marți, 9 februarie 2021

Cortina d'Ampezzo (Italia) - gazda Campionatelor Mondiale de schi alpin din acest an

    Cel mai mare eveniment sportiv anual hibernal este, fără nici o discuție, desfășurarea finalelor Campionatelor Mondiale de schi. Profitând și de faptul că mai avem un an până la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă (Beijing - 4 - 20 februarie, 2022), mondialele din acest an sunt de o importanță imensă pentru elita schiului alpin. Faptul că JO durează 17 zile, iar CM de schi alpin au fost programate cam în aceeași perioadă a anului (8 - 21 februarie, a.c.) timp de două săptămâni, ne arată importanța pe care o dă Federația Internațională de schi acestui eveniment. Acest articol dorim să fie și un test pentru cititorii noștri în ceea ce privește interesul pe care aceștia îl au pentru acest sport. În funcție de ce semnale primim vom decide dacă dezbatem subiectele zilnic și în cotidian sau numai pe site.


 

   Cortina d'Ampezzo, denumită și Regina Dolomiților, este un domeniu schiabil de excepție. Nu numai pentru schi v-o recomand să o vizitați măcar o dată. Am trecut pe acolo în decembrie 2004. Nu mai aveam voie să mă urc pe schiuri din cauza genunchilor, dar am străbătut cu piciorul, cu autocarul și cu transportul prin cablu întreaga zonă de sud al Munților Dolomiți. A fost un vis. Mi-am imaginat și cum ar arăta vara acele cărări. Am hălăduit două săptămâni prin zonă având cazarea chiar în Cortina d'Ampezzo, într-un hotel mic, cochet, tipic unei cabane montane cu tradiții culturale și culinare păstrate chiar la nivel de gest.

   Am avut și o emoție personală, deoarece în 1956, chiar cu 24 de zile înainte de a mă naște, tocmai se încheiaseră la Cortina d'Ampezzo Jocurile Olimpice de iarnă. Am vizitat și bătrânele baze sportive (pârtii de bob, trambuline naturale de sărituri, patinoare, părtii de schi...) încă în stare de funcționare la acea vreme și le-am comparat cu cele moderne, din apropiere.

   Cortina d’Ampezzo este pregătită pentru Campionatele Mondiale de Schi Alpin din 2021, punctul culminant al acestui sezon de schi alpin. În perioada 8 - 21 februarie, Regina Dolomiților va fi punctul central al lumii schiului, cei mai buni sportivi din toate disciplinele concurând pentru medaliile de aur oferite.

   Expresiile numerice din spatele organizării Campionatelor Mondiale sunt impresionante. Există cinci pârtii oficiale (sportivii vor concura pentru medalii pe patru dintre acestea, în timp ce una este dedicată antrenamentelor sau curselor de calificare); 13 curse, care vor decide cu un un total de minim 39 de medalii; 600 de sportivi din 70 de națiuni (inclusiv România) vor defila pe parcursul a 14 zile. Sunt 3.500 de persoane implicate, inclusiv personal, voluntari și membri ai echipelor; 450 de bărbați și femei care lucrează pe pârtii, 550 de medii acreditate. Sunt instalate 140 de camere TV și 90 dintre acestea vor funcționa simultan, transmitând imagini către peste 500 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

   PROGRAMUL CAMPIONATULUI MONDIAL

   Ceremonia de deschidere a avut loc duminică, 7 februarie.

   Luni, 8 februarie - Combinta alpină pentru femei (reprogramată din cauza zăpezii abundente pentru 15 februarie);

   Marți, 9 februarie - Super G feminin ora 13:00;

   Miercuri, 10 februarie - Combinat alpină masculină 10.00 / 13.30

   Joi 11 februarie - Super-G masculin Sâmbătă,

   Sâmbătă, 13 februarie - Coborâre feminin 11.00

   Duminică 14 februarie - Men Downhill 11.00

   Luni, 15 februarie - Combinata alpină feminin (reprogramată din 8 februarie)

   Marți, 16 februarie - Slalom paralel (feminin și masculin) 14.00

   Miercuri, 17 februarie - Slalom paralel pe echipe 12.15

   Joi 18 februarie - Slalom uriaș feminin 10.00 / 13.30

   Vineri 19 februarie - Slalom uriaș masculin 10.00 / 13.30

   Sâmbătă, 20 februarie - Slalom feminin 10.00 / 13.30

   Duminică 21 februarie - Slalom masculin 10.00 / 13.30

  

Niciun comentariu: