duminică, 7 februarie 2021

Vara australiană: Finalele săptămânii

   Spuneam în primul articol „Vara australiană” despre faptul că nu mai puțin de 6 turnee (3ATP și 3 WTA) au loc în această săptămână. Este adevărat că despre turneele4 masculine nu prea v-am povestit. Motivul este lipsa românilor de pe terenuri. În cele ce urmează vom aborda finalele tuturor acestor turnee.

 

  Cel mai important turneu al săptămânii a fost ATP Cup, competiție masculină pe națiuni, aflată la cea de-a doua ediție. Cu o participare restrânsă datorită pandemiei, doar 12 echipe spre deosebire de 24 câte au fost anul trecut, s-au format patru grupe ale căror câștigătoare s-au întâlnit în semifinale. Fiecare meci consta din disputarea a două jocuri de simplu și unul de dublu. Loturile erau mai numeroase așa că până la începutul fiecărui meci nu se știa exact cine intră la joc, strategia folosirii jucătorilor din lot fiind independentă și aleatorie. Competiția a fost tratată cu onoare, din fiecare lot făcând parte cei mai valoroși jucători avuți la dispoziție.

   Cele douăsprezece țări, Germania, Serbia, Canada (gr. A), Spania, Grecia, Australia (gr. B), Italia, Franța, Austria (gr. C) și Rusia, Argentina, Japonia (gr. D), s-au încheiat cu clasamente în ordinea echipelor descrise mai sus, așa că pentru semifinale s-au calificat Germania vs Rusia și Italia versus Spania. Rusia (2-1) și Italia (3-0) au avut câștig de cauză și și-au disputat finala. După cele două jocuri de simplu (Rublev - Fognini 6-1, 6-2 și Medvedev - Berrettini 6-4, 6-2) din finală Rusia devenea câștigătoare a competiției așa că nu s-a mai disputat ultimul meci de dublu. Anul trecut, la prima ediție, competiția fusese câștigată de Serbia, 2-1 în finala cu Spania.

 

   La masculin s-au mai disputat turneele Murrey River Open (în finală britanicul Evans, 30 de ani, l-a învins pe canadianul de 19 ani Auger-Aliassime cu 6-2, 6-3) și Great Ocean Road Open (în finală s-au întâlnit doi italieni din generații diferite. De data asta tânărul de 19 ani, Sinner, l-a învins pe mai vârstnicul, 29 de ani, Travaglia cu 7-6, 6-4.

   La feminin Turneul Gippsland (cel cu Halep) s-a impus în finală belgianca Mertens, 6-4, 6-1 cu estoniana Kanepi, iar la Yarra Valley Classic s-a impus favorita principală, numărul unu mondial, amfitrioana Barty, 7-6, 6-4 cu spaniola Muguruza. În „Turneul condamnatelor” cum l-am denumit eu, denumirea oficială este Grampians Trophy, estona Kontaveit și americanca Li au câștigat surprinzător, în set decisiv (super tie-break), partidele lor cu grecoaica Sakkari, respectiv conaționala Brady. Și mai surprinzătoare a fost decizia organizatorilor de a nu se mai disputa finala, ambele jucătoare fiind declarate câștigătoare ale turneului, împărțindu-și în mod egal atât laurii pentru victorii cât și premiile în bani pentru finalistă și învingătoare. Cred totuși că Sorana Cîrstea a ratat pe prostia ei câștigarea unui nou turneu WTA. Păcat!






  

Niciun comentariu: