luni, 14 iunie 2021

O chitară Stephen Hill pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti sub inspirația lui Giacomo Bigoni

    După ce în una din săptămânile trecute am avut pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti o vioară Stradivarius iată că săptămâna aceasta ne vom delecta cu sunetele unei chitare din cedru, confecționată în 2013 de lutierul Stephen Hill. Stephen Hill realizează chitare fine de concert și flamenco spaniol din 1985. În prezent locuiește în La Herradura, Granada, Spania. De asemenea este renumit ca profesor de producători de chitare. El este responsabil pentru formarea a câtorva lutieri de succes.

 

   Dacă despre Ștefan Novak, dirijorul nostru de calibru, am mai scris pe această pagină, ne bucurăm să vă informăm minimal despre viața și activitatea invitatului din această săptămână (joi, 17 iunie, ora 18,30, abonament nr. 30), chitaristul italian Giacomo Bigoni. Programul va conține „Suita spaniolă” a lui Isaac Albéniz și „Concierto de Aranjuez” al lui Joaquín Rodrigo. Așadar o seară spaniolă interpretată de un italian atent la bagheta unui arădean (Pâncota). S-ar putea, dacă „palmele” voastre îl vor provoca, să aveți și o mică repriză de rock. Vizionare și audiție plăcută!


   Giacomo Bigoni s-a născut în 1991 în Reggio Emilia, părinții săi fiind cântăreți amatori de cor. S-a apropiat de lumea muzicală încă de la o vârstă fragedă, iar la vârsta de 8 ani a început să studieze chitara clasică în conservatorul orașului său, Institutul Muzical Achille Peri din Reggio Emilia, unde a studiat cu Claudio Piastra, obținând astfel atât diplomele de licență (în 2010), cât și cele de masterat (în 2012) cu note superioare și o distincție.

   În 2012 s-a mutat ulterior la Londra, obținând după un an Diploma de artist în interpretare la Royal College of Music, studiind cu Carlos Bonell și Gary Ryan. De asemenea, a urmat cursurile pentru o a doua diplomă de artist la Guildhall School of Music & Drama cu Robert Brightmore timp de un an, sprijinit cu amabilitate de o bursă completă Leverhulme Arts Trust. Între timp, a primit masterclassuri de la artiști precum Alirio Diaz, Roland Dyens, Vladimir Mikulka, Michael Lewin, Flavio Cucchi, Graham Anthony Devine.

   În 2014, imediat ce și-a încheiat cariera studențească, a fost numit profesor de chitară la Institutul muzical din Reggio Emilia și Castelnovo ne 'Monti, unde predă în prezent. Un interpret clasic poliedric, este profund activ în domeniile repertoriului solist, muzicii de cameră, solist cu repertoriul orchestrei, aranjamente și predare, precum și unele chitare moderne în stil fusion. Cântă regulat în duet cu violonistul Francesco Ionascu (Duo de expoziție) și cu clarinetistul Gaetano Nenna. A avut apariții TV și radio la Vatican Radio (pentru care a avut onoarea să înregistreze un recital solo în prestigioasa Sala Assunta, din Vatican) și Telereggio.

   Giacomo a publicat două albume: Take Time (Discoland Records, 2014) și Extreme Guitar Solo (TreTempi Records, 2017), ambele primite cu mare apreciere de către cele mai importante reviste de muzică italiene. În 2015, cu un videoclip YouTube de mare succes, a fost primul chitarist (cu excepția compozitorului) care a înregistrat piesa revoluționară „Benga Beat”, capodoperă pentru chitară de Gary Ryan. care combină tehnici inovatoare de percuție și sunete unice cu aromă africană într-un melanj palpitant de melodii și ritmuri în stilul muzicii mondiale. Benga Beat a fost, de asemenea, reperul Extreme Guitar Solo, care ar fi apărut doi ani mai târziu.

   În cariera sa profesională a evoluat în toată Italia, în Marea Britanie, Spania, Elveția și România. În timpul șederii sale la Londra, a debutat la Sala Bolivar în cadrul London Guitar Series din 2013. A susținut recitaluri în numeroase serii importante de concerte și pe scene prestigioase: printre altele, Maestros de la Guitarra (La Herradura, Andalucìa), Ateneul Roman (Filarmonica G. Enescu, Bucarest), Bistrița (România), Auditorium Maximum, Toamna Muzicala Clujeana , Academia de Muzica "Gheorghe Dima" and Diesel Club (Cluj-Napoca), Sala Enescu-Bartok (Oradea), Royal College of Music, Purley Classics, Festival di Bellagio e del Lago di Como, Cremona, Sala Assunta (Città del Vaticano ), Sant'Eligio degli Orefici (Roma), Festival Chitarristico Internazionale Estate a 6 Corde, Pescara International Music Festival, Teatro al Parco (Parma), Sala Bossi e San Giacomo Festival (Bologna), Auditorium G. Nicolini (Piacenza), Spazio Icarus, Sala del Tricolore e Rotary Club (Reggio Emilia), Fondazione Benetton, Accademia Tadini (Lovere), Casa Menotti (Spoleto, Italia), Einstein (Aarau, CH).

   Giacomo a fost invitat să cânte solist de două ori cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” și o dată cu Filarmonica de Stat din Oradea, colaborând cu dirijori precum Tiberiu Soare, Jozsef Horvath și Hermann Szabolcs la Concierto de Aranjuez de Joaquin Rodrigo și Concertul pentru chitară de Mario Castelnuovo-Tedesco și primind întotdeauna o uriașă apreciere din partea publicului și a criticilor.

   Giacomo este câștigător a mai multor premii dintre care amintim doar Premiul 1 de necontestat la Concursul Internațional Città di Treviso în 2013, Premiul I la Concursul de chitară Antonio Salieri (Legnago, Italia) în 2014, Premiul 3 (cu locul 1 neoferit) la Concursul de chitară Città di Celano în 2013 și Bursa Augusto Del Rio ca cel mai bun absolvent al Conservatorului din Reggio Emilia în 2010. Giacomo este mândrul posesor al unei chitare de concert din cedru, Stephen Hill, din 2013.

 


 

 



 

Niciun comentariu: