vineri, 19 februarie 2021

Comportare peste așteptări a lui George Buta la Campionatele Mondiale de Biatlon

   De la ultima noastră întâlnire de pe traseele de schi fond și poligonul de tir de la Pokljuka s-au mai disputat trei probe din cadrul mondialelor. Este vorba de cele două curse de „individual”, masculin (20km) și feminin (15km), și de cea de releu, fiecare națiune cu câte o fată și un băiat la start. Cred că n-ar strica să spun două cuvinte despre caracteristicile acestor tipuri de curse. Proba „individual” constă în 5 tururi de circuit presărate cu patru trageri în poligon (două culcat și două picioare intercalate). La acest tip de curse penalizarea pentru fiecare ratare nu mai este dată de parcurs suplimentar ci, mai drastic, adăugarea a câte unui minut la timpul de sosire pentru fiecare cartuș care nu și-a găsit ținta. La releu, unul + una, fiecare parcurge de patru ori parcursul cu tragere după fiecare tur asfel: băiat (două tururi), fată (două tururi), revine băiatul (două tururi), revine fata (două tururi).

 Marketa Davidova

  La fete, cehoaica Marketa Davidova a tras perfect și și-a adjudecat medalia de aur a mondialelor la doar 24 de ani. Podiumul a fost de fapt în totalitate tânăr: 2. Hanna Oeberg (Suedia, 25 de ani, o ratare) și Ingrid Tandrevold (Norvegia, 24 de ani, o ratare). Personal mă așteptam ca veterana Dorothea Wierer (Italia, 30 de ani, două ratări) să se impună. Româncele au avut comportări modeste, dar după cum am mai scris, aici lucrăm la viitor. Tricolora de origine ucraineană, Chircova a sosit a șaizecea cu două ratări, iar speranța Cotruș abia pe locul 91 fiind un dezastru în poligon (nouă ratări). Cum am spus: răbdare. Mai vorbim peste doi-trei ani.

 

George Buta

  La băieți trebuie să începem cu locul 36 al lui Buta. Cu doar două ratări, George a reușit să intre în puncte (5p) atrăgând atenția asupra perfermanțelor care îi stau în scurt timp la îndemână. Dacă scădem cele 2 minute de penalizare, George s-ar fi clasat pe 14, ceea ce ar fi fost formidabil. Tânărul Flore a ocupat locul 62 cu două ratări iar Cornel Puchianu (patru ratări), până la ultima tragere avea chiar un loc superior celui a lui George. În final a terminat imediat după Raul Flore.

   În ceea ce privește laureații, s-au așezat aurul și bronzul pe piepturile tinere (23 ani) ale norvegienilor  Sturlm Laegreid (tragere perfectă), respectiv Johannes Dale (o ratare), care l-au prins între ei în clasament pe veteranul Arnd Feiffer (30 ani, Germania, ideal în poligon). Francezul Fillon Maillet doar locul patru. Surprinde lipsa fraților Boe de pe podiumurile de premiere.

   În proba releu s-a impus Franța, în componența Antonin Guigonnat + Julia Simon, urmată implacabil de Norvegia și Suedia. Noi i-am avut pe traseu pe George Buta (a terminat primele două tururi pe locul 10 ceea ce reprezintă o superperformanță; păcat că nu rămâne decâ în statistică) și Elena Chircova cu care ne-am clasat în final pe locul 20, Chircova epuizată (deci n-are nici pregătire fizică), a pierdut în ultimul tur cinci locuri doar pe traseu. George o lăsase pe 12 înaintea ultimelor două tururi.

 

 

Niciun comentariu: