duminică, 14 februarie 2021

La Pokljuka, Emilien Jacquelin (25 de ani) și-a păstrat titlul de campion mondial în proba de urmărie. George Buta a avut o comportare de excepție

    Nu toată lumea știe ce înseamnă o probă de urmărire, de aceea îmi cer scuze pentru cei care cunosc mecanismul acestor probe. În diverse sporturi de iarnă, dar nu numai, există unele probe rapide, de sprint, în care se determină un câștigător, iar ceilalți se aliniază în clasament ținându-se cont de timpii înregistrați la treecerea liniei de sosire. Probele de urmărire, care urmează acestor probe, sunt de obicei mai complexe și se pornește la start în ordinea și după timpii înregistrați în proba simplă. Pare inechitabil, dar nu este așa. De cele mai multe ori câștigătorul probei de urmărire nu este cel care a câștigat proba simplă.

 


  La biatlon, proba simplă este proba de sprint, care constă în trei tururi de circuit identice, intercalate cu sesiuni de tragere din poligon. După primul tur se trage din poziția culcat, iar după al doilea tur se trage din poziția picioare. Dimensiunea țintei la poziția culcat este mai mică decât cea de la tragerea din poziția picioare. Proba de urmărire, proba mai complexă, constă în cinci tururi, de obicei identice cu cele de la proba simplă, intercalate cu patru sesiuni de tragere în ordinea culcat, picioare, culcat, picioare.

   Pentru a da echitabilitate probelor de urmărire ar putea fi considerată proba ca un tot unitar, format din opt tururi de circuit și șase trageri în poligon. Ca la o cursă ciclistă în două etape, unde clasamentul după prima etapă este unul și clasamentul general după două etape ar reprezenta clasamentul probei de urmărire. Nu contează strict rezultatul din etapa a doua decât statistic.

   După cum ne aducem aminte Emilien Jacquelin a câștigat vineri medalia de bronz la sprint sosind la 12,9 sec. în spatele laureatului Ponsiluoma (Suedia). Cu o tragere impecabilă, nici o ratare între cele douăzeci de focuri, Emilien nu a lăsat nici o speranță eventualilor contestatari. Plecat al optelea la 13,8 secunde în spatele lui Jacquelin, suedezul Sebastian Samuelsson, a tras și el perfect și, depășindu-l în apropierea liniei de sosire pe JT Boe și-a adjudecat medalia de argint la 7,3 sec de vechiul și actualul campion mondial, la doar 23 de ani. Surpriză după părerea mea. Medalia de bronz i-a revenit norvegianului Johhanes Thingnes Boe (27 de ani) cu două ratări în poligon. Se știe că JT este un schior de talie și ar face față în top 20 în probele de schi fond. Locurile patru și cinci au revenit altor doi francezi Quentin Fillon  și Simon Desthieux.

 


   O comportare excelentă a avut românul George Bute care plecat ultimul (al șaizecelea, la 2 min. și 15 sec. de Ponsiluoma, a reușit, cu o singură ratare în poligon (primul picioare), să depășească nu mai puțin de 21 de adversari, ocupând în final locul 39. Cum cursa de CM contează și ca etapă în Cupa Mondială la Schi, George a obținut și primele lui puncte (2) în elita mondială într-un concurs individual.

Niciun comentariu: