luni, 8 februarie 2021

Punct final în competițiile mondiale de sanie: romănii mai slabi decât anul trecut.

    Ultimele două sfârșituri de săptămână au programat în ordine Campionatele Mondiale de Sanie (Berchtesgaden - Konigsee, Germania, 29 - 31 ianuarie) și ultima etapă a Cupei Mondiale la sanie (St. Moritz - Celerina, Elveția, 5 - 7 februarie). Sezonul a fost mai restrâns decât în anul trecut, iar românii, văduviți și de neșansa de a nu participa la vreo două etape, dar și din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare, au obținut în final rezultate mai proaste.

   După cum v-am mai anunțat competițiile de sanie se desfășoară pe trei planuri principale (simplu băieți, simplu fete și dublu băieți) și încă două ocazionale (echipe mixte pe națiuni - fată băiat și dublu băieți, competiții de sprint pe traseu redus și cu start lansat). La Mondiale a fost un pic mai complex, dar noi, în cele ce urmează ne vom ocupa doar de competițiile principale.

   Dublu: Campioni mondiali la dublu a ieșit perechea germană Eggert/Benecken, urmată de compatrioții săi, echipajul denumit „superTobias” datorită prenumelor componenților săi, Wendl/Arlt, iar bronzul le-a revenit fraților letoni Sics. Din cele 26 de echipaje calificate în finală doar 20 au terminat ambele manși și au primit locuri de clasament. Printre abandonuri s-au numărat și cele două echipaje românești (Gîtlan/Șerban și Turea/Motzca - ambele sau răsturnat în manșa întâi).

   Etapa de la St. Moritz, ultima a Cupei Mondiale, a fost câștigată de echipajul leton Bots/Plume, urmat de frații Sics și italienii Rieder/Rastner. Competițiile de la St. Moritz au fost pline de surprize în marea lor majoritate, clasamentele generale finale fiind în mare parte cunoscute. Echipajele românești au ocupat în Elveția locurile 19 (Gîtlan/Șerban) și 22 (Handaric/Ailenei).

   Clasamentul final al Cupei Mondiale la dublu a avut în calitate de câștigător al Globului de Cristal cuplul austriac Steu/Koller - 672p, urmat de cuplul german Eggert/Benecken - 634p și frații Sics 603p. Echipajele românești au ocupat locurile 25 (Turea/Motzca - 112p) 26 (Gîtlan/Șerban - 88p) și 28 (Handaric/Ailenei - 77p).

   Fete: Campioană mondială , surprinzător, a ieșit germanca Julia Taubitz, favorita Natalie Geisenberger obținând doar medalia de argint. Podiumul integral german a fost completat de Dajana Eitberger. Raluca Strămăturaru, lidera noastră de anul trecut, a dezamăgit, obținând în prima manșă doar locul 27, necalificându-se printre cele 20 de echipaje care au luat startul în manșa a doua. Puștoaicele Curmei (locul 36), Manolescu (locul 37) și Buzătoiu (locul 43, ultimul din cele care au terminat coborârea) sunt viitorul nostru și e bine că au venit în contact cu elita mondială

   La St. Moritz competiția feminină a fost plină de surprize. Câștigătoarea, letona Elina Vitola, și locul trei, elvețianca Natalie Maag, venind din calificări. Doar Taubitz și-a onorat cartea de vizită cu un loc deoi. Nici o româncă nu s-a calificat pentru finală.

   Globul de Cristal al probei revenise încă de mult Nataliei Geisenberger cu  740p. Pe podiumul final au mai urcat Taubitz cu 634p și austriaca Madeleine Egle cu 501p. Româncele, măcinate de COVID în două rânduri au ocupat în final locuri ultramodeste: Strămăturaru - locul 34 cu 88p, Manolescu - locul 38 cu 53p, Curmei - locul 43 cu 36p și Buzătoiu - locul 48 cu 22p din 53 de fete care au punctat.

   Băieți: Campion Mondial a rămas surprinzător rusul Roman Repilov. Marele favorit, neamțul Felix Loch a trebuit să se mulțumească, după ce a dominat tot sezonul, doar cu titlul de vicecampion mondial. Pe poziția a treia s-a situat austriacul David Gleirscher. Vali Crețu a fost anul acesta liderul delegației României, obținând la mondiale un îmbunătățibil loc 24, fiind singurul dintre români calificat și în manșa a doua. Ceilalți, Crăciun - locul 28 și Turea - locul 38, ultimul din cei care au terminat coborârea, reprezintă viitorul nostru.

   La St. Moritz a câștigat austriacul Nico Gleirscher (vărul lui David), urmat de nemții Max Langenah și Felix Loch. Crețu a obținut tot locul 24, iar Turea locul 29.

   Globul de Cristal revenise de mult lui Loch cu opt coborâri câștigate din nouă și un loc doi - 870p. Pe podium s-au mai situat conaționalul său Johannes Ludwig - 581p și N. Gleirscher - 488p. Românii au ocupat în final locurile 31 (Crețu cu 103p), 43 (Turea cu 43p) și 46 (Crăciun cu 34p) din cele 55 de echipaje care au punctat.



  

Niciun comentariu: