marți, 16 februarie 2021

Vara australiană: Șase din din primii opt tenismeni ai lumii onorează sferturile de finală și doar trei dintre protagoniste au reușit același lucru

   Într-un final, al patrulea tur al Australian Open pentru cele două tablouri de simplu, a demonstrat stabilitate mai ridicată în clasamentul masculin, chiar dacă media de vârstă este mult scăzută. Djokovic (1), Nadal (2), Medvedev (3), Tsitsipas (5), A. Zverev (6) și Rublev (7) și-au respectat statul de favorit pentru sferturi, doar Thiem (3) și Schwartzmann (8) capotând, austriacul chiar în turul al patrulea, în fața unor adversari considerați mai slabi de către statistică. La fete doar primele trei favorite, Barty, Halep și Osaka au ajuns programat, să zic așa, în sferturi.

   Thiem a pierdut în fața bulgarului Dimitrov (18) și totuși nu acesta este marea surpriză a sferturilor, ci tocmai adversarul acestuia din sferturi, rusul Carațev (114) care a fost nevoit să dispute și câteva tururi de calificare pentru a se afla pe tabloul principal. Celelalte jocuri din sferturi se vor desfășura după o schemă deja consacrată: 1 cu 6, 7 cu 4 și 5 cu 2, urmând ca învingătorii din ultimele două întâlniri să-și dispute a doua semifinală.

 


  La fete, cele trei mari favorite, vor juca în sferturi împotriva cehoaicei Muchova (25), americancei S. Williams (în ceea ce consider „sfertul academic”, cele două reprezentând prin performanțele lor în timp adevărate academii ale tenisului) și Hsieh (Taipei, nr. 71 mondial). Comparabilă din punctul de vedere al suspansului, al uluirii, este și prezența nr.-ului 61 mondial, americanca Pegula care va onora al patrulea sfert în fața conaționalei sale Brady (22).

   Cred că Barty va disputa semifinala cu Pegula, iar Simona, după două sau trei seturi fără dramatism cu Serena, va da valoare și conținut adevăratei finale a turneului pe care o va disputa cu japoneza Osaka. Astăzi, pare că nu va mai conta apoi cine câștigă finala, dar sâmbătă încordate vor fi năzuințele.

   În al treilea tur pe tabloul de dublu (optimi de finală) a adus în sfârșit niște adversari cu nume în fața cuplului Tecău/Melo. Niște adversari prin care să ne putem da seama ce șanse sunt ca românul și brazilianul să formeze un dublu care să se integreze pe termen lung în primele patru cupluri mondiale. Scorul nu a fost important în această întâlnire. Vă dați seama! Horia și Marcelo (cap de serie nr. 7) erau doar pentru a treia oară împreună de aceeași parte a fileului și pentru prima oară când aveau adversari serioși, slovacul Polasek/bosniacul Dodig (cap de serie nr. 9). Eram sigur că vom pierde. Mă interesa cum. Am aflat: 4-6, 3-6.

   După un prim tur în care n-au jucat decât trei ghemuri și-un zâmbet, a urmat un al doilea tur în care mai mult și-au creat un adversar decât au întâlnit un adversar, tocmai pentru a încerca unele scheme și în care am descoperit multe nesincronizări, câteva plecări comune spre aceeași parte, etc, iată că în disputa cu un cuplu puternic, sudat, am întrezărit că Horia și Marcelo au un viitor. Depinde mult și de factorul mental și emoțional psihomotor al celor doi. Eu cred că vor reuși, iar din sezonul de vară începând, timp de doi-trei ani, vor evolua constant între primele patru perechi ale lumii.

   Să mă explic. Brazilianul are un tenis deosebit de spectaculos, cu lovituri neașteptate din cele mai curioase poziții, ratează rar, dar cu frivolitate și păstrează buna dispoziție chiar și în momente dificile. Horia, mai sobru, mai pragmatic, nu este nici el lipsit de inventivitate și spirit creator. La lucru băieți! Să vă vedem!

  În turneul suplimentar feminin „Phillip Island Trophy” am ajuns cu două românce în faza optimilor de finală: Patricia Țig, care va încrucișa mănușile, cum ar spune prietenul nostru Florin Mulcuțan, cu elvețianca Teichmann pentru a o răzbuna pe Niculescu și Irina Begu, care va da o replică decisivă cred, chinezoaicei Chiang Uang. Necesară este și prezența canadiencei Andreescu (pentru creșterea încrederii în potențialul propriu) în fazele superioare ale acestui turneu și, pe de altă parte, pentru a o răzbuna pe Bogdan, perdantă în fața cazacei Dias, următorul ei adversar.

   În final vreau să-l felicit pe tânărul de numai 19 ani, bucureșteanul Filip Cristian Jianu, care a disputat duminică finala unui turneu ITF masculin din Antalia. A pierdut-o în fața argentinianului Velotti în două seturi, dar noi îl așteptăm mai sus. Deocamdată este nr. 391 mondial și este al doilea tenisman român din clasamentul general. Îl așteptăm de asemenea în viitorul apropiat în Top 100 și pe Nicholas David Ionel (nr. 536 mondial), tot din București, de doar 18 ani, al patrulea român al momentului. Astăzi, Marius Copil (30 de ani), încă mai este considerat românul momentului chiar dacă a ajuns doar pe locul 218. Pe locul trei este situat un alt sportiv aflat în partea descendentă a carierei, Alexandru Jecan (nr. 438 mondial, 32 de ani).

   

Niciun comentariu: