luni, 13 ianuarie 2025

„Ziua culturii naționale” ține trei zile la Satu Mare

     Mai mult de șapte ani au trecut de când ne-a vizitat municipiul violoncelistul Adrian Naidin, veșnic îndrăgostit de muzica clasică și de jazzul cu reflexii românești, pe de altă parte el fiind și formator al folclorului stilizat românesc. Este un adevărat reprezentant al spiritului cultural românesc, un ambasador nuanțat și creativ pentru ceea ce înseamnă frumosul la și pentru români. De fapt cuvintele lui de pe pagina sa biografică din WordPress.com sunt expresive în acest sens, cuvinte ce definesc muzica, iubirea și divinitatea ca fiind apa, aerul și pământul:

    “Muzica este o aspirație către mântuire, o cerere de iertare a omului față de Dumnezeu și față de copacul tăiat pentru a fi transformat în instrument muzical. Nu există muzică fără iubire și nu există iubire fără iertare. Sunt sunete pe care nu le pot exprima prin violoncel, pian sau orice alt instrument. Cel mai mare artist este natura, dar deasupra ei este Dumnezeu. Apoi vin oamenii. Noi, artiștii, suntem niște intermediari intre teluric și celest.”

         Comunicatul de presă primit de la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti este de fapt un adevărat articol de prezentare a evenimentelor ce vor avea loc astăzi (marți), mâine și poimâine în sala filarmonicii și nu numai. Motiv pentru care vi-l redăm mai jos în întregime:

    <<Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural „G.M Zamfirescu" invită sătmărenii la două evenimente care aduc în prim plan bogăția culturii românești. Ziua Culturii Naționale, omagiu adus Luceafărului poeziei românești Mihai Eminescu, marchează anul acesta împlinirea a 175 de ani de la nașterea geniului literaturii române.

    „Peste vârfuri” - recital cameral excepțional, invitat special Adrian Naidin. Marți, 14 ianuarie, începând cu ora 19:00 Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti”, Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu” vă invită la un recital cameral excepțional care celebrează frumusețea culturii românești și geniul poetic al lui Mihai Eminescu.

    O seară specială, în care poezia și muzica se întâlnesc pentru a aduce împreună un omagiu culturii românești. Publicul se va putea totodată bucura de o impresionantă proiecție de lumini pe pereții sălii de concerte a filarmonicii, muzica, poezia și splendidul joc de lumini garantând unicitatea experienței artistice.

    Invitatul serii este Adrian Naidin, solist instrumentist violoncel și solist vocal, un artist de excepție care exprimă emoțiile transmise de un repertoriu select și variat. Poeziile lui Mihai Eminescu (Peste vârfuri, Ce șoptești, Eu încă mă mai uit la stele) și Nichita Stănescu (Stăpâna pomilor), precum și piese autentice din folclor și lucrări clasice vor asigura o seară excepțională pentru publicul care alege să ia parte la recitalul cameral excepțional din spațiul de concerte al filarmonicii.

    Intrarea la spectacol se face pe baza abonamentului sau a biletului de intrare.

    Proiecție de lumini în Pasajul Corneliu Coposu Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale continuă în 15 ianuarie cu o impresionantă proiecție de lumini pe care sătmărenii o vor putea admira la intrarea în Pasajul Corneliu Coposu începând cu ora 18.00 și până la miezul nopții.

    Concert Simfonic Extraordinar – 16 Ianuarie 2025

    Vă invităm să începeți anul muzical în forță, participând la un concert de excepție, găzduit de Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare. Sub bagheta dirijorului german Rüdiger Bonn, publicul va avea ocazia să se bucure de talentul remarcabil al violonistei Liza Ferschtman, solista serii.

    Programul serii va debuta cu Concertul pentru vioară și orchestră în re minor de Robert Schumann, o capodoperă romantică ce îmbină lirismul profund cu virtuozitatea impresionantă a solistului.

    În cea de-a doua parte a serii, Orchestra Filarmonicii din Satu Mare va interpreta Simfonia nr. 1 în Si bemol major, „Primăvara”, o lucrare plină de optimism și prospețime, ce reflectă geniul compozitorului german.

    Evenimentul va avea loc joi, 16 ianuarie, de la ora 19:00, în sala Filarmonicii. Vă așteptăm să vă bucurați de o seară memorabilă alături de muzică de înaltă calitate!>>

    Adrian Naidin 

    A absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduța”, la clasa prof. Gabriela Todor, care a avut un rol uriaș și decisiv în formarea lui ca violoncelist la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Sectia „Violoncel și muzică de cameră”. S-a perfecționat ulterior cu cel supranumit „Paganini al violoncelului”, Mischa Maisky.

    A debutat în 1998 ca artist instrumentist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Între 2000 si 2003 a colaborat cu Teatrul Național București pentru muzică de teatru. Din 2001 este membru al Orchestrei Naționale Radio din Bucuresti.

    Printre numeroasele concerte pe care le-a susținut de-a lungul timpului pe scenele din România și din străinătate se numără: „Damian’s Fire”, alături de Damian Draghici (Bucuresti, 2001, violoncel); Concert cu muzică din piesa de teatru „Dama cu camelii” (Teatrul Alekton, Atena – Grecia, 2002, compoziție și interpretare); Concert de folclor românesc (Teatrul Alekton, Atena – Grecia, 2002, violoncel, voce); Concert de folclor românesc și grecesc, alături de Thanassis Polikandriotis (Atena – Grecia, 2002-2003, violoncel si voce); Concert de muzică tradițională românească la „Zilele Bucurestiului” (2008, 2010, violoncel, caval, voce); Concert de jazz cu influențe românești „Painting with Music”, alături de Damian Draghici: improvizație după tablourile marilor pictori români (Bucuresti, 2009, Milano – Italia, 2010, Viena – Austria, 2010, violoncel, voce, caval); Concert de compoziții proprii „Let’s Vibe”, cu Orchestra Naționala Radio, dirijor Jin Wang, soliști Alexandru Tomescu (vioara), Adrian Naidin (violoncel acustic, violoncel electric, voce) la Bucuresti în 2010 la Sala Radio; Concert flamenco, alături de Lucas Molina (percuție și dans) și Alexandra Toader (violă) la Bucuresti în 2010.

    Adrian Naidin a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de muzică, printre care și două premii III la „Olimpiada Nationala de Muzică” (1987 și 1990), premiul II la „Concursul Național de Interpretare Muzicală” și Premiul II pentru Muzică de Cameră la „Concursul International de la Reichenau”, Austria (1997).

    Opriți războiul!

 


 

Niciun comentariu: