luni, 28 iunie 2021

Filarmonica Dinu Lipatti își închide stagiunea în Parcul Rudolf Fatyol

       Iulie este luna în care, în urmă cu doi ani, ne-am luat rămas bun de la cel care a fost apărătorul și dezvoltatorul muzicii culte din Satu Mare, Rudolf Fatyol. Astăzi, în preajma Filarmonicii Dinu Lipatti, parcul al cărui principal obiectiv turistic este Turnul Pompierilor îi poartă numele. Emoționantă și plină de gratitudine inițiativa conducerii celei mai importante instituții de cultură din Satu Mare, de a închide stagiunea 2020/2021 în aer liber, în parcul Rudolf Fatyol.

    Chiar și alegerea repetării unui concert din luna martie, anul acesta, ni se pare de bun simț dacă ne aducem aminte că din cauza pandemiei acest concert nu a putut fi urmărit decât prin mijloace electronice (site, fb). Așadar, joi 1 iulie, lângă Turnul Pompierilor de la ora 18,30, cu bilet sau cu abonamentul nr. 31 în mână, ne putem delecta cu „Visul american” prin care ne va purta bagheta dirijorului italian Lorenzo Moroni, prim gornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Oradea.

   Față de programul din martie este o singură modificare, „Animatorul” lui Scot Joplin fiind înlocuit de „Mașina de bătut” a lui Leroy Anderson. Ne așteapată un melanj interesant între muzica de obârșie clasică, cultă, cu muzica de spectacol, cafe concert, de tip american din secolul al XX-lea.

   Programul arată așa: John Philip Sousa (Stelele și galonații veșnici), Henry Gass (Omagiu lui Glenn Miller), Jean Treves (Amintirile lui Cole Porter), Scott Joplin (Animatorul), Ted Ricketts (Satchmo! Omagiu lui Louis Armstrong), Karel Kokelaar (Duke Ellington în concert), Frank Sinatra (Potpuriu), John Kander (Chicago), Vlad Kabec (Vizită la George Gershwin) și Leonard Bernstein (Poveste din cartierul de vest)


    Lorenzo Moroni s-a născut în 1967 în orașul Gallarate (nordul Italiei). După studiile de corn de la Liceul de Muzică din Varese a absolvit Conservatorul "Gaetano Donizetti" din Bergamo. În Italia a colaborat cu mai multe instituții artistice: Orchestra Simfonică Radio din Milano și Torino, Academia "Santa Cecilia" din Roma, Teatrul "Regio" din Torino, etc. În România a colaborat cu Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj Napoca.

  În 2014 a înființat orchestra de suflători "Oradea Wind Ensemble" (vezi foto) care reunește instrumentiști și profesori din Oradea. Repertoriul formației cuprinde muzică clasică, ușoară, din filme, contemporană, cafe concert.

   Sub bagheta lui Lorenzo Moroni suflătorii au participat la numeroase evenimente: Concert dedicat Zilei Copilului 2015, Toamna Orădeană 2017, Zilele Art Nouveau 2018, Târgul de Crăciun 2019, spectacol dedicat Zilei Femeii 2020. Totodată formația a susținut concerte în Oradea, Marghita, Salonta și Ștei.

 


joi, 24 iunie 2021

Popasul din deal - pensiunea din centrul geografic al județului Maramureș

    Am mai scris despre acest subiect și cu alte prilejuri, dar de câte ori revăd aceste plaiuri nu mă pot abține de la a încerca să descriu bucuria sufletului ce emană din artistica priveliștii. Că Dumnezeu face minunile asta știm, dar ce face mâna omului, a țăranului de rând, din minunile create de Dumnezeu, asta cu siguranță că Maramureșul vi le poate devoala. Maramureșul, această obârșie a multor cnezate ardelenești și a toată Moldova, păstrează până la cele mai mici detalii tabieturile inteligenței primare.

  Nu vei putea pătrunde nicicând în măruntaiele acestor taine dacă nu te-ai înnăscut cu ele. Poți doar să le admiri, să le invidiezi, să le studiezi, să le lauzi sau să le povestești. Pentru a fi de aceeași părere cu mine, sau din contră, pentru a mă contrazice trebuie neapărat să veniți la fața locului. O zi, o săptămână, o lună, un an... oricum nu vă ajunge pentru a descoperi tot, dar câteva argumente pentru a vă forma propria părere veți găsi.

   Harta Maramureșului e vastă și eterogenă din punct de vedere al formelor de relief, al componenței zăcămintelor, al zonelor folclorice, al artelor populare aplicate (țesut, olărit, folclor, pictură naivă...), dar, ca orice hartă, are un centru. Dacă centru administrativ și cultural este la Baia Mare, cel al sporturilor de iarnă la Cavnic, Borșa și Mogoșa-Șuior, cel al căilor ferate la Vișeu (Mocănița, sâc!), al creștinismului la Bârsana, nu este mai puțin adevărat că centrul sănătății trupești se află la Ocna Șugatag.

  I-am spus centrul sănătății trupești, dar Ocna Șugatag este și centrul geografic al județului ceea ce face să fie foarte căutat de toți cei ce vor să „trăiască” un pic în Maramureș. Îmi spunea un râșnovean (jud. Brașov), un profesionist al motoarelor pe două roți, că anul trecut a străbătut 1400 de km pe toate șoselele și drumurile colbuite ale Maramureșului și tot n-a reușit să vadă tot ce și-a propus. Așa că anul acesta a venit din nou. Cu soția. Pe patru roți.

   Am regăsit zâmbetul înțelegător de sub mustața neaoșă a gazdei mele obișnuite, Pop, asul din deal. De ce-i spun așa? E simplu. El este factotumul, amfitrionul, pensiunii Popasul din Deal. Cum ieși din Ocna Șugatag pe mâna stângă de-o iei spre Sighet. O recomand cu drag oricui în afară de cheflii, infractori și răuvoitori.

   O pensiune în care modernul se asortează natural cu tradiția. Aflată la marginea pădurii Crăiasca, pașii tăi oricând se pot strecura pe lângă spațiul  amenajat special pentru un barbeque, pătrunzând astfel pe cărările umbrite de foioase și conifere. Aici, foioasele și coniferele și-au unit coroanele astfel luând naștere unul dintre cei mai curioși arbori de pe teritoriul României, laricele.

   Nici un „chef” de la marile restaurante ale planetei nu vă pot găti o ciorbă ardelenească, sarmale sau balmoș ca bucătăresele de la Popasul din Deal. Dacă vin alde Michelin (ăia cu stelele) pe aici nu mai pleacă chiar dacă singurele anvelope din zonă sunt cele ale bicicletelor de munte (mountain-bike) pe care Pop, asul din deal, le oferă cu generozitate îndrăgostilor de natură.

   Trebuie să recunosc că îmi face plăcere să vă dezvălui numărul de telefon, adresa de e-mail și pagina electronică ale Popasului din Deal, adrese la care puteți afla mult mai multe detalii despre zonă decât am reușit să vă relatez aici.

0744598842, popasuldindeal@gmail.com, www.popasul.ro 

joi, 17 iunie 2021

Apă

     Cică un mirean mergea prin deșert. În față nimeni, în dreapta nimeni, în spate nimeni, la stânga nimeni. Nisip, nisip și iar nisip. A mers el așa cale lungă până când la un moment dat i s-a făcut sete. În față nisip, în dreapta nisip, în spate nisip, la stânga nisip. Merge el ce mai merge și i se face foarte sete. În față dune, la dreapta dune, în spate dune, în stânga dune. Mai slăbește ritmul mersului și după ce mai face un tur de orizont în sensul acelor de ceasornic se tânguie disperat:

   - Water!

   În față nimeni, la dreapta nimeni, în spate nimeni, la stânga un punct ce se tot mărește. Plin de speranță dă bună ziua beduinului ce tocmai a ajuns în preajma sa și..

   - Apă! Vă rog dați-mi niște apă...

   - N-am omule. Eu vând cravate. Vrei o cravată?

   - Îți bați joc de mine? Du-te-n plata lui Alah!

   Către seară mai prinde ceva putere mireanul nostru și după câteva sute de dune nu-i vine să-și creadă pupilelor. Din nisip răsare un cazinou luminat, cu viață și apă înăuntru. Se târăște aproape până la intrare unde cere apă.

    - N-am! - spune cerberul de la intrare. Însă înăuntru găsești câtă vrei.

   - Păi bine, dă-mi voie să intru...

   - Fără cravată nu intră nimeni!!!

   Cam așa ceva au pățit Ronaldo, Pogba și Locatelli după meciurile din primul tur al Campionatului European. Invitați fiecare în calitate de protagoniști ai meciurilor pe care le-au câștigat, cei trei au persiflat produsele lichide ale sponsorilor principali (sucuri nenaturale și bere) și au cerut apă.

   E cunoscută grija pe care o are Ronaldo pentru propria sănătate așa că el a înlăturat produsul obținut din cola (fruct exotic cu alcaloizi stimulanți) și l-a înlocuit cu apă. Pogba, musulman cu precepte, a înlăturat produsul obținut din hamei și l-a înlocuit cu sfânta apă. Locatelli a reiterat ideea că sucurile pe bază de cola nu sunt sănătoase și le-a înlocuit de asemenea cu apă.

   N-au înțeles nimic. Nici unul nu purta cravată!

De la „Jurassic Park” la „Războiul Stelelor” pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

    Un prilej excepțional de a ne apropia copiii noștri de tainele muzicii culte ne oferă Filarmonica Dinu Lipatti în cursul săptămânii viitoare. Joi, 24 iunie de la ora 18,30 la Satu Mare (Filarmonică) și vineri, 25 iunie de la ora 18,00 la Carei (Teatrul municipal), sub îndrumarea maestrului Werner Gabor aflat la pupitru, colectivul de conducere al Filarmonicii Dinu Lipatti, în frunte cu Kovács Emőke ne propune „Muzică de film”. La acest concert, datorită regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 70% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat. Concertul nu este inclus în abonament. Mai multe informații pe pagina de Facebook a filarmonicii sau la numărul de telefon 0786085416.

 


                                                 Kovács Emőke

    

   Faptul că Orchestra  Filarmonicii Dinu Lipatti este vaccinată în integralitatea ei este un respect pe care aceasta îl arată față de spectatorii ei și obligă, moral vorbind, o comportare similară din partea celor ce, în majoritatea timpului, se vor afla în spatele dirijorului Werner Gabor.

   

   Programul celor două spectacole este același pentru Satu Mare și Carei și cuprinde muzică din îndrăgitele filme: 1. Parcul Jurasic 2. Cartea junglei 3. Cinema Paradiso 4. Nașul 5. Profesionistul 6. Legenda din 1900 7. Pirații din Caraibe 8. Urzeala Tronurilor 9. Pearl Harbor 10. Stăpânul inelelor 11. Potpuriu Bud Spencer 12. Interstelar 13. Războiul Stelelor.

   

   Așa cum v-am obișnuit vă dezvăluim câteva aspecte din viața și cariera protagonistului, dirijorul maghiar Werner Gabor.


                                    Werner Gabor 

    Născut în 1969 la Budapesta, Werner Gábor  a  început să studieze muzica  la 5 ani, începând cu violoncelul, pianul și apoi percuția. După terminarea studiilor liceale a fost admis la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Győr, specializarea violoncel.

   Din 1991 este membru al orchestrei simfonice MÁV. Totodată a fost membru în numeroase orchestre: între 1990-93 în Camerata Transsylvanica, 1993-95 în Sonora Hungarica, 1996-99 în orchestra Hubay Jenő.

   În 1997 și-a început studiile de dirijat la universitatea de muzică Liszt Ferenc sub îndrumarea lui Lukács Ervin și Gál Tamás. A urmat de asemenea cursuri de măiestrie sub îndrumarea profesorului Jurij Szimonov.Din 1999 este dirijorul orchestrei Hevesi, iar din 2000 este dirijorul orchestrei Jeunesses Musicales.

   A luat parte la multe festivaluri de prestigiu: Valea Artelor, festivalul din Zemplen. A fost invitat în Olanda, Italia, Germania, Elveția, Austria. În 2002 a fost invitat în Spania la festivalul Sant Feliu de Guixols. Din 2005 este invitat frecvent să dirijeze în Transilvania. În 2002 a fost distins cu premiul „Donáth”. În prezent este dirijorul Orchestrei Dohnányi din Budafok.

 


luni, 14 iunie 2021

Halep

    Dacă deschidem clasamentul WTA Simona Halep se mai află încă pe podiumul încropit de federația internațională. Dar! Dar cele 6330 de puncte cu care este creditată Simona sunt cumulate datorită pandemiei și a altor accidentări din prestația sa de-a lungul a trei ani, 2019, 2020 și 2021. În mod normal acel clasament ar trebui să țină cont doar de punctele obținute în ultimele 52 de săptămâni. În acest clasament mincinos, după cum vă dați seama că îl categorisesc, Simona este depășită doar de Ashleigh Barty (finalistă la Australian Open) cu 8245 puncte și câștigătoarea de la Australian Open, Naomi Osaka, cu 7401 puncte.

   Mult mai aproape de adevăr se află clasamentul în care sunt luate doar rezultatele din acest an în care Simona a adunat în cele șapte turnee la care a participat doar 901 puncte, aflându-se pe un modest loc 27. Ba mai mult, mai vârsnica sa conațională, Sorana Cârstea se află pe locul 23 cu 1036 de puncte. E drept că au fost obținute în nouă turnee.

   Înainte de ultimele două turnee ale primei jumătăți a anului 2021, în acest clasament numit și Porsche Race Singles, conduc Ashleigh Barty cu 3381 puncte (nouă turnee disputate), proaspăta câștigătoare surpriză de la Roland Garros Barbora Krejcikova, cu 3258 puncte (unsprezece turnee) și Arina Sabalenka cu 2657 puncte (zece turnee).

   Pentru ca Simona să rămână în topul primelor zece tenismene în acest an este necesară o comportare excelentă la ultimele două turnee pentru Marele Șlem, cele pe iarbă de la Wimbledon (debut pe 28 iunie) și pe hard de la US Open (debut pe 30 august). O ajută faptul că nici una dintre prezentele în sferturile de finală de la Australian Open nu se regăsește în sferturile de finală de la Roland Garros, doar două (S. Williams și Swiatek) bifând optimile în ambele competiții.

  Un obiectiv important pe care și l-a fixat Simona pentru acest an este turneul de tenis de la Jocurile Olimpice dar, din păcate, acesta nu punctează în clasamentele WTA. Nu putem să o blamăm pentru interesele ei pentru această competiție pentru că aici va reprezenta tricolorul românesc. E adevărat că a dat bir cu fugiții atunci când ar fi trebuit să reprezinte același tricolor în Cupa Federației (Billie Jean King Cup, cum se numește acum), dar viitorul ce tocmai a devenit trecut, i-a demonstrat că la cei 29 de ani ai săi e bine să se gândească la faptul că accidentări mai pot să apară. Sunt convins că prezența Simonei la Cluj, în meciul cu Italia, ar fi trimis România în fazele superioare ale Billie Jean King Cup, iar pauza care ar fi urmat în mod normal i-ar fi garantat acesteia participarea la Roland Garros.

   Bine, bine! După răzbel toți ne pricepem! Noi, oricum, îi ținem pumnii!

   

  

O chitară Stephen Hill pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti sub inspirația lui Giacomo Bigoni

    După ce în una din săptămânile trecute am avut pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti o vioară Stradivarius iată că săptămâna aceasta ne vom delecta cu sunetele unei chitare din cedru, confecționată în 2013 de lutierul Stephen Hill. Stephen Hill realizează chitare fine de concert și flamenco spaniol din 1985. În prezent locuiește în La Herradura, Granada, Spania. De asemenea este renumit ca profesor de producători de chitare. El este responsabil pentru formarea a câtorva lutieri de succes.

 

   Dacă despre Ștefan Novak, dirijorul nostru de calibru, am mai scris pe această pagină, ne bucurăm să vă informăm minimal despre viața și activitatea invitatului din această săptămână (joi, 17 iunie, ora 18,30, abonament nr. 30), chitaristul italian Giacomo Bigoni. Programul va conține „Suita spaniolă” a lui Isaac Albéniz și „Concierto de Aranjuez” al lui Joaquín Rodrigo. Așadar o seară spaniolă interpretată de un italian atent la bagheta unui arădean (Pâncota). S-ar putea, dacă „palmele” voastre îl vor provoca, să aveți și o mică repriză de rock. Vizionare și audiție plăcută!


   Giacomo Bigoni s-a născut în 1991 în Reggio Emilia, părinții săi fiind cântăreți amatori de cor. S-a apropiat de lumea muzicală încă de la o vârstă fragedă, iar la vârsta de 8 ani a început să studieze chitara clasică în conservatorul orașului său, Institutul Muzical Achille Peri din Reggio Emilia, unde a studiat cu Claudio Piastra, obținând astfel atât diplomele de licență (în 2010), cât și cele de masterat (în 2012) cu note superioare și o distincție.

   În 2012 s-a mutat ulterior la Londra, obținând după un an Diploma de artist în interpretare la Royal College of Music, studiind cu Carlos Bonell și Gary Ryan. De asemenea, a urmat cursurile pentru o a doua diplomă de artist la Guildhall School of Music & Drama cu Robert Brightmore timp de un an, sprijinit cu amabilitate de o bursă completă Leverhulme Arts Trust. Între timp, a primit masterclassuri de la artiști precum Alirio Diaz, Roland Dyens, Vladimir Mikulka, Michael Lewin, Flavio Cucchi, Graham Anthony Devine.

   În 2014, imediat ce și-a încheiat cariera studențească, a fost numit profesor de chitară la Institutul muzical din Reggio Emilia și Castelnovo ne 'Monti, unde predă în prezent. Un interpret clasic poliedric, este profund activ în domeniile repertoriului solist, muzicii de cameră, solist cu repertoriul orchestrei, aranjamente și predare, precum și unele chitare moderne în stil fusion. Cântă regulat în duet cu violonistul Francesco Ionascu (Duo de expoziție) și cu clarinetistul Gaetano Nenna. A avut apariții TV și radio la Vatican Radio (pentru care a avut onoarea să înregistreze un recital solo în prestigioasa Sala Assunta, din Vatican) și Telereggio.

   Giacomo a publicat două albume: Take Time (Discoland Records, 2014) și Extreme Guitar Solo (TreTempi Records, 2017), ambele primite cu mare apreciere de către cele mai importante reviste de muzică italiene. În 2015, cu un videoclip YouTube de mare succes, a fost primul chitarist (cu excepția compozitorului) care a înregistrat piesa revoluționară „Benga Beat”, capodoperă pentru chitară de Gary Ryan. care combină tehnici inovatoare de percuție și sunete unice cu aromă africană într-un melanj palpitant de melodii și ritmuri în stilul muzicii mondiale. Benga Beat a fost, de asemenea, reperul Extreme Guitar Solo, care ar fi apărut doi ani mai târziu.

   În cariera sa profesională a evoluat în toată Italia, în Marea Britanie, Spania, Elveția și România. În timpul șederii sale la Londra, a debutat la Sala Bolivar în cadrul London Guitar Series din 2013. A susținut recitaluri în numeroase serii importante de concerte și pe scene prestigioase: printre altele, Maestros de la Guitarra (La Herradura, Andalucìa), Ateneul Roman (Filarmonica G. Enescu, Bucarest), Bistrița (România), Auditorium Maximum, Toamna Muzicala Clujeana , Academia de Muzica "Gheorghe Dima" and Diesel Club (Cluj-Napoca), Sala Enescu-Bartok (Oradea), Royal College of Music, Purley Classics, Festival di Bellagio e del Lago di Como, Cremona, Sala Assunta (Città del Vaticano ), Sant'Eligio degli Orefici (Roma), Festival Chitarristico Internazionale Estate a 6 Corde, Pescara International Music Festival, Teatro al Parco (Parma), Sala Bossi e San Giacomo Festival (Bologna), Auditorium G. Nicolini (Piacenza), Spazio Icarus, Sala del Tricolore e Rotary Club (Reggio Emilia), Fondazione Benetton, Accademia Tadini (Lovere), Casa Menotti (Spoleto, Italia), Einstein (Aarau, CH).

   Giacomo a fost invitat să cânte solist de două ori cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” și o dată cu Filarmonica de Stat din Oradea, colaborând cu dirijori precum Tiberiu Soare, Jozsef Horvath și Hermann Szabolcs la Concierto de Aranjuez de Joaquin Rodrigo și Concertul pentru chitară de Mario Castelnuovo-Tedesco și primind întotdeauna o uriașă apreciere din partea publicului și a criticilor.

   Giacomo este câștigător a mai multor premii dintre care amintim doar Premiul 1 de necontestat la Concursul Internațional Città di Treviso în 2013, Premiul I la Concursul de chitară Antonio Salieri (Legnago, Italia) în 2014, Premiul 3 (cu locul 1 neoferit) la Concursul de chitară Città di Celano în 2013 și Bursa Augusto Del Rio ca cel mai bun absolvent al Conservatorului din Reggio Emilia în 2010. Giacomo este mândrul posesor al unei chitare de concert din cedru, Stephen Hill, din 2013.

 


 

 



 

miercuri, 9 iunie 2021

Europa constată că România nu și-a îndeplinit obligațiile privind deșeurile

    Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

   Până la acționarea în justiție, Comisia Europeană mai are și alte instrumente, cu diferite grade de presiune, cu care poate acționa asupra statelor membre. Scrisorile de punere în evidență și avizele motivate sunt două dintre aceste instrumente care la rândul lor pot fi cu caracter de solicitare sau de îndemnare. De remarcat că din cele 239 de decizii luate în cazuri de neîndeplinire a obligațiiloe care revin conform legislației UE, doar trei se referă și la România și nici una nu trimite țara noastră în fața Curții de Justiție.

   Domeniile pentru care s-au liat decizii în cursul zilei de miercuri, 9 iunie, sunt: 

   1. Mediul și pescuitul (aici a fost vizată România prin modul în care gestionează politica deșeurilor; Italia a fost trimisă în fața Curții de Justiție pentru lipsa de siguranță în ceea ce privește calitatea apei potabile; Ungaria și Franța pentru nereguli în ceea ce privește apele reziduale);

    2. Piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri; 3.

   3. Migrație, afaceri interne și uniunea securității (Luxemburg trimisă în fața Curții de Justiție pentru lipsa măsurilor de înghețare și confiscare a produselor și profiturilor obținute ilegal);

    4. Justiție (Cehia, Polonia și Slovacia trimise în fața Curții de Justiție; primele două pentru interzicerea cetățenilor de a face parte dintr-un partid politic și ultima pentru nerambursarea pachetelor cheltuielilor pentru călătoriile neefectuate în perioada pandemiei);

   5. Energie și climă

   6. Impozitare și uniune vamală

   7. Mobilitate și transport (Danemarca trimisă în fața Curții de Justiție pentru obligativitatea ca parcarea autocamionelor să nu depășească 25 de ore);

   8. Locuri de muncă și drepturi sociale

   9. Stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital

   10. Economia digitală (singura impricinată fiind Ungaria pentru oiedici asupra libertății mass-media electronice);

   11. Resurse umane

infringement_deseuri

   Deciziile care se referă și la România sunt:

Comisia solicită României și altor 12 state membre să transpună integral în legislația națională noile norme ale UE privind depozitele de deșeuri

   Comisia îndeamnă Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Finlanda, Franța, Croația, Luxemburg, Letonia, Malta, România și Slovacia să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva 2018/850 privind depozitele de deșeuri. Directiva introduce restricții privind depozitarea tuturor deșeurilor care pot fi reciclate sau valorificate energetic începând cu 2030. Ea urmărește, de asemenea, să limiteze proporția deșeurilor municipale trimise la depozitele de deșeuri la 10 % până în 2035 și introduce norme privind calcularea modului în care sunt atinse obiectivele privind deșeurile municipale. Totodată, directiva impune țărilor din UE să instituie un sistem eficace de control al calității și de trasabilitate a deșeurilor municipale depozitate. Pactul verde european subliniază importanța obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 13 state membre menționate, iar acum a decis să le trimită avize motivate. Țările respective au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție cu privire la aceste cazuri.

 

Comisia îndeamnă România și alte 16 state membre să transpună integral în legislațiile naționale noile norme ale UE privind gestionarea deșeurilor

   Comisia îndeamnă Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovenia și Slovacia să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva (UE) 2018/851 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile. Directiva stabilește cerințe minime de funcționare pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor (REP) și consolidează normele privind prevenirea deșeurilor. Ea stabilește, de asemenea, noi obiective privind reciclarea deșeurilor municipale, specificând că, până în 2025, deșeurile municipale vor trebui reciclate la un nivel minim de 55 % din greutate. Acest obiectiv va crește la 60 % până în 2030 și la 65 % până în 2035. Pactul verde european subliniază importanța obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 17 state membre menționate, iar acum a decis să le trimită avize motivate. Țările respective au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție cu privire la aceste cazuri.

 

   Comisia îndeamnă România și alte 12 state membre să transpună integral noile norme ale UE privind prevenirea deșeurilor de ambalaje

Comisia îndeamnă Austria, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia și România să își alinieze legislațiile naționale la modificările incluse în Directiva (UE) 2018/852 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Directiva impune statelor membre ale UE să ia măsuri pentru a preveni generarea de deșeuri de ambalaje și pentru a reduce la minimum impactul ambalajelor asupra mediului. Pactul verde european subliniază importanța obiectivului ca Europa să rămână pe calea cea bună în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor sale de mediu. În octombrie 2020, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 13 state membre menționate, iar acum a decis să le trimită avize motivate. Țările respective au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție cu privire la aceste cazuri.

 


luni, 7 iunie 2021

Vineri, Horváth József (la pupitru) și Balázs János (la pian) onorează Festivalul „Cziffra György” pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

    În această săptămână Filarmonica Dinu Lipatti ne introduce în programul unui cunoscut festival din Ungaria, aflat în acest la cea de-a șasea ediție, ediție care coincide și cu aniversarea cu numărul 100 a celui care a fost Cziffra György. Pentru aceasta îi vom avea ca invitați pe dirijorul Operei Maghiare din Cluj, Horváth József, și pe tânărul (33 de ani), dar consacratul pianist Balázs János, cel care a inițiat acest festival în urmă cu cinci ani.

   Posesorii abonamentului cu nr. 29 și cei ai biletelor procurate de la Filarmonică sunt invitați vineri, 11 iunie, de la ora 18,30 în Sala Filarmonicii unde se vor delecta cu „Simfonia nr. 1 în Sol Minor” a lui Vasily Kalinnikov și, bineînțeles, „Concert nr. 1 în Mi Bemol Major pentru pian și orchestră” al lui Franz Liszt


 
   Horváth József s-a născut în 1975 iar la vârsta de şase ani a început să studieze vioara şi pianul. În anul 1999 a absolvit secţia dirijat cor şi în 2001 pe cea de dirijat orchestră al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de: Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur.

   Începând din 1999 Horváth József este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 şi al Operei Naţionale Române din Cluj. Dintre cele 29 de opere din repertoriul său amintim: Don Giovanni, Lucia di Lammermoor, Bărbierul din Sevilla, Nabucco, Macbeth, Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Forţa destinului, Bal mascat, Don Carlos, Aida, Otello, Boema, Madama Butterfly, Tosca, Turandot, Carmen, Cavalleria Rusticana şi Paiaţe. Ca dirijor invitat a condus orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Opera Naţională din Bucureşti, Opera Naţională Română Timişoara, Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

 

    János Balázs, pianistul câștigător al Premiului Kossuth, este unul dintre cei mai căutați și de succes pianiști, un interpret obișnuit în sălile de concert renumite din lume. Este unul dintre puținii artiști înconjurați atât de dragostea publicului, cât și de recunoașterea profesiei.

   A studiat și a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. A lucrat cu artiști și dirijori celebri precum Mischa Maisky, Vagyim Repin, Tamás Vásáry, José Cura, Pinchas Steinberg, István Várdai, Charles-Olivier Munroe, Denép Stanehane, Ksenia Zharko sau Gwendolyn Masin.

   În sezonul de concerte 2013/2014, a câștigat premiul Rising Star „Artist of the Season” de la artiști din 19 țări, susținând un concert în cele mai importante săli de concert din Europa, precum Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Megaron Athen, Musikverein, Palau de Musica, Barbican Center, Wiener Konzerthaus, Cologne Philharmonie. De atunci, a avut un succes răsunător în multe săli de concerte din întreaga lume, inclusiv în Teatro Colón Bogotá, Bozar, Marea Sală a Conservatorului Ceaikovski din Moscova, Conservatorul Regal Toronto, Capela Cziffra Senlis, München Künstlerhaus, Academia de muzică etc.

   De asemenea, a evoluat ca invitat la cele mai cunoscute săli de concert din America și Asia. A aplicat pentru un curs de masterat la Universitatea McGill, Canada, Conservatorul de muzică Shenyang, Conservatorul de muzică din Hanoi. A cântat cu Filarmonica din Bruxelles, Filarmonica din Dortmund, Filarmonica Aspen, Filarmonica Națională a Ungariei, Orchestra de cameră Liszt Ferenc, Orchestra Óbuda Danubia, Orchestra simfonică a femeilor din Moscova, Orchestra Budafok Dohnányi și Orchestra Budafok Dohnányi.

   Artistul, câștigător al Premiului Gramofon Liszt Prima, a făcut parte din viața concertelor maghiare de la vârsta de 16 ani, când a câștigat Concursul Internațional de Pian Ferenc Liszt, pe care l-a câștigat în alte 5 concursuri majore până la absolvirea universității, inclusiv la Cziffra.

   În 2017, i s-a acordat Premiul pentru muzică al Academiei Maghiare de Arte, iar apoi statul polonez i-a răsplătit activitatea cu un premiu. De doi ani este membru al juriului pentru spectacolul de talente Virtuosos și, mai recent, în competiția franceză Cziffra.

   Este dedicat determinării tinerilor să pășească în lumea muzicii. Concertele sale gratuite pentru copii au adunat peste zece mii de spectatori. În fața Bazilicii, a oferit seri unice de pian în aer liber, numite ZEnergia și aici a oferit o experiență muzicală de durată pentru multe mii de tineri.

   În 2016, a fondat un festival de muzică clasică, pe care l-a oferit pentru a hrăni moștenirea intelectuală a modelului său, György Cziffra. Festivalul acordă o atenție specială sprijinirii tinerelor talente, ajutând artiștii la începutul carierei cu cursuri de master și premii mari în numerar.

   Pass-urile sale independente, „3 fețe ale lui János Balázs”, „3 fețe ale pianului” și „ZongOpera” s-au încheiat, de asemenea, cu un succes complet. Stilul său virtuos, tehnica de pian la nivel înalt, împreună cu muzica profundă, are o abilitate specială de a se adresa publicului cu talentul său.

   Din septembrie 2020, este profesor asistent în departamentul de pian al Universității de muzică Liszt Ferenc și membru al organismului public al Academiei Maghiare de Arte, președinte al consiliului consultativ al Centrului Cziffra