Aseară s-a dat startul într-un nou carusel al acestui atât de controversat și, totuși, atât de adulat campionat de fotbal al României. Voi încerca mai jos să îmi imaginez un RMN (cam pretențios spus dar îmi permit această licență) al ediției 2013 - 2014, ediție pornită la drum mai bulversată decât oricare din cele de până acum. Nu mă refer la surpriza de aseară de la Timișoara unde Dinamo a arătat ca o echipă din a doua jumătate a clasamentului, iar Poli ca o echipă nu prea dispusă să cedeze puncte acasă.
Indiferent de ce simțim în privința acestei echipe a Stelei trebuie să recunoaștem că de aicea de jos, de la poalele debutului de campionat se vede o Stea mult deasupra restului combatantelor. Cel puțin în prima parte a sa. Cred că în retur, dacă nu se va distanța hotărâtor până atunci, va avea loc un recul, mai ales că se va califica în primăvara europeană. Ciclul da - ba (performanță - record - contraperformanță) îi surprinde pe roș-albaștri în vârful ciclului în această toamnă ceea ce n-ar face decât să ne bucure pentru performanțele de pe plan european.
Am văzut în această vară câteva jocuri ale CFR-ului și cred că greu le va scăpa locul doi. Doar din interior s-ar putea declasa garnitura feroviară. Sabot(or) de deraiere se poate găsi în orice magazie. Singura problemă din afară ar putea fi omogenitatea, dar campionatul se defășoară pe circa 300 de zile, iar relațiile de joc se pot implementa în pregătiri plus trei patru jocuri oficiale, iar o echipă puternică atunci când ai 14-15 jucători de valoare poate fi obținută după 6-7 jocuri.
Pentru a treia medalie candidează după părerea mea Pandurii, Petrolul și Vaslui (în această ordine în primul rând datorită valorii și șanselor de stabilitate a antrenorilor). Mă tem totuși pentru olteni din cauza buboiului pe care și-au construit existența. Deocamdată acesta doar a supurat și n-a supărat mulțimea. Dacă furunculul va irupe va atinge nu doar echipa de la baza Coloanei Infinitului, prima pe listă, ci toate echipele care obțin bani de la stat, indiferent cât de legală este calea pe care o fac, dacă nu au cerut acceptul cetățeanului.
Astra, Poli, Gaz Metan și Brașov este posibil să întregească prima jumătate a clasamentului final. La Astra, chiar dacă merită mai mult, instabilitatea băncii tehnice va face să diminueze numărul de puncte din ranița echipei.
Dinamo, "U", Corona și Rapid vor scăpa cu multe etape înainte de grija retrogradării, dar bucureștencele vor fi socotite decepții chiar dacă sunt într-o perioadă de reconstrucții. S-ar putea ca atât în Groapă cât și în Potcoavă planurile să fie derizorii. Petardele din străinătate în cazul dinamoviștilor și răsuflații autohtoni în cazul giuleștenilor s-ar putea să le bareze drumul unor nâzuințe îndrăznețe pentru ediția 2014 - 2015. În ambele cazuri este necesară o campanie inteligentă de achiziții și pregătire în pauza de revelion.
Oțelul (dacă nu-și rezolvă problemele de management), Ceahlăul, Botoșaniul și Viitorul lui Hagi (chiar dacă eu cred că Hagi nu mai are decât trecut) vor încerca să evite locurile 15, 16 și 17. Tocmai că sunt impotriva ruralizării fotbalului la nivelul ligii întâi aș vrea ca Năvodariul să rămână o foarte bună echipă din eșalonul doi.
Din acest punct de vedere, al păstrării celui mai iubit sport în marile aglomerații urbane, această ediție de campionat este cea mai reușită din mileniul trei. Trei echipe din București, câte două echipe din Cluj și Brașov, câte una din Timișoara, Ploiești, Galați - orașe cu peste 200.000 de locuitori, câte una din Vaslui, Tg. Jiu, Piatra Neamț, Botoșani și Giurgiu - orașe reședință de județ vor face deliciul unei mari mase de oameni. Dacă extragem dintre aceștia un mic procent reprezentat de huligani și antisportivi (cei care merg la meci să huiduie o echipă, indiferent din ce motiv o fac) rămânem cu un număr suficient de ridicat de potențiali spectatori. Mediașul este și el un oraș cu tradiție în fotbal, cu o cultură a sportului care adună în tribună un număr acceptabil de suporteri.
Ce ne facem cu Năvodari și Chiajna, două orașe pentru care doar ambițiile personale ale unui primar sau om de afaceri au adus echipe în Liga I. Hagi ar trebui să caute urgent o nouă locație pentru disputarea jocurilor și să uite de manevrele din finalul campionatului recent încheiat care numai cinste nu i-au făcut. Să nu uităm nici părerile de rău ale lui Hagi avute atunci când un infractor de drept comun a primit ceea ce a meritat conform faptelor sale. Cum poți tu, formator de generații, să venerezi un om care a participat activ la distrugerea noțiunii de sportivitate în fotbalul românesc. Și ne mai mirăm că după un Hagi a apărut un Mutu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu