vineri, 12 februarie 2021

Vara australiană: Turul doi al tablourilor de simplu s-au încheiat cu câteva surprize la fete

  Așa cum v-am promis, vin cu câteva considerente de ordin general la încheierea turului doi al turneului pentru titlul de Mare Șlem de la antipod (Melbourn). Deoarece nu am avut reprezentanți pe tabloul masculin voi fi mai lapidar. Toți cei nouă capi de serie din top 10 care au trecut de turul întâi au trecut și de al doilea. Majoritatea în trei seturi și doar grecului Tsitsipas i-au trebuit cinci seturi, patru dintre ele superspectaculoase, pentru a trece de un alt sportiv de origine elenă care reprezintă acum Australia, Kokkinakis.

   Despre fete vom vorbi mai apăsat nu numai pentru că sunt frumoase, dar două dintre ele sunt de pe plaiurile carpatice. S-a cam scris în această pagină despre superperformanța Soranei Cîrstea și revenirea de la 2-5 în decisiv a Simonei Halep. A făcut-o frumos și prietenul vostru Florin Mureșan (și-al meu, bineînțeles), am făcut-o și eu.

   În afară de Petra Kvitova (Cehia, favorită numărul 9), eliminată cum emoționant ne place să ne aducem aminte, de Sorana, au mai dispărut de pe tabloul feminin nordamericancele, deținătoarea trofeului, Sofia Kenin (SUA) și Bianca Andreescu (Canada). De fapt amândurora nu le prea dădeam șanse la începutul turneului, dar nu m-am pronunțat din respect pentru performanțele punctuale de excepție obținute la US Open (Andreescu în 2019) și Australian Open (Kenin în 2020). Bianca, măcinată de accidentări și frică de pandemie nu a putut să se antreneze în condiții normale așa că talentul fără muncă nu a fost suficient. La Sofia a fost puțin invers, ea câștigând Australian Open anul trecut jucând doar cu jucătoare din afara Top 30, cu excepția semifinalei când a beneficiat de forma execrabilă a numărului 1 de atunci și de acum, băștinașa Barty. Deci nici muncă fără talent nu e suficient (cam mult spus fără talent).

   Dintre marile favorite, doar Serena Williams mai reprezintă America. Osaka, Asia și Barty, Australia sunt celelalte jucătoare din Top 10 din afara Europei care au rămas în lupta pentru titlu. Toate au câștigat în două seturi lejere cu excepția Simonei a cărei poveste o știm deja.

 

   Toate cele trei românce care au intrat ieri pe teren pentru partide de dublu au fost eliminate, așa că, din cele opt fete prezente în primul tur am rămas cu două: dublul Olaru și Mitu. Să le ținem pumnii! Pe tabloul masculin de dublu cuplul româno - brazilian Horia Tecău/Marcelo Melo nu prea au apucat să se cunoască. După trei ghemuri câștigate de-ai noștri, adversarii lor s-au retras în timp ce aveau trei mingi de ghem în al patrulea.


Niciun comentariu: