sâmbătă, 6 februarie 2021

Vara australiană: Gippsland Trophy (I)


    Turneul WTA 500 denumit Gippsland Trophy are aproximativ aceleași caracteristici ca Yarra Valley Classic, adică 54 de sportive se luptă pentru 565.530$ și primele patru dintre ele se află în top 7 mondial (Halep, Osaka, Svitolina, Sabalenca). Participarea românească la acest turneu a fost mai numeroasă atât pe tabloul de simplu cât și pe cel de dublu. Înfrângerea Simonei Halep în sferturi o pun mai mult pe seama unei strategii meschine decât pe posibilitatea unei accidentări, astfel încât luni, la debutul Australian Open, Simona să fie în condiții optime. Mi se pare mai corect cum a procedat Serena Williams care după victoria din sferturi la Yarra Valley Classic pur și simplu s-a retras. E mai sincer.

   Pe tabloul principal al turneului Gippsland Trophy am avut așadar cinci românce, în afară de Halep, cap de serie numărul unu, au mai fost prezente Țig, Buzărnescu, Niculescu și Begu. Patricia m-a dezamăgit în primul tur în fața unguroaicei Babos (nu mai e ce a fost în turneele de simplu, în schimb unguroaica se descurcă excelent la dublu). După un meci în care vizibil valoarea și tonusul erau de partea româncei, Baboș a reușit prin dăruire și încrâncenare să întoarcă soarta partidei în favoarea ei: Țig - Babos 6-7, 3-6.

   La  Niculeasca mă așteptam la o înfrângere în primul tur în fața favoritei numărul 16, germanca Siegemund, dar jocul ei mi s-a părut mult îmbunătățit, făcând față cu destul succes în fața nemțoaicei. Și Monica s-a orientat în ultimul timp pe probele de dublu. Niculescu - Siegemund 5-7, 4-6. Cea mai mare dezamăgire pe tabloul de simplu mi-a adus-o Buzărneasca. Mi s-a părut indolentă și preocupată să părăsească cât mai repede proba de simplu. Rusoaica Casatchina, nr. 71 mondial, a spulberat-o cu un dublu 6-1.

   Irina Begu redivivus. Reciclată după perioada de pregătire în comun cu Simona Halep, Irina a dat dovadă de o capacitate de luptă și de o tenacitate ieșite din comun, trecând trei tururi, fiecare cu set decisiv, care au totalizat aproape nouă ore de joc efectiv. În primul tur, în fața favoritei numărul 11, chinezoaica S. Jeng, a cedat primul set la trei, după care și-a adjudecat ultimele două cu 7-5, 6-4. În turul următor a dat ochii cu belarusa Sasnovici, în fața căreia a pierdut de asemenea primul set la 5, dar cu un dublu 6-4 apoi a trimis-o la duș. Cea mai spectaculoasă și grea victorie a Irinei a fost cea din fața favoritei numărul 5, sclifosita englezoaică Konta (mai țineți minte comportarea ei de la Arenele de Tenis când l-a adus pe căpitanul echipei de Cupa Federației a României, Ilie Năstase, să facă spume la gură și să-i arunce injurii?). Răzbunarea a fost dulce și grea, dar frumoasă. După ce a pierdut primul set la 4 au urmat două seturi cu tie-break, în care Irina a salvat și câteva mingi de meci. La al doilea set s-a ajuns la 12-10 pentru Irina. Ultimul tie-breack a fost adjudecat la 4. În sferturi Irina nu a făcut față japonezo-francezo-haittianei Naomi Osaka (numărul trei mondial și favorită numărul doi a turneului) și după un prim set relativ echilibrat ar spune scorul, 5-7 (nu și comportarea de pe teren) a urmat un set în care Begu abia își mai trăgea picioarele, ultima minge fiind o izăvire pentru ea. Scor 1-6.

   Simona Halep mi s-a părut relaxată cu chef de joc și joacă, conștientă de valoarea ei și plină de încredere. În primul tur a stat apoi s-a distrat cu rusoaica Potapova cu un dublu 6-4 mai mult din joacă. În turul trei a adus un zâmbet pe fața Monicăi Niculescu eliminând-o în pași de vals pe germanca Siegemund cu 6-2, 6-4. Partida din sferturi din fața rusoaicei Alexandrova a început normal sub nota de dominare a Simonei, dar s-a întâmplat ceva foarte ciudat în ghemul patru al primului set. La minge de 3-1 pentru Simona, rusoaica trimite o minge clar afară, la câțiva centimetri buni de liniile terenului. Arbitri de linie nu sunt, aparatura electronică a tăcut și arbitra a dat punct câștigat rusoaicei. Nedumerită Simona se mai uita încă perplex câtre arbitră și cred că și-a spus:„o asemenea bătaie de joc nu accept; dacă voi nu mă vreți îmi văd eu de interesele mele”. Din acel moment Simona se plimba pe teren, mimând uneori o indispoziție la spate, așa, mai mult de ochii telespectatorilor. Rusoaica a câștigat 6-2, 6-1. În semifinale Alexandrova se va întâlni cu letona Canepi, iar Osaka cu belgianca Mertens.

   La dublu am avut patru perechi cu cel puțin o reprezentare românească și mai avem una. Simona Halep a făcut pereche cu australianca Gavrilova cu care a trecut relativ lejer două tururi, 6-2, 6-2 cu cuplul ceho-elvețian Strykova - Bencic și în super tiebreak cu 10-2 după 7-6, 2-6 cu cuplul nordamerican Mattek Sand (SUA) - Dabrowski (Canada). În sferturi ar fi trebuit să se întâlnească cu cuplul româno-francez Buzărnăescu - Cornet, dar după episodul cu Alexandrova de la simplu Halep și-a pierdut interesul și sub motivul aceleași indispoziții la spate s-a retras.

   Cuplul român Niculescu - Țig a debutat cu dreptul în fața cuplului franco-argentinian Garcia - Poborska, chiar dacă amândouă jucaseră în aceeași zi partide de simplu dar cu implicații diferite. A fost mai dedicată Niculescu. După 5-7 în primul set a urmat un 6-3 normal și un super tie-break (10-6) nesperat de lejer. În turul următor Patricia și Monica s-au întâlnit cu favoritele numărul patru slovena Klepac - belgianca Mertens de care au trecut printr-o mobilizare comună cu 6-3, 6-3. Nici nu prea a tras Mertens. În sferturi capricioasa Patricia a avut câteva momente de visare, neatenție crasă, lipsă de concentrare care au dus la ratarea în serie a mai multor oportunități de închidere a ghemurilor (foarte numeroase cazuri de 40-15 în favoarea lor ratate atât pe serviciul lor cât și al adversarelor) sau chiar a meciului. Niculescu - Țig contra rusoaicelor Blincova - Cudermetova (favorite numărul 8) 6-2, 2-6, 8-10 în super tie-break. De menționat că în ultimul act la 8-6 pentru ale noastre Patricia a trimis patru mingi consecutive în afara terenului. Păcat!

   Cuplul româno-chinez Begu - Uang au părăsit repede turneul în fața favoritelor numărul 7, ruso-germanca Zvonareva - Siegemund cu 6-3, 6-2, preocupate parcă de interesele lor în proba de simplu. Begu după cum v-am spus m-a încântat la simplu.

   Singura româncă rămasă în cursa pentru un trofeu, Mihaela Buzărnăscu, este chiar cea care mă dezamăgise cel mai mult la simplu. Cu toate că nu au avut un joc complex, elaborat, cuplul româno-francez Buzărnescu - Cornet s-a strecurat cum-necum până în semifinale. Turul unu 6-4, 2-6, 10-2 cu cuplul japonezo-ceh Ninomia - Voracova. Turul doi 6-3, 6-1 cu cuplul Carter (SUA) - Stefani (Brazilia), favorite numărul șase dar fără nici un chef de joc. În sferturi după cum vă spuneam a beneficiat de abandonul lui Halep, iar astăzi se întâlnește pentru un loc în finală cu favoritele numărul unu, cehoaicele Krejcikova - Siniakova. În cealaltă semifinală se întâlnesc rusoaicele Blincova - Cudermetova cu favoritele numărul doi, surorile Chan din Taipe.


G. Ruia

   


Niciun comentariu: