joi, 17 iunie 2021

De la „Jurassic Park” la „Războiul Stelelor” pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

    Un prilej excepțional de a ne apropia copiii noștri de tainele muzicii culte ne oferă Filarmonica Dinu Lipatti în cursul săptămânii viitoare. Joi, 24 iunie de la ora 18,30 la Satu Mare (Filarmonică) și vineri, 25 iunie de la ora 18,00 la Carei (Teatrul municipal), sub îndrumarea maestrului Werner Gabor aflat la pupitru, colectivul de conducere al Filarmonicii Dinu Lipatti, în frunte cu Kovács Emőke ne propune „Muzică de film”. La acest concert, datorită regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 70% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat. Concertul nu este inclus în abonament. Mai multe informații pe pagina de Facebook a filarmonicii sau la numărul de telefon 0786085416.

 


                                                 Kovács Emőke

    

   Faptul că Orchestra  Filarmonicii Dinu Lipatti este vaccinată în integralitatea ei este un respect pe care aceasta îl arată față de spectatorii ei și obligă, moral vorbind, o comportare similară din partea celor ce, în majoritatea timpului, se vor afla în spatele dirijorului Werner Gabor.

   

   Programul celor două spectacole este același pentru Satu Mare și Carei și cuprinde muzică din îndrăgitele filme: 1. Parcul Jurasic 2. Cartea junglei 3. Cinema Paradiso 4. Nașul 5. Profesionistul 6. Legenda din 1900 7. Pirații din Caraibe 8. Urzeala Tronurilor 9. Pearl Harbor 10. Stăpânul inelelor 11. Potpuriu Bud Spencer 12. Interstelar 13. Războiul Stelelor.

   

   Așa cum v-am obișnuit vă dezvăluim câteva aspecte din viața și cariera protagonistului, dirijorul maghiar Werner Gabor.


                                    Werner Gabor 

    Născut în 1969 la Budapesta, Werner Gábor  a  început să studieze muzica  la 5 ani, începând cu violoncelul, pianul și apoi percuția. După terminarea studiilor liceale a fost admis la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Győr, specializarea violoncel.

   Din 1991 este membru al orchestrei simfonice MÁV. Totodată a fost membru în numeroase orchestre: între 1990-93 în Camerata Transsylvanica, 1993-95 în Sonora Hungarica, 1996-99 în orchestra Hubay Jenő.

   În 1997 și-a început studiile de dirijat la universitatea de muzică Liszt Ferenc sub îndrumarea lui Lukács Ervin și Gál Tamás. A urmat de asemenea cursuri de măiestrie sub îndrumarea profesorului Jurij Szimonov.Din 1999 este dirijorul orchestrei Hevesi, iar din 2000 este dirijorul orchestrei Jeunesses Musicales.

   A luat parte la multe festivaluri de prestigiu: Valea Artelor, festivalul din Zemplen. A fost invitat în Olanda, Italia, Germania, Elveția, Austria. În 2002 a fost invitat în Spania la festivalul Sant Feliu de Guixols. Din 2005 este invitat frecvent să dirijeze în Transilvania. În 2002 a fost distins cu premiul „Donáth”. În prezent este dirijorul Orchestrei Dohnányi din Budafok.

 


Niciun comentariu: