joi, 18 februarie 2021

Vara australiană: Am ajuns în semifinale; sarabanda predicțiilor eronate și a marilor surprize

    În mod normal orice predicție are doza ei de risc. O greșeală frecventă a celor care fac astfel de predicții este să justifici eroarea. Nu neaparat pentru a epata, dar asta voi face mai jos. Nu e bine, dar e un subiect pe care de mult vreau să-l ating și să conștientizez suporterul în special și spectatorul în general despre acest adevăr nespus. Este o latură care atinge doar sportul feminin. Este acea latură în care capacitățile fizice și emoționale ale consoartelor noastre scad natural în anumite perioade. Indiferent de performanțele uluitoare ale tehnologiei ultramoderne corpul uman are legile lui și, pentru sănătatea frumoaselor noastre, pentru bătrânețile liniștite al sportivelor, este bine să nu-l supărăm pe Dumnezeu, ar spune un prieten.

      Cred că Simona a avut o astfel de zi în meciul cu Serena. Nu i-am mai văzut bucuria de a trimite mingea dincolo de fileu, în terenul de țintă. Ba chiar am întrezărit un oarecare rictus la serviciu. Poate fabulez. Odată, la un pahar de vin, abordând acest subiect selenar, un prieten mi-a spus că cele câteva zile pe an nu ar trebui să afecteze momentele cruciale din cariera unei sportive. În tenis nu prea e valabil. Un turneu pentru Mare Șlem durează două săptămâni. În medie, pentru fiecare sportivă participantă până în fazele finale, sunt 50% șanse să prindă o astfel de perioadă. Acesta este și unul din motivele pentru care fluctuația rezultatelor strict pozitive ale sportivelor este mai ridicată decât cea a atleților, a masculilor.

   Semifinalele Australian Open stau să înceapă. De fapt prima semifinală, una feminină, a început deja, dar despre ea vom vorbi altă dată. Sferturile masculine l-au adus pe Tsitsipas (5) la rampă. De la ultimele patru servicii din setul doi și până la 5-5 și 0-40, Nadal (2) a avut o perioadă de 27 de servicii consecutive câștigate. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că va interveni ceva. Și a intervenit. Practic era imposibil ca acea concentrare maximă asupra serviciului să nu lase urme. Și a lăsat în tie-break, pe care Nadal l-a pierdut la 4 și în care și-a pierdut de trei ori serviciul reușind doar un minibreak chiar la prima minge. Restul a fost poveste, grecii nemaifiind așa mândri de pe vremea americanului Sampras.

   În celelalte trei sferturi Medvedev(4) l-a distrus pe Rublev(7), Djokovic (1) pe A. Zverev (7) și marea mare surpriză, numărul 114 mondial, Carațev pe Dimitrov (18). Nu cred că rusul va face față totuși numărului unu mondial, sârbul Djokovic fiind alimentat și de disputa lui verbală cu întreg mapamondul.

   La fete pe lângă victoria de gală a Serenei în fața Simonei, uluirea australienilor a fost amarâtă de înfrângerea favoritei numărul unu și a omului lor de suflet Ashleigh Barty în fața capului de serie 25, cehoaica Muchova. Încelelalte două sferturi Osaka și-a văzut de-ale ei cu Hsieh, iar Brady a învins-o pe Pegula. Mă pregăteam să prevăd victoria japonezei în fața Serenei, dar nu cred că mai e nevoie. După cum vă spuneam semifinala a început și scorul e cel așteptat. Încă după finala de la US Open de anul trecut am zis că acela a fost cântecul de lebădă al Serenei. Dacă e om nu are cum să mai dispute vreo finală a vreunui turneu pentru Mare Șlem. Între timp Osaka a câștigat în doar 75 de minute.

   Despre turneele de dublu mai vorbim doar la sfârșit. În acest an, la Australian Open nu s-au disputat în paralel tradiționalele turnee de juniori.

   Câteva cuvinte și despre comportarea de excepție a Irinei Begu la Phillip Island Trophy (tot la Melbourne) unde doar hazardul a făcut-o să piardă la 5 în tie-break-ul setului decisiv la canadianca Andreescu. Ce păcat de sincopa din fața sârboaicei Stojanovic din primul tur al Australian Open. În rest Irina a avut un debut de sezon excepțional. O aștept în acestă primăvară între primele 50 de jucătoare ale lumii (valoric este deja, dar statistica încă o ține mai departe), iar la vară în top 30 sau, cine știe(?), chiar mai aproape de Simona. Tot s-au antrenat împreună toamna - iarna asta. În semifinalele turneului Cazatchina tocmai a bătut-o pe Collins și urmează probabil victoria Biancăi Andreescu în fața cehoaicei Bouzkova.

 

Niciun comentariu: