duminică, 14 februarie 2021

Vara australiană: Șase fete și opt băieți au mai rămas din primii 10 capi de serie după trei tururi complete

   Ne-au părăsit atenția doi tenismani la care nu mă prea așteptam să clacheze. Argentinianul Schwartzmann, favorit nr. 8, și ceha Ka. Pliskova, favorită nr. 6, nu păreau să aibă sincope. Dacă pentru cehoaică întâlnirea cu conaționala și tiza sa, Karolina Muchova (5-7; 5-7), am putea întrezări o oarecare umbră de posibilitate de surpriză, Muchova fiind mai tânără (24 de ani) și în ascensiune (locul 27 mondial), în ceea ce-l privește pe argentinian, când tocmai se părea că zeii patagonezi s-au aliniat în fața micuțului Diego (170cm) scoțîndu-i în cale doar adversari de mâna treia sau a patra (în primul tur cu unul venit din calificări, iar în al doilea chiar cu un perdant norocos), iată că în turul trei, în fața unui alt jucător venit din calificări, rusul Aslan Carațov, locul 114 mondial, clachează și pierde în trei seturi egale 3-6.

   Așadar am rămas cu Barty (1), Halep (2), Osaka (3), Svitolina (5), Sabalenka (7) și S. Williams (10) la fete, respectiv Djokovici (1), Nadal), Thiem (3), Medvedev (4), Tsitsipas (5), A. Zverev (6), Rublev (7) și Berrettini (9) la băieți. Parcă mai mulți decât în alte sutuații similare.

   Haideți să mai punctăm câteva lucruri interesante din vara australiană. În primul rând aș scoate în evidență calificarea în turul trei a perechii de băieți româno-braziliană, Horia Tecău/Marcelo Melo (favoriți numărul 7). Ei au întâlnit în turul doi perechea Radu Albot (Moldova, nr 128 mondial la dublu)/Daniel Evans (Marea Britanie, nr. 154 mondial la dublu), adică niște adversari fără pretenții. Unde mai pui că Radu tocmai terminase în urmă cu 90 de minute un meci de peste trei ore (181 de min.) la simplu pe care, din păcate l-a pierdut.

                                       Marcelo și Horia

   Mă așteptam deci ca nici acest meci să nu aibă timp să ne edifice asupra modului cum se înțeleg în teren Horia și Marcelo. Sunt la începutul unei colaborări care poate aduce titluri la cel mai înalt nivel sau, din contră, un mixt imiscibil. Un fel de lasă-mă să te las. După primele 25 de schimburi de mingi scorul arăta 5-0 în primul set. Aici ori cuplul latin a lăsat-o mai poale pentru a exersa diverse scheme de joc, ori adversarii lor au avut întradevăr un puseu de adrenalină, forță și inteligență în joc, deoarece setul s-a încheiat la unu abia după ce fiecare pereche și-a adjudecat câte opt schimburi de mingi.

   Setul doi a fost deosebit de disputat, ajungându-se la tie-break. Aici și pe fondul oboselii evidente  a lui Radu, Horia și Marcelo au apăsat pe turbo și au câștigat cu 7-2.

   Despre Simona Halep v-am povestit anterior așa că în al doilea rând aș fi dorit să vă suplimentez informațiile cu turneul de dublu mixt. Stupoare! Nici un român nu participă la dublu mixt. Explicația am găsit-o un pic mai târziu. Eliminate în haită în primele două tururi de Australian Open, româncele s-au orientat, tot în haită către oportunitatea oferită de gazde care au înființat un turneu WTA250 (de mai mică importanță), oferindu-le eliminatrlor AO șansa de a câștiga puncte ATP și bani și pe alte căi. Mă așteptam totuși să o văd pe Monica Niculescu cu Horia Tecău la dublu mixt. Acest lucru însă ar fi împiedicat-o pe Monica să participe la celălalt turneu, așa că, veți vedea, Monica na ajuns nici pe capră nici în fundul carului.

   La turneul WTA250 (Phillip Island Trophy) de care vă spuneam și al cărui prim tur a început deja, dintre românce s-au înscris: Buzărnescu și Niculescu (eliminată din primul tur de calificare) în calificări, iar mai apoi, după ce Miki a trecut de două tururi de calificare s-a alăturat celorlalte căprioare carpatine urcate direct pe tabloul principal: Begu, Bogdan și Țig. Irina și Ana au trecut destul de surprinzător de primul tur, având adversare de top mult mai bine clasate  (6-3; 6-3 cu Podoroska - Argentina, respectiv 4-6; 6-3; 6-3 cu Sevastova - Letonia). Patricia încă nu a jucat cu Țurenco (Rusia), iar Begu va juca în turul doi cu o altă rusoaică, Blincova. Acestea sunt ultimele amănunte pe care vi le mai împărtășesc în acest articol.

   

  

   

 

Niciun comentariu: