miercuri, 10 februarie 2021

Vara australiană: Frumoasă, deșteaptă, valoroasă și cât mai târziu acasă - Sorana Cîrstea

    A fost o capodoperă de strategie a Soranei. Nu știu dacă a fost elaborată de ea, de echipa ei sau împreună. După cum s-a văzut în timpul jocului relația ei cu Cruciat (v-am spus despre episodul lor bizar de săptămâna trecută) a revenit la normal. Se pare că a fost doar un moft exacerbat de ambele părți. Astă noapte Sorana a fost magnifică. Voi începe cu victoria ei din turul doi urmând ca apoi, în următorul articol, să arunc o privire generală peste primul tur cu aplecație către românce (Horia joacă mâine).


                                     Frumusețea efortului util

 

   Sorana i-a predat Petrei Kvitova (Cehia) o lecție completă, în care valoarea sa personală, nu chiar așa decalată față de numărul 8 mondial și favorita numărul 9 a turneului pentru titlu de Grand Slam (asta deoarece capii de serie nu sunt stabiliți după ultima săptămână ci după turneele încheiate cu o săptămână înainte; e normal, stabilirea tablourilor fiind făcută înainte de finalele în curs de desfășurare), ambiția, dedicația și în primul rând strategia au fost decisive.

   Partida a debutat cu dublă greșeală și pierderea primului serviciu pentru Sorana. Era o scurtă perioadă de studiu. Sorana revine după 1-3 cu patru ghemuri consecutive în care ideea de bază a fost puterea și raliul. Schimburile de mingi erau intense, în forță, lungi și cu o cantitate mai mare de energie cheltuită de cehoaică. Sorana o plimba stânga dreapta la nesfârșit după care puncta cu câte o minge în contratimp sau, mai rar, câte o scurtă. La 5-3 pentru Sorana ambele își pierd serviciul și Sorana valorifică prima minge de set.

   Chiar dacă a fost pierdut setul doi de către Sorana, acesta a fost chintesența victoriei finale. Pentru Sorana nu conta în contul cui se scurg punctele din acest set. Ideea ei de bază a fost să o macine cu mingi și schimburi lungi și tari, dintr-un colț în altul al terenului până la epuizare. Petra a avut neinspirația ca în majoritatea cazurilor să returneze pe centru și doar loviturile decisive le trimitea lateral, lovituri după care Sorana nu se obosea prea mult. Erau și destul de rare pentru că nu prea îi lăsa timp de manevre. În sprijinul acestei afirmații avem cifrele temporale. În primul set, cele 10 ghemuri s-au terminat în medie după 4,8 minute fiecare, timp și așa foarte mare. Setul doi, care a cuprins doar șapte ghemuri a avut o medie de 5,85 minute pe ghem. Imens.

   Toate acestea au dus la un set trei în care dacă te uitai în privirea Petrei vedeai deznădejde, iar în gestica sa neputință. Era terminată. Renunța pur și simplu să mai alerge. Încerca să scurteze punctele dar nu mai putea. Ter-mi-na-tă!.  În doar 38 de minute Sorana a distrus-o pe Petra cu un 6-1 nimicitor, în care doar în ultimul ghem Petra a mai răbufnit, Sorana reușind să valorifice abia a patra minge de meci.

Niciun comentariu: