joi, 11 februarie 2021

Au debutat, cu participare românească, Campionatele Mondiale de Biatlon

   În perioada 9 - 21 februarie, la Pokljuka, în Slovenia se desfășoară Campionatele Mondiale de Biatlon. Pentru români se speră la o comportare cât mai bună a brașovenilor George Buta (27 de ani, cu un procentaj de 85% ținte doborâte și o anduranță aproape de cea medie a plutonuilui) și Cornel Puchianu (31 de ani, doar 70% procentaj în poligon, schiat în media plutonului) cu care s-ar putea obține performanțe în jurul locului 40. Dacă se va urca în top 30 va fi o plăcută surpriză, cu promisiuni pentru sezonul viitor. Recentele locuri 32, respectiv 29 de la proaspăt încheiatele Campionate Europene de la Duszniki Zdroj (Polonia) nu sunt chiar așa de relevante, puțini sportivi din elita biatlonului fiind prezenți.

   Deocamdată s-a disputat doar proba releu pe echipe mixte în care România a fost reprezentată bine de Buta, slab de Puchianu și dezastruos de sportiva de origine ucraineană, Elena Chircova (26 ani). Din cauza acesteia, Ana Cotruș (23 ani) nici nu a mai apucat să intre în cursă, echipa României fiind depășită cu un tur și trimisă la vestiare. În final s-a consemnat locul 25, deplorabil pentru concursurile de echipă unde ne-am obișnuit cu locuri în top 20. Pe vremea Evei Tofalvi chiar ne-am apropiat de top 10.

   Despre implementările acestea cu sportive ucrainiene am mai scris. Sunt o prostie. De o valoare îndoielnică, au și o vârstă la care greu se mai poate îmbunătății ceva. Aș prefera ca sportive românce tinere să folosească banii federației pentru dezvoltarea în timp a unui lot valoros, românesc. Se încercase și la băieți dar acolo văd că au renunțat imediat.

   Releul pe echipe a fost câștigat de marea favorită Norvegia (în componeța Laegreid și J.T. Boe - băieți; Eckhoff și Roeiseland - fete), urmată de Austria și Suedia. Favoritele mele, Franța și Italia m-au cam dezamăgit ocupând în final locurile 5, respectiv 6. De remarcat faptul că Moldova a depășit România, frații de peste Prut obținând locul 22.


                          Trei din cei 4 norvegiani laureați cu Roiseland în prim plan

   Câteva repere numerice n-ar strica: Peste 300 de sportivi de elită din 38 de țări sunt așteptați să concureze în 12 evenimente pe parcursul a 9 zile de competiție în timpul Campionatelor Mondiale. Fără fani care să poată participa din cauza protocoalelor de sănătate COVID-19, s-a pus un accent și mai mare pe asigurarea celei mai bune experiențe a spectatorilor.

   Avem și declarația președintelui federației internaționale de biatlon (IBU), suedezul Olle Dahlin:
    „Lumea s-a schimbat semnificativ de când am găzduit ultima dată Campionatele Mondiale și, în mod firesc, a trebuit să ne adaptăm evenimentul principal pentru a reflecta asta. Dar ceea ce a rămas același este devotamentul sportivilor noștri și dorința noastră de a oferi cel mai bun mediu pentru ca aceștia să concureze. Suntem recunoscători echipei organizatoare din Pokljuka care a lucrat neobosit în circumstanțe foarte dificile pentru a se asigura că acest eveniment poate continua. Nu avem nicio îndoială că locația va oferi condiții excelente pentru biatlonul de talie mondială. Deși suntem dezamăgiți, nu vom avea fani în tribune, știm că milioane de oameni vor urmări acasă în întreaga lume.”


Niciun comentariu: