miercuri, 21 septembrie 2016

Sathmarer Oktoberfest

   Pe vremea când cavalerii priveau pe furiș spre botinele domnițelor de la curte sperând ca măcar din greșeală să le zărească glezna trandafirie, pe vremea când întorși în zale de prin turniruri sau chiar de prin războaie, aceiași cavaleri sperau ca altor doamne de curte să le pice, din "neatenție", batista înmiresmată, pe acea vreme deci, prin 1539, a apărut în Bavaria o lege dură: este interzis consumul de bere între 24 aprilie și 28 septembrie!
   După aproape 300 de ani, în 1810 mai exact, un subofițer al gărzii naționale bavareze, s-a gândit să mai îndulcească un pic chinul jovialilor băutori de bere ai landului și, cu ocazia nunții lui Ludovic I al Bavariei cu prințesa Therese von Hildburghausen, a organizat în perioada 12-17 octombrie curse de cai stropite cu multă, multă bere pe o pajiște de la marginea Munchenului (astăzi o piață destul de centrală în capitala bavareză).
   Sărbătoarea a căpătat numele de Oktoberfest și, mutată în timp la sfârșitul lunii septembrie pe motive meteo, a ajuns numai la ediția 183 din cauza lui Napoleon, al lui Hitler și a altor câțiva nevrednici purtători de uniforme militare. Ba chiar a trecut și peste un atac terorist (ce să-i faci? metehnele modernismului) în 1980 soldat cu peste 200 de răniți și 13 decedați.
   Acest Oktoberfest al Bavariei și sora lui mai mică, Canstatter Volksfest, din Stuttgart (ajunsă la ediția 171), au avut în ultimii ani o emulație deosebită și în România. Spun și în România deoarece în SUA (Cincinnati - Ohio), Canada (Kitchener, lângă Toronto), Brazilia, Australia... comunitățile germane din zonă petrec de mama focului de jumătate de secol.
   Șvabii din Satu Mare (Forumul Democrat German Satu Mare) au organizat prima ediție acum cinci ani, în 2011, când primarul de atunci, Iuliu Ilyes, a dat cep butoiului cu bere în centrul vechi al orașului, producând astfel o bucurie generală. Pe lângă șvabii îmbrăcați în haine tradiționale sau bucurat atunci peste 25 de mii de sătmăreni atât pe străzile orașului cât și în cortul special pregătit pentru eveniment de la marginea Sătmarului.
   Edițiile ulterioare nu s-au ridicat la fastul primeia din lipsă de fonduri. Sprijinul Primăriei nu a mai fost așa de consistent și nici participarea afectivă și financiară a șvabilor și a altor cetățeni români stabiliți în Germania (mai ales din sud) nu a mai fost generoasă. Ediția din acest an, denumită "Sathmarer Oktoberfest 2016" se va desvășura tot într-un cadru restrâns, la Casa Șvabilor de pe str. Vasile Lucaciu nr. 9, în al doilea sfârșit de săptămână al lunii octombrie (8-9 oct.). Păcat!
  

Niciun comentariu: