Când spui „euforie” în sezonul estival te duci cu gândul la cele două stațiuni de pe litoralul românesc. Bună ar fi o baie acum în spumele mării. Noi, aici la Satu Mare, ne vom mulțumi și cu o baie în spumele berii. Unde? Peste tot. Chiar și la Muzeul Județean, unde astăzi de la ora 17 sunteți invitați să gustați câteva „soiuri” de bere artizanală sau fabricată. Totodată veți afla amănunte interesante despre istoria berii de la vechii egipteni și până astăzi.
Prea multe nu pot să spun în plus față de ceea ce vă relatează zilnic Florin Mureșan în comentariul său „De-un EURO speranță!”, comentariu pe care dacă l-ați ratat vă îmbii să-l parcurgeți. La fiecare din ele găsiți amănunte interesante pe care nu le veți afla din altă parte. Mă voi axa mai mult pe latura statistică a desfășurării acestor grupe, latură care ne relevă câteva curiozități, una dintre ele fiind cea în care Slovenia era cât pe ce să joace cu România în optimi.
În patru din cele șase grupe meciurile s-au încheiat cu patru victorii și două rezultate de egalitate. Într-una din grupe (F) au fost cinci victorii, iar în alta (C) o singură victorie și aceea la limită. De fapt este grupa în care s-au înscris cele mai puține goluri, doar șapte, și la care a trebuit recurs la al noulea criteriu de departajare, cel disciplinar, pentru a se stabili cine e pe locul trei și cine pe doi. De fapt, pe teren și la disciplină era egalitate între Slovenia și Danemarca, amândouă încasând câte șase cartonașe galbene. Doar când au scotocit buzunarele celor de pe bancă s-a descoperit la un sloven un cartonaș în plus. Așa era să jucăm cu Slovenia dacă Ronaldo și ai lui n-o încasau de la georgieni.
Vorbind de numărul de goluri putem spune că după un început furibund, cu o medie de patru goluri pe meci lucrurile sau mai așezat, mai ales din cauza grupei C în care porțile parcă erau fer(m)ecate și portarii de ne(a)bătut. Grupele în care s-au înscris cel mai mult sunt grupele A și F unde porțile au fost perforate de 17 ori, urmate de grupele D și B cu 15, respectiv 14 reușite. La noi în grupă s-au înscris doar 11 goluri, cele mai multe, 4, reușindu-le România. În total s-au înscris 81 de goluri în 36 de meciuri ceea ce înseamnă o medie de 2,25 goluri pe meci.
Singura echipă care a obținut maximum de puncte, 16, a fost Spania, care chiar dacă a jucat cu rezervele în ultimul meci și-a onorat tradiția fotbalistică și au învins. Nu același lucru s-a întâmplat și cu Portugalia, țară a cărei rezerve sunt ori departe de valoarea titularilor ori fără ambiții personale. Poate i-a încurcat și Ronaldo cu obsesia lui pentru gol. Toate echipele au punctat. Cele mai puține puncte, doar câte unul, l-au realizat Scoția, Polonia, Albania și Cehia. Avem două echipe calificate în optimi fără victorie (Danemarca și Slovenia) și tot două echipe eliminate chiar dacă au obținut câte o victorie: Ungaria și Ucraina. Ultima chiar cu patru puncte în ciudata noastră grupă în care trebuie să recunoaștem că am avut noroc cu vagonul, începând de la tragerea la sorți a grupelor preliminare și până la ultimul fluier al arbitrului de pe stadionul de pe malul Mainului.
Oare rușii, cei obișnuiți, cei de pe stradă, nu suferă pentru că nu pot participa la marile evenimente culturale și sportive de pe mapamond? Nu suferă atunci când în unele sporturi individuale în dreptul sportivilor lor nu apare numele țării lor? Oare când vor răbufni?
Pentru asta și pentru multe altele opriți războaiele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu