miercuri, 9 aprilie 2025

Archebuze pe Arena Națională, bombă la Sibiu

     Cam așa ar putea fi descrisă etapa încheiată luni. Cele doar 13 goluri marcate au consfințit în 6 meciuri victoria gazdelor și doar într-unul pe cea a oaspeților. Dar ce victorie? Combatantele de la Sibiu joacă anapoda. Pierd puncte acasă și câștigă în deplasare în acest play out. De remarcat că buzoienii au înscris jumătate din golurile marcate în deplasare din întreaga etapă, inclusiv play off-ul. FCSB - „U” 1-0 contestat; Rapid - Dinamo 1-0 tactic; CFR - Craiova 2-0 mai clar; Galați - Iași 1-0 merituos; Ploiești - Sf. Gheorghe 2-1 corect; Arad - Botoșani 1-0 tontoroiul; Sibiu - Buzău 0-2 na-ți-o! Constanța - Slobozia 1-1 constant și slobod (cu teleguța). Să vedem cum arată clasamentele reale.


Grupa campionat

 1. FCSB                 35p

 2. CFR                   33p

 3. Craiova              32p

 4. „U”                    29p

 5. Rapid                27p

 6. Dinamo             25,5p

Grupa retrogradare

 1. Sibiu                  24,5p

 2. Ploiești              24p

 3. Arad                  23p

 4. Galați                22p

 5. Botoșani           21,5p

 6. Sf. Gheorghe    20,5p

 7. Constanța         19,5p

 8. Iași                    19,5p

 9. Slobozia            16p

10. Buzău               16p

    Vine, vine... Cine vine? Primăvara a venit. Așteptăm meciuri de calitate. Nu de alta dar am impresia că nu sunt bătute în cuie loturile naționale și mă aștept la schimbări masive, așa că aspiranții trebuie să arate ce știu. Sper să nu se cadă în capcana egotismului. O pasă de gol este mai importantă în ochii lui Lucescu decât un gol pe care l-ar putea înscrie și el.

    Craiova - FCSB (duminică, ora 21) Derbiul etapei. Multă lume va fi prezentă pe Ion Oblemenco. Chiar dacă oltenii vin după o dublă înfrângere în Gruia poartă totuși pecetea victoriei din Giulești. Pe de altă parte cei ce fac ce spune Becali se află pe un trend ascendent și nu vor să scape hățurile. Cred că vom avea o partidă cu de toate. Cu goluri, cu ratări, cu cartonașe, cu agresivități (ceea ce n-ar fi de dorit)... și la sfârșit cu un scor egal. Să se bucure ceilalți;

    CFR - Rapid (luni, ora 20,30) Oaspeții nu se pot mulțumi cu un scor egal. Visurile lor nedeclarate sunt cel puțin pentru podium la sfârșitul campionatului și doar un punct în Gruia ar fi insuficient. În cealaltă tabără cele două victorii cu oltenii lui Rădoi le dă o stare de automulțumire și se uită cam de sus la trupa lui Șumudică. Acestea ar fi motivele pentru care cred că Rapidulețul își joacă aici pretenția la preliminariile Conference League. Pentru gazde n-ar fi ultimul vagon. Vă dați seama ce s-ar putea întâmpla în returul acestei partide dacă Rapid și CFR vor juca finala Cupei României și CFR ar avea șanse la titlu în campionat?

    „U” - Dinamo (sâmbătă, ora 20) Cele două galerii înfrățite s-or uita chiorâș una la alta. Asta pentru că gazdele nu vor să piardă contactul, iar musafirii n-au obținut nici un punct în această parte a campionatului. Prin prisma loturilor celor două combatante un meci egal ar fi previzibil, dar inconvenabil amândurora. Nici de titulari nu sunt prea mulțumiți cei doi antrenori, ce să mai spunem de băncile de rezerve...

    Sibiu - Ploiești (vineri, ora 20,30) Ocupantele primelor două locuri din grupa retrogradare se întâlnesc la capătul ardelenesc al viitoarei autostrăzi ce va străpunge Carpații. Au stări de spirit diferite. Sper totuși ca sibienii să se impună după sincopa din meciul cu Buzăul;

    Botoșani - Galați (luni, ora 17,30) Un nou joc pentru a demonstra supremația pe plaiuri moldovenești. Vecine de clasament, cele două echipe speră să-și pună coroana lui Ștefan Vodă. Nu-i un joc decisiv. Merg pe picioarele celor din nord;

    Slobozia - Arad (duminică, ora 18,15) Iată momentul în care Rednic ar putea să-și reconcilieze relația cu galeria. Dacă vine cu trei puncte de la Clinceni le-ar putea arăta fanilor trei dinți din față;

    Sf. Gheorghe - Constanța (sâmbătă, ora 17) Sepsi ar trebui să profite de degringolada în care se află echipa lui Hagi. Ce-i drept nici în sânul lor nu se află cine știe ce armonie. Fiecare încearcă să-și lingă rănile;

    Buzău - Iași (vineri, ora 17, 30) Cenușăreasa etapei. Zău? Chiar trebuie să spun ceva dspre acest meci? Nu prea știu ce, așa că las timpul să vorbească. Nici nu trebuie să așteptăm prea mult pentru că este meciul de deschidere al etapei.

    Opriți războiul!

 

luni, 7 aprilie 2025

Bagheta lui Theo Wolters și timbrul sopranei Gabriela Iștoc pe scena filarmonicii sătmărene

    Muzica clasică, Ion Luca Caragiale și biserica catolică sunt trei cacafonii pentru care nu suntem certați pe lumea asta. Nu prea avem cum să le ocolim. Dintre cele trei astăzi vom acorda atenție muzicii clasice. Asta pentru că talentata și productiva conducere a Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din capitala județului nostru ne oferă cel puțin în fiecare joi un moment cultural de excepție. Pentru săptămâna aceasta ni s-a prescris Strauss și Mahler.

     Invitații din această săptămână sunt olandezul Theo Wolters, dirijor care revine se pare cu plăcere în Satu Mare de câte ori i se propune și băcăuanca Gabriela Iștoc, o soprană pe care am ascultat-o cu plăcere de câte ori am avut ocazia. Dacă despre Theo am „discutat” pe larg în numărul din 13 martie 2023, pentru Gabriela ne-am rezervat colțul de îmbunătățire a cunoștințelor culturale să-i devoalăm biografia, nu înainte de a specifica faptul că aceste date le-am preluat din fb-ul său de la precedentul concert pe care l-a avut săptămâna trecută în Bacău („Pași spre Lumină” - concert prepascal).

    Programul serii conține, așa cum reiese și din titlu, compoziții ale lui Richard Strauss („Ultimele patru cântece”) și Gustav Mahler („Simfonia nr. 4” în sol major). Se poate intra cu abonament sau pe bază de bilet. Spectacolul începe la ora 19. Abonații care nu pot participa la spectacol sunt rugați să anunțe organizatorii pentru a da posibilitatea altor melomani să urmărească spectacolul.


      „Ultimele patru cântece” (în germană: Vier letzte Lieder ) pentru soprană și orchestră au fost compuse în 1948, când Strauss avea 84 de ani. Sunt, cu excepția liedului „Malven”, compus mai târziu în același an, ultimele lucrări ale lui Richard Strauss, acesta murind un an mai târziu. Cântecele sunt „Primăvara”, „Septembrie”, „Când mergi la culcare și „În strălucirea de după”. Titlul original, „Four Last Songs”, a fost oferit postum de prietenul lui Strauss, Ernst Roth, cel care a publicat cele patru cântece ca o singură unitate în 1950, după moartea lui Strauss. Premiera a fost susținută la Royal Albert Hall din Londra pe 22 mai 1950 de soprana Kirsten Flagstad și de Orchestra Philharmonia , dirijată de Wilhelm Furtwängler.
     Simfonia nr. 4 în Sol major a fost compusă de Gustav Mahler între 1899 și 1900, deși include și un cântec compus de Mahler în 1892. Cântecul "Viața divină" prezintă viziunea unui copil asupra Raiului. Este interpretat de o soprană în ultima parte a simfoniei. Deși este de obicei descrisă ca fiind în Sol major, simfonia adoptă o tonalitate progresivă.

    Gabriela Iștoc 

 
    Originară din Bacău, soprana este cunoscută atât pe scenele internaționale cât și cele de la noi. A absolvit Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău și, ulterior, Universitatea Națională de Muzică din București, secția canto, clasa profesor Silvia Voinea.
    A ales apoi să-și desăvârșească pregătirea muzicală în afara țării, sub îndrumarea cunoscutei soprane irlandeze Veronica Dunne, la Royal Irish Academy of Music din Dublin, iar mai apoi la Londra, în cadrul National Opera Studio.

    Portofoliul său cuprinde atât titluri sonore ale vocal-simfonicului cât și numeroase roluri în spectacole de operă, pe scene din România, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Germania, Austria, Franța, Danemarca, Polonia, Moldova. Amintim câteva dintre ele: “Messiah” de G.F.Händel, “Vier Letzte Lieder” de R.Strauss, “Te Deum” de A.Bruckner; rolul lui Lucy Brown din "Opera de Trei parale” de Kurt Weill, Antigona din “Oedipe” de G.Enescu, Mimì din opera “Boema” de G.Puccini, Violetta în "La Traviata" (în programul televizat de BBC – Love, Death& Divas), Prințesa străină în “Rusalka” de A.Dvořák și multe alte roluri importante.
    Merită, de asemenea, amintite colaborările sale cu orchestre precum London Philharmonic Orchestra, Phoenix Orchestra din Dublin, RTÉ Orchestra (National Symphony Orchestra of Ireland) orchestra Teatro Massimo Bellini din Catania, Leeds Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu, Ploiești, a Filarmonicii de Stat Transilvania, a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș și nu în ultimul rând, Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu” din București și, totodată, cu nume cunoscute ale artei dirijorale –Vladimir Jurowski, Xu Zhong, Andrea Delfs, Tobias Ringborg, Leonardo Quadrini, John Finucane, Gerd Schaller, Theo Wolters, Matthew Correy, Tiberiu Soare, Ovidiu Bălan ș.a.

    De-a lungul anilor, a câștigat diferite premii la concursuri naționale și internaționale dar și mai multe burse de studii, printre cele mai recente numărându-se Premiul I și Bursa de Studii din partea Fundației ,,Lucia Valentini Terrani’’ pentru cea mai tânără voce din competiție și Premiul Special al Teatrului Massimo din Palermo.

     Opriți războiul!

Aiaiai! Aia-i AI

     Inteligența artificială. I-aș spune mai degrabă „inteligența artizanală”. Unii consideră că roboții sunt dotați cu inteligență, ceea ce nu prea este adevărat. Nivelul de „inteligență” al robotului nu poate nici măcar egala nivelul de inteligență al celui care l-a creat. Robotul este de fapt bărbatul care face fără crâcnet ce-i spune nevasta. Glumesc desigur, dar e o glumă cu tâlc. Normal că ne iubim soțiile... Hai să nu derapăm în acest șapou de la ideea care m-a dus să scriu acest concept.


    Atâta timp cât o mașinărie, o creație a unui om, nu poate interpreta o partitură din afara celor implementate în memoria sa de către creatorul ei, ea nu este decât un simplu robot. Ați auzit vreodată vreun robot cântând pe opt note distincte? Pentru a ieși din această sferă, în ultimii ani, s-au făcut pași serioși. S-a intodus procesul analitic, cel comparativ și cel distributiv, dar parcă totuși, la ora actuală, nu există un „ceva” care să gândească în sensul uman al cuvântului. Aș da un exemplu. Dacă doi creatori introduc exact aceleași elemente în conceperea unei „inteligențe artizanale” vor dobândi fiecare exact același rezultat, pe când doi oameni nu vor acționa niciodată perfect identic.

    Totdeauna vor fi parametri perturbatori. De la climă până la un strop de alcool orice poate interveni în procesul de manifestare a omului, pe când la o „inteligență artificială” doar alimentarea la rețea ar putea produce comportări diferențiate. Ce-i drept viitorul mai mult sau mai puțin îndepăratat ar putea depăși acest impediment, acest prag al cunoașterii care să transforme un robot într-un creier artizanal. Un robot care să nu facă doar mai repede și mai corect decât omul, ci să facă mai mult decât acesta: să descopere, să inventeze și/sau să reproducă alți roboți cu performanțe superioare sieși.

     Triplarea interjecției „ai!” din titlu nu înseamnă doar durere, uimire sau amenințare ci și teamă, îngrijorare. Atunci când acel „ceva” va fi independent de voința omului, atunci când acel „ceva” nu va mai putea fi controlat, ce urmează? Vom mai putea fi stăpâni pe viața noastră, pe vrerile noastre?

    Pentru cei care au citit ieri editorialul colegului meu de colț de pagină, Felician Pop, vă aștern o întrebare: credeți că a fost/este util acel metru cub de maculatură? Cum sunt de modă veche, zic că în cea mai mare parte a fost, este și va fi încă util. Simpla chestie care se impune ar fi să nu fie acordat/acceptat din complezență. Pentru cei care n-au citit cele scrise de Felician vă fac recomandarea să le citiți. Acea renunțare atot și atoate pare să fie în parte și consecința AI-ului. Dispare arta? Dispar artiștii?

    Opriți războiul!

miercuri, 2 aprilie 2025

Clasamente false

     Că federația e aiurită înțeleg, dar nu știu de ce jurnaliștii sportivi ne bagă pe gât clasamente care nu au nici o legătură cu realitatea. Mă refer la clasamentele din superligă. Conform regulamentului dictat și aprobat de FRF, golaverajul în grupa campionat și grupa retrogradare (play off și play out pe limbajul „cronicarilor”) nu contează. Sunt doar două criterii de clasificare în caz de egalitate, criterii necesare și suficiente: 1 Rotunjirea; 2 Locul ocupat la sfârșitul sezonului. În clasamentele pe care le înserez rotunjirea nu mai contează pentru că eu vă ofer clasamente cu jumătăți de punct.

    După acest șapou frustrat hai să ne ocupăm de etapa ce a trecut, o etapă ceva mai pragmatică dacă ținem cont că am avut un singur rezultat de egalitate. Oaspeții au reușit să se întoarcă cu 13 puncte acasă, lăsându-le gazdelor doar 10. Halal musafiri! La goluri au fost egali, fiecare câte 11. Medie bunicică, 2,75 reușite pe meci. Surpriză a fost doar la Cluj și eventual la Buzău, dar acolo trebuie să ținem cont și de schimbarea de antrenor. Rapid - Craiova 1-2; Dinamo - FCSB 1-2 grăunțe risipite; „U” - CFR 1-0 grăunțe halite; Slobozia - Ploiești 0-0 greu fără asini de rasă; Sf. Gheorghe - Sibiu 0-2 cam cum gândeam; Botoșani - Constanța 4-3 spectacol fără griji; Iași - Arad 4-0 cu un Rednic cu gândul în Azerbaidjan; Buzău - Galați 0-2 marca Laszlo Balint.

    Clasamente reale

Grupa campionat:

1 FCSB              32 p

2. Craiova          32p

3. CFR               30p

4. „U”                29p

5. Dinamo         25,5p

6. Rapid            24p

Grupa retrogradare

 1. Sibiu              24,5p

 2. Botoșani        21,5p

 3. Ploiești          21p

 4. Sf. Gheorghe 20,5p

 5. Arad               20p

 6. Iași                 19,5p

 7. Galați             19p

 8. Constanța       18,5p

 9 Slobozia          15p

10. Buzău            13p

    După cum se vede între primele patru echipe care se bat pentru titlu și între locul doi și opt din grupa ce va determina retrogradatele și diferitele baraje nu sunt decât câte trei puncte. Celelalte cinci echipe par desprinse. Doar par. Să vedem ce ne așteaptă. La prima vedere par dispute echilibrate, în cinci din cele opt jocuri combatantele sunt vecine de clasament, iar pe Arena Națională și la Arad surprizele n-ar fi chiar surprize.

    CFR - Craiova (luni, ora 20,30) Derbiul etapei. După înfrângerea din fața concitadinei, Dan Petrescu nu-și mai permite să piardă puncte. Pe de altă parte nu știu dacă Mirel Rădoi a reușit să atenueze euforia după victoria controversată a oltenilor de pe Giulești Arena. Cred că ardelenii se vor impune sau, în cel mai rău caz, vor termina la egalitate.

    FCSB - „U” (sâmbătă, ora 21,15) Chiar dacă derbiul etapei se dispută în Gruia, meciul cheie are loc pe Arena Națională. De ce spun asta? Păi aici vom vedea cât de obosită este garnitura din Berceni și ce valoare are cu adevărat lotul „șepcilor roșii”.

    Rapid - Dinamo (duminică, ora 21) Se joacă tot pe Arena Națională. oare cum va arăta terenul după meciul de sâmbătă? Rapid trece ca favorită prin prisma și valoarea jucătorilor apți de a evolua. Bineînțeles că țin cu Rapid. Sper să nu-și bage michiduță din nou coada.

    Arad - Botoșani (sâmbătă, ora 16,45) Greu meci pentru Rednic. Leo Grozavu și ai lui sunt într-un vârf de formă. Sper totuși ca „Puriul” să găsească mijloacele pentru a obține măcar un egal.

    Ploiești - Sf. Gheorghe (vineri, ora 20,30) Jocul ielelor. Dispută iluzorie pe câmp de sonde părăsite și spice dezghiocate. Ce putem să înțelegem dintr-o asemenea partidă? Îmi spuneți după... Sper să fie vreo 3-4 goluri. Măcar să ne alegem cu ceva.

    Sibiu - Buzău (duminică, ora 13,30) Nu-i loc de uluială sau plocon. Măldă în mod normal nu se poate împiedica de Ilie Stan dacă vrea să se apropie în viitor de Rapid. Pe de altă parte îmi pare rău de buzoieni. Cred că sunt cel puțin două echipe mai slabe în Superligă.

    Galați - Iași (vineri, ora 17,30) Meciul de deschidere al etapei este și un derbi al Moldovei. Ambele echipe se păzesc. Cu siguranță sunt nesigure. Cred că Laszlo Balint are mai deschisă mintea decât Miriuță. Vasile e închistat în parti-pris-uri și superstiții.

    Constanța - Slobozia (luni, ora 17,30) E timpul ca pruncii lui Hagi să se trezească dacă vor să mai activeze în Superligă. Calificarea în semifinalele Cupei României nu e suficientă. Este adevărat că și Hagi prea îi schimbă des. Nici prezentatoarele TV nu au atâtea „chipuri”.

    Opriți războiul!