Meciurile cenușărese sunt cele cu echipe implicate destul de pregnant în lupta pentru retrogradare. Dacă în deschiderea etapei, vineri sara, Argeșul și Viitorul s-ar putea împăca fiecare cu câte un punct pe stadionul Nicolae Dobrin, în partida de la Iași, ambele echipe, Poli și Astra, vizează trei puncte duminică, aproape de matineu.

  

   

Niciun comentariu: