miercuri, 2 decembrie 2020

Destructurarea structurilor structurate pe structuri stricte

  Dezambiguizarea titlului s-ar dori cam așa: „Desființarea formațiunilor concepute pe componente inflexibile”. Bineînțeles că este o lemă. Aș fi preferat să fie o axiomă sau cel mult un postulat. Dispariția rigidității, ca și cea a frigidității, ar fi un pas înainte în instaurarea sapienței generale. Cu alte cuvinte adaptarea și emoția sunt elemente absolut necesare înțelepciunii în general și înțelepților în particular.

   Nu, nu este vorba despre politică. Nici depre cultură. Vorbeam așa, în van, despre negociere, despre o combinație a politicii cu cultura. Despre viață. Am putea vorbi și despre un liant care să întrepătrundă cele două noțiuni. Ce ziceți despre civilizație? Ar putea fi un liant? Măcar acum, în mileniul trei. Am putea năzui spre un trai rafinat?

   E greu! Cum spune și prietenul meu Dan băcăuanul. Ce-i prea lung, prea dezvoltat, plictisește. Mai bine spus trece de capătul răbdării. Două-trei idei neduse la bun sfârșit care lasă pe fiecare să le dea interpretarea pe care și-o dorește, sau o pricepe, și gata: schimbăm pagina. Altă pagină, altă „copertă” (fb)! Până nu de mult fb însemna „foarte bine”, acum...

   Celor care nu suportă fotbalul până aici le-a fost drumul. Maradona... ce fotbalist de excepție! Maradona... ce caricatură de antrenor! Maradona... ce mizerie de om!  Dar să trecem la mizeriile noastre. Ăla măcar iubea fotbalul. La noi se perindă pe la echipe și în federații, în funcții cheie, aproape numai fripturiști. De fapt este o prelungire a sistemului politic și administrativ. De scăpat n-o să scăpăm. Poate doar i-om mai rări. Vorba aia: roșiile galbene sunt verzi!

   O favorită (FCSB) și o surpriză (UTA) au onoarea să dispute sâmbătă, de la nouă jumate, derbiul etapei a douăsprezecea pe Arena Națională înțesată de scaune goale. Cred că va fi un meci frumos nelipsit de surprize. Surpriza, semisurpriza sau rezultatul normal va fi dată de absența, prezența parțială sau prezența lui Man și/sau Tănase. Un alt duel important se va desfășura luni, la Craiova, în închiderea etapei, unde alți ardeleni, medieșenii Alceus, Baco, Cardoso, Junior, Chamed... după ce au fost mușcați de colții lui Colțescu (2-3 cu Steaua) vor să adâncească rana deschisă de Clinceni, Chindia și Botoșani în mândria oltenilor sadea Mamut, Ofosu și Pigliacelli tocmai pe modernul Ion Oblemenco.

   În deschiderea etapei, vineri, academicienii vor confirma probabil pe stadionul Anghel Iordănescu forma de excepție a lor (patru victorii consecutive) și de toată jalea a gazdelor din Voluntari (patru înfrângeri în ultimele cinci etape). Cam de aceeași amplitudine va fi probabil și victoria Oltului (că nu-i corect a spune Sepsiului) din Sfântul Gheorghe în fața celor veniți din orașul dintre Sitna și Dresleuca (Botoșani), cu diferența că aici favoriți sunt gazdele.

   Duminică, cu conștiința împăcată că am votat, ne așteaptă la Iași noua față a CFR-ului după divorțul pe cale amiabilă de Dan Petrescu și schimbarea la față ce o aduce Rednic la Ovidiu (Viitorul) în confruntarea cu echipa din Sibiu. Cenușăresele etapei sunt jocurile de la Giurgiu și Pitești unde luptă pentru emancipare Astra cu Chindia, respectiv FC Argeș cu Dinamo.

    

Niciun comentariu: