sâmbătă, 13 februarie 2021

Suedezul Martin Ponsiluoma surprinde printr-un titlu mondial la sprint (biatlon); doi francezi pe podium

    Biatlonul și-a desemnat primul laureat într-o probă individuală. Cum toți ochii erau îndreptați spre comportarea fraților Boe (T și JT) nu s-a prea observat cum Martin s-a strecurat fără greșeală prin poligon și cu o anduranță în schi nu foarte ridicată, dar suficientă pentru a rezista celor care au făcut câte un tur suplimentar s-a cocoțat pâna la medalia de aur. Tânărul (25 de ani) din Oestersund se află la cea mai mare victorie a carieri. Mai are în palmares, în Cupa Mondială, două victorii la Hochfilzen și una la Oberhof, dar acelea au fost obținute cu echipa.

                                          Martin Ponsiluoma

   Francezii Simon Desthieux (29 de ani, fără ratare în poligon) și Emilian Jaquelin (25 de ani, o ratare la culcat) au obținut medaliile de argint, respectiv bronz, ale probei de sprint masculin, mângâindu-mi și mie orgoliul. După cum ați obsrvat deja, în lipsa competitorilor români de valoare ridicată în sporturile de iarnă, emoțiile mi s-au îndreptat în general către italieni și francezi, iar acolo unde nici aceștia nu au performanțe de top 20, gen sărituri de la trambulină, atenția mea se îndreaptă spre polonezi (Malisz e de vină).

   Am avutși români în competiție, trioul brașovean Cornel Puchianu (Moieciu de Sus, 31 de ani), George Bute (Moieciu de Jos, 27 de ani) și Raul Flore (Bran, 24 de ani) reprezentând țara noastră. Cei trei au avut comportări relativ modeste. Ne așteptam la o calificare pentru proba de urmărire a lui Cornel, dar cele patru ratări din poligon (una la culcat și trei la poziția picioare) l-au trimis în final până pe locul 85.


                                                 George Buta 

   Chiar dacă nu este o performanță deosebită, locul 60 ocupat de George cu o ratare la culcat și  cu o viteză de regim modestă, a fost suficient pentru a avea o participare și în proba de urmărire de duminică (de pe ultimul loc). Câteva cuvinte și despre Raul. Biatlonul este un sport greu, în care performanțele se obțin după 25, 26 de ani. Locul 82 obținut de acesta, cu două ratari la poziția culcat este sub ceea ce se dorește de la el. Îl așteptăm în anii următori să-și îmbunătățească performanțele pe pârtie și în poligon și, împreună cu Cornel și George, să pună bazele unui lot românesc care să urce în top 15 în probele pe echipe. Deocamdată ne scăldăm pe locuri modeste, 20 - 25.

Niciun comentariu: