joi, 3 octombrie 2019

Derbi

   În urmă cu aproape 11 ani scriam despre originea cuvântului derbi, adică despre Derby:

    „Oraș în mijlocul Angliei. Cam de doua ori cât Satu Mare. Nod de cale ferată. Industria siderurgică reprezintă ocupația celor mai multi angajați. La număr nu sunt departe nici cei care construiesc motoare Rolls Royce pentru avioane. Dacă te duci până acolo poți admira o catedrală din secolul al șaisprezecelea și un muzeu al mătăsii.
    Motivul pentru care am adus in discuție numele acestui oraș se leagă totuși de sport. Toată lumea știe ce este un derby [pronuntie: da:bi]. Cred că mai puțini știu de la ce vine denumirea. Nu prea are legătură cu orașul Derby decât prin faptul că aici aveau loc în secolul trecut curse de cai. Mai la sud și mai la vest de Londra se află o altă localitate implicată în acest traseu: Epsom. Aici nu este numai un important colegiu englez ci și un hipodrom celebru cu o sumedenie de curse de cai. Fiecare cursă poartă o denumire. In secolul al XVIII-lea, prin 1780, s-a născocit o cursa căreia i s-a dat numele "derby" dupa locul de obârșie al organizatorului, contele Edward Stanley. Este o cursă care se desfășoara și astăzi la Epsom. O cursa clasica de trap, uneori de galop, a armăsarilor (nu si a iepelor, motiv pentru care astăzi, în Anglia, nu exista derbiuri feminine la nici un sport) în vârstă de trei ani.
   Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat ca un strănepot al acestui Edward Stanley, Henry, a fost membru de onoare al Academiei Române. A făcut în Principate o ancheta în legătură cu justețea luptei pentru unire. A alcătuit totodată o antologie în 1871 din poeți români dintre care nu au lipsit Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, Dimitrie Bolintineanu sau Cezar Bolliac.”

   Derbiul campionatului: Viitorul - CFR. Mă hazardez să-l numesc așa după primele 11 etape bazându-mă pe inconstanța Craiovei. Dacă Pițurcă va fi lăsat să muncească în liniște va îmbrăca totuși treningul de vicecampion. Hagi știe că are un adversar greu. Mizează pe „treburile” din Europa League pe care le au clujenii în această perioadă. Puțini știu că și Viitorul a avut în această săptămână un meci în cupele europene. Este vorba de echipa sub 19 ani a Academiei Hagi care a remizat cu Domzale U19 (Slovenia), 0-0, miercuri în play-off-ul UEFA Youth League (returul va fi în deplasare pe 22 octombrie). N-a jucat nici unul dintre titularii echipei de bază, dar explică într-un fel „îmbătrânirea” din ultimul joc. Singurul meci de duminică s-ar putea încheia la egalitate chiar dacă mi-aș dori trei puncte în plus campioanei din Gruia.
   Un derbi al fostelor ar fi fost Universitatea Craiova - Politehnica Iași dacă Universitatea Craiova ar fi urmașa Craiovei Maxima, iar Politehnica Iași ar fi continuatoarea echipei studenților din Copou. Probabil că oltenii vor jubila din nou.
   Un meci interesant va fi vineri în deschiderea etapei pe Municipalul din Bot'șeni. În ultimul timp au avut loc câteva transferuri interesante între cele două echipe. Sper ca prietenia dintre conduceri să se transforme într-o dispută sportivă pe iarbă și nu într-una revanșardă. Cea mai bună apărare a campionatului, doar 7 goluri primite de către Sepsi, față în față cu un atac nu prea eficient acasă (doar 8 goluri în 5 etape). Să rezulte un 0-0? Nu cred. Sepsi va înscrie.
   Găzarii ar trebui să aibă o misiune ușoară în fața „celebrei” Academii din Clinceni. Să-i apese spre Voluntari. Nu aș fi foarte bucuros dacă ardelenii și-ar da în petic.
   S-a ajuns ca o întâlnire de genul Astra - Hermannstadt, două echipe care acum 11 ani nu existau, să aibă cam aceeași valoare cu o întâlnire FCSB - Dinamo. Ce mi-e locul 7 contra locul 12 în comparație cu locul 9 împotriva locului 10. Cam tot pe acolo.
   Un derbi al suferinței pare să se desfășoare la Voluntari. Zic „pare” pentru că după părerea mea echipa din Târgoviște va avea un meci lejer în care își va asigura cele trei puncte imediat după pauză.
   Să vedem!
  
   
   

Niciun comentariu: